Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Megkerültek az alsóvárosi Búza-apó szobor vízköpői

Szeged - A fecskealakú alkotásokat a tolvajok egy közeli fémkereskedőnél akarták elpasszolni, de üres kézzel kellett távozniuk. A bronzmadarakat a kereskedő vitte vissza a templomba.
Visszakerültek az alsóvárosi Mátyás téri Búza-apó ivókút korábban vandál kezek által letört fecskealakú vízköpői a közeli ferences templomba. Az első, bronzból készült madarat még 2006-ban törték le, majd vitték el jó pénz reményében egy közeli fémkereskedőhöz.

– Néhány napja pedig két tizenéves, sötét bőrű fiatal adta be egy nejlonzacskóban a maradék három fecskét. Mivel az első is hozzánk került, és az unokámmal sokat járunk a kút környékén, egyből tudtam: a dísztárgyak a Mátyás térről származnak – mondta Vajna Mihály fémkereskedő. A férfi a bronztárgyakat ugyan átvette, de pénzt nem adott értük. – Eszem ágában sem volt visszaadni nekik! Egyszerűen becsuktam előttük az ajtót – mesélte a férfi, hogyan járt túl a fémtolvajok eszén. Azt is elmondta, a fiatal suhancok tagadták, hogy a madarak a kútról származnak. Állításuk szerint úgy kapták őket valakitől.

Vajna Mihály nem adott pénzt a bronzmadarakért, visszavitte azokat Terjék Csabánéhoz. Fotók: Frank Yvette
Vajna Mihály nem adott pénzt a bronzmadarakért, visszavitte azokat Terjék Csabánéhoz. Fotók: Frank Yvette

– Az első fecskét már jó egy éve, ezt a hármat pedig a minap vitte vissza a fiam a templomba – beszélt a becsületes kereskedő. A fémhulladékkal foglalkozó famíliánál egyébként már az utcájukban lévő és felfeszített, százkilós aknafedelet, egy sírról leszerelt emlékplakettet, valamint panelházak alumíniumból készült szemétledobóit is próbálták elpasszolni az évek során. – Utóbbinál szóltunk a rendőröknek, de jobb a békesség. Már hozzánk is többször másztak be tolvajok, nem akarunk bajt magunknak – magyarázta apa és fia, miért választották a visszaszolgáltatásnak ezt a módját.

– Nem akartam hinni a fülemnek, amikor beállítottak hozzánk azzal, hogy visszahozták a fecskéket. Először azt hittem, hogy élő madarakról beszélnek – mesélt meglepettségéről Terjék Csabáné. A ferences templom irodájában dolgozó asszony és munkatársai ezután együtt örültek a megkerült értékeknek. Az egyenként másfél-két kilós vízköpőkért a fémkereskedések általában ötszáz forintot fizetnek kilónként. A ferencesek azt szeretnék, hogy a fecskék minél hamarabb, legkésőbb az augusztusi Boldogasszony-napi búcsúra a helyükre kerüljenek.

Vajna Mihály
Vajna Mihály

Tavaly a Búza-apó szoborral kapcsolatban Zánthó Rita, az önkormányzat képzőművészeti referense elmondta: az egyik fecske letörésekor a kút vízszolgáltató rendszere is sérült. Addig nem javítják meg, amíg nem találnak megoldást arra, hogy ha valaki letöri a fecskét, a kút szerkezete ne sérüljön meg. Zánthó Rita tegnap lapunk kérdésére azt felelte: a búcsúra terveik szerint teljes pompájában tündököl majd az ivókút.
– Addigra szeretnénk kidolgozni egy „bombabiztos" megoldást: a vandálok a továbbiakban ne tudják letörni a madarakat.

Fémtolvajok nyomában

A Szegedi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint jelen pillanatban nyolc színesfémlopással kapcsolatos ügyben nyomoznak a megyeszékhelyen. Aki temetőből, műemlékről, vagy egyéb közterületen álló dologról színesfémet szerel le és megpróbál túladni rajta, az lopást követ el. Akire ezt sikerül rábizonyítani, az három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Tavaly a szatymazi és a sándorfalvi temető sírjairól vittek el ismeretlenek színesfém kegytárgyakat és betűket, de fémtolvajok jártak a Belvárosi temető világháborús emlékművénél is. Utóbbi esetben még folyik a nyomozás, míg az előbbi ügyeket eredménytelenség miatt lezárták. Amennyiben mégis új információ kerülne a rendőrök birtokába a temetőfosztogatásokkal kapcsolatban: azonnal folytatják a nyomozást.

