Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a tömeges H1N1-oltás az iskolákban

Az új fertőzések száma alapján tegnaptól országos az influenzajárvány. Csongrád megyében is növekszik a betegek száma, de csak 24 bizonyítottan H1N1-es esetről tudnak a szakemberek. Közben növekszik az oltási kedv is, a kormány oltópontokat állít fel.
Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az egész országban, és folyamatosan emelkedik a bizonyítottan a H1N1-vírustól ágynak esők száma. Tegnap délután az országos tiszti főorvos bejelentette: átléptük a járványküszöböt. A legfrissebb összesítés szerint Pest, Heves, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van a legtöbb beteg, de a Dél-Alföldön is növekszik a számuk. Eddig összesen 39 H1N1-es esetről tudnak az ÁNTSZ szakemberei Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében.

– Enyhén, de emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma az egész régióban, így Csongrád megyében is. Múlt héten 296, most 306 beteget jelentettek a figyelőszolgálatba bevont háziorvosok – mondta el Tombácz Zsuzsanna, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetője. Szegeden kiugróak az adatok: múlt héten még csak 22, most már 70 esetet regisztráltak. A megye többi városából viszont csupán 6–8 esetet jelentettek.

Országos a H1N1-járvány – Csongrád megyében 7 oltópont nyílik. Fotó: Karnok Csaba
Országos a H1N1-járvány – Csongrád megyében 7 oltópont nyílik.
Fotó: Karnok Csaba

Az egészségügyi intézményekből és a megye 6 mintavevő háziorvosától érkező, illetve az úgynevezett közösségi halmozódásoknál – amikor például egy intézményben, iskolai osztályban sokan betegednek meg influenzás tünetekkel – vett mintákat elemzik csak a szakemberek. Biztosan új influenzás volt például a szeptemberben járványügyi érdekből 3 napra bezárt szegedi Vedres-középiskola több diákja, ugyanekkor a Ságvári-gimnázium 2 tanulója, illetve a volt II-es kórházba nemrégiben infarktussal felvett férfi, sőt a belgyógyászati klinika egyik ápolója is, aki a még mindig a körintenzíven fekvő kismamát kezelte.

Az ápolónőről egyébként azt hallottuk, nem kapott védőoltást – mint ahogy jelenleg a lakosság 90 százaléka sem. Pedig a járvány elkerüléséhez a szakemberek szerint legalább a lakosság 60 százalékát be kellene oltani. A zavaros tájékoztatás és az ellenpropaganda miatt az országban kialakult elutasító attitűd viszont lassan változni látszik: a Szonda Ipsos friss felmérése szerint a korábbi 10-ről 28 százalékra nőtt az „oltáspártiak" aránya.


Megkezdődött a 14 év alattiak tömeges oltása is: például Szegeden a jövő héten várhatóan be is fejezik az oltási kampányt. A Szeged-mórahalmi kistérségben határidőig az érintett gyerekek nagyjából negyede kérte a H1N1-oltást. Aki később mégis felvenné, az sem marad le: a téli szünetig bármikor megteheti. A középiskolásokat pedig – úgy tudjuk – jövő héttől oltják a megyeszékhelyen.

7 ponton szúrnak

A kormány döntése szerint – hogy felgyorsítsák a lakosság immunizálását – országszerte nagyjából 30 kilométerenként 200 oltópontot hoznak létre a jövő hét végéig. Csongrád megyében a makói, a vásárhelyi, a szentesi kórházban és a szegedi klinikán, a csongrádi és a mórahalmi rendelőintézetben, valamint az ÁNTSZ szegedi intézetében vehetik majd fel az oltást azok, akiknek nem jár ingyenes. Itt egy helyen megvehetik, és be is adják nekik a H1N1 elleni vakcinát, amiért nagyjából 4 ezer forintot – az oltóanyag és a beadás ára – kell fizetniük. Így nem kell receptet íratni a háziorvossal, azt kiváltani a patikában, majd visszamenni, hogy beadják az oltást.

