Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Megkerült a bronz dombormű

Szeged - Ilyen még nem volt, megkerült egy temetőből ellopott színesfémtárgy. Jellemzőbb, hogy ismeretlen fosztogatók milliós károkat okoznak a sírkertekben. A temető vezetője szerint kevés a járőr, a kamera, hiányoznak a kreatív rendőrök.
Egy hajléktalannál találták meg a rendőrök a Belvárosi temetőből két éve ellopott bronz domborművet. A férfi ellen büntetőeljárás indult, emiatt az ügyészség bűnjelként lefoglalta a Küllő Miklós szobrászművész által 1900 táján alkotott, Szabados János festőművészt ábrázoló fémlapot. A napokban értesítették az önkormányzatot, hogy a sírdísz visszakerülhet a temetőbe. Hódi Lajos, az üzemeltető Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója mutatta: a kriptasoron található sír dísze a feszegetéskor megsérült, kettétört. Az arcképes része került vissza roncsolt állapotban. Restaurálni nem lehet, újra kellene önteni, ami a becslések szerint egymillió forintba kerülne. A temető nem költ rá, mert magántulajdon.

Lefeszítették, eltört, nem javítható Szabados János sírdísze. Fotó: Segesvári Csaba
Lefeszítették, eltört, nem javítható Szabados János sírdísze. Fotó: Segesvári Csaba

– Milliós károkat okoznak évente a fosztogatók a városi temetők sírjain és az urnafalaknál – mondta el az igazgató. A vandálok napközben kilazítják az értékesebb alumínium- és bronzkiegészítőket, hogy éjszaka a kerítésen átjutva elvigyék. Mindent visznek. Legutóbb az első világháborús emlékmű bronzmadaraira, korábban pedig a Dugonics temetőben gondozott szovjet hadi sírok 340 díszgombjára csaptak le – ezeket megírtuk. De lopnak minden mozdíthatót: fémvázát, kilincset, kampót. A város legnagyobb – 22 hektáros – sírkertjében szerződés szerint reggel és zárás előtt járőröznek a városőrök, térfigyelő kamerák is működnek, hiába. Eddig – ennek az egyetlen esetnek a kivételével – mindig ismeretlen maradt a tettes. Temetőkkel a biztosítók lopáskárra nem kötnek biztosítást.

Az igazgatótól megtudtuk, korábban ügybuzgó rendőrök fára másztak esténként, illetve álruhába bújva figyelték a temető „kártevőit", de ez a rövid ideig tartó próbálkozás is eredmény nélkül zárult.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mézeskalács hungarikum

Szeged - Többek között fazekasok és kosárfonók kézműves remekeit is megcsodálhatjuk a Széchenyi… Tovább olvasom