Olvasóink írták

 • 13. Regis60 2008. június 18. 13:40
  „Nem arra kell megoldást találni, hogy hogyan lehessen a vízrendszer károsodása nélkül ellopni (letörni) a fémdíszeket! A rohadt (sötét bőrű)
  tolvajok kezét kellene baltával levágni. Nem hiszem, hogy ezután sok szinesfém tolvaj maradna az országban...”
 • 12. K. und K. 2008. június 13. 02:39
  „A ciganyok meg az 50-es evek kabulataban elnek;
  "gyujtsd a vasat es femet.................stb"”
 • 11. joy 2008. június 12. 20:39
  „[5] búgó jákob!

  Hány év kell neked, hogy fölfogd az on-line újság működését? Az itt megjelenő cikkek sorra cserik egymás idő rendben, és a friss vezet, régebbi alantra kerül!

  Ugyan így műxik az off-line újság is, ott sem marad állandó a vezércikk, minden megjelenéskor újabbra cserélik!

  A kettő között az időtényezőben van -némi :o)- eltérés!”
 • 10. joy 2008. június 12. 20:34
  „Köszönjük a becsületes kereskedőnek!

  Remélem, sikerül valamiféle érzékelős megoldást kitalálni, ami olcsó, de olyan üvöltözést rendez, ha erőszakoskodnak vele, hogy a környéken összefotna -söprűkkel, vasvillákkal!”
 • 9. péter g. 2008. június 12. 16:51
  „"Ezerszer elmondtuk, leírtuk, de megtesszük még egyszer: ahogy itt is látható, Európában mindenütt vasszigorral fellépnek a cigánybűnözés ellen. Egyedül nálunk nem, sőt: nálunk tenyésztik őket, uszítják őket ellenünk büntethetetlenségük teljes tudatában. Mi lehet ezzel a politikai vezetés célja? Miért nem vesz példát a cigányoknak kíméletlenül odab*szó Olaszországról, Szlovákiáról, Szlovéniáról, Romániáról, Bulgáriáról, Finnországról, Angliáról, Írországról stb.? Miért az a célja a kormánynak, hogy cigány vs. magyar polgárháború legyen?"”
 • 8. csanyiv 2008. június 12. 16:24
  „A rohadt mindenségit, az ember zsebében tényleg kinyílik a bicska ha ilyet olvas...”
 • 7. evidens... 2008. június 12. 16:22
  „két tizenéves, sötét bőrű fiatal... ki gondolta volna... *-)”
 • 6. madártej 2008. június 12. 12:04
  „Legalább a régi törvényeink szerint a tolvajok jobb kezét csuklóból levágnák!”
 • 5. buga jakab 2008. június 12. 10:22
  „Milyen érdekes, hogy levették a DM-főoldaláról a hírt onlányban, úgy kell rákeresni erősen.:)”
 • 4. arany 2008. június 12. 10:13
  „Én az ilyen tolvajok kezét aranyba foglalnám... FORRÓ ARANYBA!

  egyébként a sötét bőrű, az nem egyenlő cigánnyal? miért nem nevezzük nevén a dolgokat?”
 • 3. c++ 2008. június 12. 09:34
  „Végre megvan a mai c++ cikk is. Rohadt tetű c++, mindent tönkretesznek, még a segílyke se elég, amit a rendes emberektől levont adóból kapnak! Gyertek fajvédők, ezt mosdassátok ki, ha tudjátok!”
 • 2. egyszeru polgar 2008. június 12. 08:34
  „Megertem a femkereskedo tartozkodasat a szemelyek feljelentesere vonatkozoan. Ez is hatalmas segitseg, hiszen ha minden femkereskedo igy tenne, nem lenne piaca a lopott femnek. Ezzel egytt csokkenne a bunozes. A gond az, hogy nagyon sok kereskedo maga is sotetboru es sotet lelku.”
 • 1. Team5 2008. június 12. 06:54
  „"sötét bőrű fiatal adta be egy nejlonzacskóban..."
  Ugyan ki gondolta volna?
  "Állításuk szerint úgy kapták őket valakitől."
  Ja! A tesótól!
  :-(((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakó-pihenő övezetben hússzal?!?

Szeged - Sok szegedi sofőr azt hiszi, a lakó-pihenő övezetben harminc kilométer/óra a maximális megengedett sebesség. Ehhez képest csak húsz. Tovább olvasom