A szegedi Rókus 1-es általános iskolában is csoportosan oltották be tegnap a gyerekeket. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Rókus 1-es általános iskolában is csoportosan oltották be tegnap a gyerekeket.
Fotó: Karnok Csaba

Vásárhelyen is H1N1

Információnk szerint Vásárhelyen is felütötte fejét a H1N1 típusú influenzavírus, egy 67 éves nőnél merült fel – még a múlt hét végén – a fertőzés gyanúja. A vizsgálat, a teszt pozitív eredménnyel zárult. Kallai Árpád, az Erzsébet kórház főigazgatója csak azt erősítette meg, hogy fekszik H1N1-influenzás beteg az intézményben. De sem a beteg életkorára vonatkozó információt nem erősítette meg, sem a beteg állapotára vonatkozóan nem adott tájékoztatást, tekintettel arra, hogy erre a családtól nem kapott felhatalmazást. Más forrásból úgy tudjuk, a nőt a H1N1 szövődményei miatt az intenzív osztályon kezelik, lélegeztető gépen van.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Sisapista 2009. november 25. 16:56
  „Ráadásul, ha elkapom és kigyógyulok belőle sokkalta védettebb leszek egy életre mint az oltóanyagtól. Én inkább ezt választom.”
 • 23. Sisapista 2009. november 25. 16:55
  „Sima influenzában ugyanennyien halnak meg azt sem adattam be soha a h1n1 "médiaoltást" sem fogom.
  Különben meg h1n1 is csak 3-4 napig tart, ha meg a rizikócsoportba tartozol a simainfluba is ugyanúgy belehalsz.
  Vitaminok sok mozgás + szájmaszk bőven elég a többi mind csak biznisz.”
 • 22. olmosnyomdasz 2009. november 20. 21:12
  „Kedves Mizujs és 19701230!
  Felhívom T. figyelmüket, egy szöveget nem elég ám elolvasni, értelmezni is kell!
  Egy kompetencia alapú szövegértéssel foglalkozó magyar szakos tud segíteni. Jól jöhet még az étel receptek, vagy a menetrend használatához.
  Persze, lehet, elég lenne egy szöveget végig elolvasni. Nem szükséges az első mondat után csípőből tüzelni! Esetleg meg lehetne keresni egy atlaszban, hol vannak a nyaralásra felajánlott Kurili-szigetek! Így talán leesne.
  Végül egy jó tanács. Másod kézből, ingyen, ahogyan én kaptam vagy negyven éve: Nem kell ám mindjárt a felső "c"-n kezdeni, mert onnét csak lefelé van!
  A moderálásra való utalás ellenére, maradok tisztelettel: o.
  flexsnake!
  Köszönöm”
 • 21. Moon 2009. november 20. 17:11
  „Véleményem szerint mindenki döntse el, hogy adva vagyon egy készítmény és élni kíván annak lehetőségével miszerint védetté váljon az említett vírussal szemben vagy esetleg megfertőződve vállalja azt, hogy tovább fertőt. Valahol nagyjából szerintem innen kellene kezdeni.”
 • 20. flexsnake 2009. november 20. 15:13
  „19. :D
  olvasd el még egyszer, ennyire nem esett le hogy egy költői fintor az egész?
  ,,ismerősöm barátjának az unokaöccse" ,,húga szomszédja ismerősének"
  Menjetek vissza a suliba az irodalom sokat művel ám az emberben :D Például nem ugrasz rá nyilvánvaló burkolt fintorra :D”
 • 19. 19701230 2009. november 20. 07:28
  „14 ! és ezt te elhiszed!???????
  fura egy gyógyszerész messze elkerülném a patikát..”
 • 18. flexsnake 2009. november 20. 06:05
  „Lehet választani: vagy oltás vagy kipurcansz a fertőzéstől. 22000feltételezett beteg. És a java most jön csak.”
 • 17. efje 2009. november 19. 23:14
  „A lengyel egészségügyi miniszter, Ewa Kopacz 2009. november 5-én feltette a kérdést a szejmben (lengyel parlament): vajon a korábbi években miért nem hirdették ki, hogy pandémia van, pedig sokan meghaltak a szezonális influenzában. Azt is megkérdőjelezi, hogy miért kellene veszélyeztetniük a lengyelek egészségét olyan oltásokkal, amelyeknek a biztonságosságát nem tesztelték megfelelően, és ráadásul a vakcinagyártók nem vállalják a felelősséget a H1N1 ellen adott oltások bármilyen esetleges szövődményéért. Szavait többször a képviselők tapsa szakította meg. A következőkben ismertetjük beszédét, amely jó néhány vonatkozása miatt érdekes lehet Magyarországon is.

