Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdődött a síszezon

Szeged - Ki kölcsönzött, ki vadiúj, saját felszereléssel siklik a hófehér lejtőkön. Az utazási irodák személyre szabott árakkal várják az ügyfeleket. A legtöbb szegedi iskolában sítábort szerveznek a gyerekeknek.
Állítólag aki egyszer ráérez a síelés szépségére, az minden évben elutazik, hogy hódoljon szenvedélyének. – A családok általában a pályaszállásokat keresik, a fiatalabbak inkább 4-5 kilométert is buszoznak az apartmantól, ha úgy olcsóbb az út – magyarázta Olasz Imola. A szegedi Montana Tours tulajdonosa szerint a szülőknek fontos, hogy a kezdő síelő gyerekek optimális pályakörülményeken szeressék meg a síelést: baby-pályák és -liftek, valamint szakavatott síoktatók segítenek ebben. Éppen ezért az utazási irodáknak pontosan ismerniük kell azt a helyet, ahová síutakat szerveznek.

– Ausztria és Olaszország a legnépszerűbb, a fiatalok kedvelt célja Franciaország is – sorolta a szakember. Segítségével böngésztük az ajánlatokat. Két felnőtt és két gyerek félpanzióval, bérlet nélkül akár 100-150 ezer forintért is eltölthet Ausztriában egy hetet. Ugyanennyi idő az osztrák pályákon egy fő részére lehet 36 ezer forint, de egy éjszaka is kerülhet ennyibe – az igények jócskán feltornázhatják az árat.
Fejenként körülbelül 60 ezer forintot fizettek a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak szülei, akik jelenleg is az ausztriai Arnoldsteinben síelnek. Az árban benne van a szállás, a busz, a bérlet és a biztosítás költsége.

Sokan kitartanak a szlovákiai sípályák mellett. Fotó: DM/DV
Sokan kitartanak a szlovákiai sípályák mellett.
Fotó: DM/DV

– Az iskola már 14 éve szervez ide sítábort egy utazási iroda segítségével. Az út teljes mértékben önköltséges. Az iskola pedagógiai programjának része, hogy a téli szünet után háromnapos síszünetünk van – magyarázta a telefonba Várkonyi Béla testnevelő tanár.

A Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban is évente szerveznek sítábort. A februári szlovákiai útra a tizedikesek mennek: a pedagógiai program része az egyhetes síoktatás. Idősebbek, volt ságvárisok is csatlakoznak – idén csaknem 300 fő utazik, orvosokkal, kísérőtanárokkal együtt.
– A tábor saját szervezésű, akinek nincs felszerelése, annak adunk. A bérleteket pedig az alapítvány állja. A szállás és az étkezés 115 euróba, azaz körülbelül 30 ezer forintba kerül fejenként – magyarázta Dobi János igazgató.

Síelésre felszerelve

A felszerelések ára a minőségtől, illetve a márkától függ. Felnőtt sílécet kötéssel 47–195 ezer forintért vehetünk, gyerekeknek 27–40 ezerért. A sícipő felnőtteknek 16–140 ezer forintba kerülhet, gyerekeknek 10–30 ezerbe. Síbotot 3–15 ezerért vásárolhatunk, snowboardot 30–150 ezer forintért. A felnőttek ruhája 17–190 ezer forintba kerülhet, a gyerekeké 14–40 ezer forintba. Kiegészítőként szemüveget vásárolhatunk 3–25 ezerért, a sapkák 2–15 ezerbe, a kesztyűk 4–22 ezerbe kerülnek. Gerincvédőt 12–35 ezer forintért vehetünk. A kölcsönzés olcsóbb: komplex felszerelést a gyerekeknek 4000 forinttól, a felnőtteknek 10 ezertől adnak.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. január 09. 23:20
    „Nem tudom hogy síeljek vagy hokizzak egyet. Mekkora probléma :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domonkos László az év embere

Szeged - A magyar épületgépész-szakmában a szegedi Domonkos László lett az év embere 2009-ben. A… Tovább olvasom