Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megkapta műkezét a bálázógépbe esett férfi

Zákányszék - Egy hónapja kapta meg műkezét a zákányszéki Dobai Zoltán. A 37 éves fiatalember azt mondta, minden nap hoz valami újat.
Mint megírtuk, 2013 júliusában egy balesetben elvesztette jobb karját a zákányszéki Dobai Zoltán. Megcsúszott, és könyökkel beleesett a bálázógép mozgó hengerei közé.

A fiatalember a sokktól a mentők számát is elfelejtette, ezért egy ismerősét tárcsázta. Csak néhány másodpercig érzett fájdalmat, majd 600 métert gyalogolt a köves útig, hogy könnyebben megtalálják a mentők. A súlyosan roncsolódott jobb kezét nem tudták megmenteni, amputálni kellett.

Az izomfeszítéssel működő művégtag, amellyel teljesebb életet élhet, 13 millió forintba került.

Az összeget önerőből és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásából fizették ki. Az egész megye megmozdult, hogy segítsen Zoltánnak. Alapítványunk is olvasóink által összeadott 100 ezer forinttal támogatta a családot.

˝Minden nap hoz valami újat˝. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
– Március 15-én utaztam el a bátyámmal Németországba, Duderstadtba, ahol a műszerészek elkészítették a kezet, a gyógytornász pedig velem foglalkozott. Nagyon ügyesek voltak. Naponta öt-hat órát használom. Furcsa, szokni kell. Minden nap hoz valami újat. Megtanultam üveget megfogni, cipzárt felhúzni.

A cipőfűző bekötése még nem megy – mesélte.

A 37 éves Zoltán azt mondta, jelenleg 10-20 százalékos a művégtag kihasználtsága. Kéthetente Budapestre járnak, ahol műszerészek és gyógytornász segíti a művégtag használatában. A rendkívül bonyolult, elektromotoros készüléket félévente szervizelik. – A művégtagon cserélhető a kézfej, úgyhogy van egy munkás kezem is, ami jobban bírja a strapát. Olyan, mint egy robotkéz. Azzal szoktam dolgozni – mondta Dobai Zoltán.

A zákányszéki férfi búcsúzóul hozzátette: nagyon hálás mindenkinek a segítségért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal ütközött egy szerb renault-s Tisza Lajos körúton

A Kígyó utca és a körút kereszteződésében történt a baleset szerda délelőtt. Tovább olvasom