  Rendkívüli óvatosság szükséges a vakcinákkal

  A több mint 20 évig praktizáló orvos miniszterként is hűséges maradt hippokratészi esküjéhez, és azt tartja a legfontosabbnak, hogy ne ártson az embereknek. Amikor még orvosként dolgozott, mielőtt valamilyen gyógyszert írt volna fel a betegnek, mindig feltette a kérdést önmagának: vajon odaadná-e a készítményt az idős édesanyjának vagy a gyermekének. Ugyanilyen megfontolásból tanúsít rendkívüli óvatosságot, mielőtt javasolna valamit hazája minden egyes állampolgárának. Azoknak a lengyeleknek, akiknek nincs orvosi képzettségük, ami viszont megvan neki, megvan Brydak professzornak, aki 40 éve kutatja az influenzát, és a világon létező 189 influenzakutató központ egyikében, a lengyelországiban dolgozik. Vádolhat-e bárki bennünket azzal, hogy kevés az információnk az influenzáról? Megkérdőjelezheti-e bárki annak a professzornak az álláspontját, aki 4 évtizede kutatja az influenza többféle fajtáját, és akinek több száz tudományos publikációja jelent meg?

  Brydak professzorra hivatkozva a miniszter asszony feltette az alapvető kérdést: szükség van-e egyáltalán arra, hogy felvegyék a harcot a H1N1 vírussal szemben? Ismerjük azokat a záradékokat, mondotta, amelyeket más, gazdagabb országok és a vakcinagyártó cégek között kötött szerződésekhez fűztek. A vakcinagyártó cégekkel kötendő szerződésekben legalább 20 vitatott pontot találtak a lengyel jogászok. Ráadásul a 3-féle gyártó által kínált vakcinákban jelentősen különbözik az aktív hatóanyag-tartalom, ami tovább erősíti a varsói egészségügyi minisztérium kételyeit. Lehet, hogy valamelyik, nyomokban megtalálható összetevő csak afféle ,,szenteltvíz", amelyről feltételezik, hogy hatékony az influenza ellen? - tette fel a kérdést. De fizetni kell érte...

  A németek ingyen sem kérik az oltást

  A németek 50 millió adag vakcinát vásároltak, eddig a 10%-át használták fel, miközben a német lakosságnak mindössze a 13%-a kívánja beadatni magának az oltást. Ez azért is figyelemreméltó, mert a németek nagy gyógyszerfogyasztók, és míg Lengyelországban 1000 emberből évről évre csak 52 (5%) oltatja be magát a szezonális influenza ellen, addig Németországban 238 (24%). Vajon mi lehet az oka annak, hogy miközben a ,,normál" oltást a németek 23% választja, a H1N1 ellenit csak 13%? Pedig a berlini kormány megvette a vakcinákat, ingyen odaadják az embereknek, és ők mégsem kérik? Mi történhetett?
  Nem csoda, hogy ilyen tények alapján kételyek támadnak a vakcinák ajánlását illetően. Érdekes az is, hogy a vakcinagyártók kötelezettséget vállaltak az úgynevezett nem kívánt posztvakcinációs mellékhatások közzétételére egyes weboldalakon. A miniszter asszony felhívta a figyelmet arra, hogy bár Európában október 1-jén kezdték el beadni az oltásokat, ha körülnézünk ezeken az oldalakon, sehol egyetlen halvány utalás nem olvasható a mellékhatásokról. Még a legenyhébbekről, például allergiás bőrtünetekről sem találunk semmit, amelyek egyébként még a legbiztonságosabb oltások esetében is előfordulhatnak. Íme, a tökéletes gyógyszer... De akkor vajon a gyártók miért nem vállalnak felelősséget érte, miért nem kínálják a szabad piacon, miért nem mondják, hogy ezek csodálatos, biztonságos készítmények?

  Ki vállalhatja a felelősséget?

  Ki vállalhatja így a felelősséget? Hiszen nincsenek klinikai teszteredmények, nincs mellékhatás-lista, csupán rövid ideig tartó vizsgálatok történtek, utánkövetés nélkül, és az eddigi teszteket kis létszámú, egészséges önkénteseken végezték. Ez nem elég nekünk, orvosoknak ahhoz, hogy ajánlhassuk a vakcinát, szögezte le Ewa Kopacz.

  Emlékeztetett rá, hogy világszerte minden évben 1 milliárd ember betegszik meg szezonális influenzában, és közülük 1 millió hal meg. És ez nemcsak egy-két éve van így, hanem hosszú ideje. Megtörtént-e csak egyetlen egyszer, hogy bárki bárhol kihirdette volna a pandémiát emiatt, tette fel a kérdést. Pedig a szezonális influenza sokkal veszélyesebb, mint a H1N1, hiszen komoly szövődményekkel, halálozással jár.

  A miniszter a parlament színe előtt megkérdezte azoktól, akik nyomást gyakorolnak rá, hogy Varsó vásároljon vakcinát: miért nem csaptak riadalmat tavaly, 2 évvel ezelőtt vagy 2003-ban, amikor 1 200 000 lengyel betegedett meg szezonális influenzában? Javasolta-e bárki is akkor, hogy ,,vegyünk vakcinát mindenkinek"?

  Befejezésként a miniszter hangsúlyozta, hogy a lengyelek okos emberek, képesek megkülönböztetni a valóságot a trükköktől, az igazságot a hazugságtól.

  A bátor miniszter asszony a TVN24 élő tv-műsorában is megismételte a fentieken kívül:...,,Senki nem fog engem erre rábeszélni. Ha vásárolunk az oltóanyagból, akkor annak biztonságosnak kell lennie, hogy azt egyenesen a lengyelek szemébe nézve ajánlhassuk. Különösen azoknak, akik a legközelebbi kapcsolatban állnak a betegekkel - először is az egészségügyi dolgozóknak, akiknek garanciát kell kapniuk arról, hogy az oltás egy megelőzést szolgáló eszköz és nem placebó, nem olyan anyag, amely a jövőben mellékhatásokat okozhat, hanem ami védelmet biztosít. Így kérem, adjanak nekünk egy kis időt... Nem fogok nyomás alatt dolgozni! Nem fogunk rendelni semmilyen H1N1 vakcinát addig, amíg nincs teljes körű bizonyíték rá, hogy tökéletesen biztonságos..."

  A szerkesztő megjegyzése:
  Ami igaz vagy kérdéses lehet a 38 milliós Lengyelországban, arra nálunk is érdemes odafigyelni. Vajon a mi illetékes döntéshozóink, Székely Tamás és Falus Ferenc mikor teszik fel ugyanezeket a kérdéseket saját maguknak? Vagy a nyilvánosság színe előtt...
  http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/nagyvilag/artid/20091112-h1n1-a-lengyel-egeszsegugy-nem-ker-az-oltasbol/pagenum/2”
 • 16. macs 2009. november 19. 22:20
  „A hozzászólásokat és a korábbi napokben olvasottak kapcsán az alábbiak jutottak eszembe:

  "A 18-19. század fordulóján praktizáló brit Edward Jennert, a himlő elleni oltás feltalálóját és felhasználóját kezdetben kora szinte minden keresztény egyháza üldözte, sőt 1829-ben XII. Leó pápa állítólag még azt is kijelentette: aki beoltatja magát, ,,megszűnik Isten gyermekének lenni". Méghozzá azért, mert általános volt az a nézet, hogy a himlő Isten büntetése az emberiség bűneiért, így káros és Isten ellen való ezt az ítélkezést megakadályozni. A teológiai paradigmaváltáshoz aztán az 1885-ös kanadai, montreali himlőjárvány adta meg a végső ellenanyagot. Ekkor ugyanis az addigra már az oltás tényével megbékélő és azt alkalmazó protestáns híveket elkerülte az istencsapás, míg az ezt elutasító katolikus közösséget megtizedelte a járvány."
  Ha cinikus akarok lenni a történelem ismétli önmagát, csak most nem himlő, hanem H1N1.”
 • 15. Mizujs 2009. november 19. 20:56
  „olmosnyomdasz!!! <moderálva sértő>
  Szerinted, ha a tanár bezáratja az iskolát, akkor majd dalolva fog szombaton és tanév után dolgozni, hogy meg legyen a törvényileg előírt 183 nap?????????????

  A tanárok kapnak valakitől is pénzt az oltásért vagy a betegekért?? Istenem!!!! Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem az, hogy qrva alacsony a kerítés!!!”
 • 14. olmosnyomdasz 2009. november 19. 20:46
  „És az ismerősöm barátjának az unokaöccse gyógyszerész, és az azt mondta a húga szomszédja ismerősének, hogy ezt az oltást azért íratják össze a tanárokkal, mert ha beadják, és mégsem lesz eredményes, a tanárok bezárathatják az iskolát, és pénzért vakaródzhatnak otthon. Ha meg eredményes lesz, fene aki jobban tudja, mennyi pénzet kapnak majd a gyártóktól, és mehetnek nyaralni a Kurili-szigetekre.”
 • 13. Filctoll 2009. november 19. 19:50
  „Imádom amikor a H1N1 -et összekeverik a hagyományos influenzával! A cikkben ugyanis keverve vannak a tények! -Szerintem-”
 • 12. igaz1017 2009. november 19. 18:50
  „A gyerekem osztályába 24 gyerek jár, 3 szülő kérte az oltást.”
 • 11. Szirilli 2009. november 19. 15:58
  „Hihetetlen ez a hiszti a h1n1 körül. Semmi nem indokolja, sokan mégis megveszik.
  Sőt még fizetnek is azért, hogy kapjanak egy adag higányt, meg ki tudja még mit.
  A gyerekek szüleinek nagyrészben szerencsére van annyi esze, hogy nem kérik a védőoltást. Továbbra is azt mondom felelőtlenség beadatni minden szirszart. És ez az.”
 • 10. flexsnake 2009. november 19. 15:26
  „7. a hajlékonynak is van háziorvosa valamint tbkártyája és lakcímkártyája is.

  Mikortól van ez a vény nélküliség? Terelem befelé a tagokat :D”
 • 9. bélabá 2009. november 19. 14:59
  „Nem tömeges az az oltás. De jól hangzik. Az hogy nem fedi a valóságot nem számít.”
 • 8. Bandika10 2009. november 19. 14:56
  „4000 Ft? Ez horror ár!”
 • 7. bélás 2009. november 19. 14:52
  „Az egyik cikk címe ingyen oltják a hajléktalanokat, ott ki állapítja meg ki mire alergiás ?”
 • 6. 19701230 2009. november 19. 14:23
  „hja”
 • 5. sauron2 2009. november 19. 14:16
  „4. hozzászólás alizka 2009.11.19. 13:57

  csak ha nem megfelelő a tájékoztatás és nem kimutatott az allergia a tojásfehérjére vagy a higanyra! És innentől kezdve, sajnos a szülő felelőssége. részben! :(”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bordányi az év bankára

Gyuris Dániel, az FHB Jelzálogbank vezérigazgatója lett az év bankára, s ezzel igen előkelő klubba került a bordányi-szegedi pénzügyi szakember. Tovább olvasom