Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Meglepetésszex, strandházibuli, nyírségi metalista

Szeged - Badár Sándornak mindenütt jó, ha elkapja az este izgalma, Varga Livius kategóriái a fesztiválok megkülönböztetésére: zene, öltözék, szex. A SZIN szerinte patinás és romantikus.
A Balaton Soundra elfogytak a bérletek, a 12 ezer forintos SZIN bérletek még több mint egy hónapig kaphatók. Nyakunkon a Volt, a Pannónia meg már el is múlt.

– 3–4 cég szervezi a hazai fesztiválokat, a rendezőkhöz tartozó előadói körök ezért több helyszínen is előfordulnak, turnészerűen mennek körbe. Aki az egyik helyszínen lemarad, ott lehet a másikon – rajzolta meg a hazai fesztivál körképet Badár Sándor színész, humorista. A könnyűzenei fesztiválok jellemzésének és összehasonlításának nehéz munkáját ezúttal fellépőkkel végeztettük el. Badár Sándornak idén megvolt a Pannónia, lesz még Volt, Hegyalja, Sziget.

– Ha jó zenét hallok, és elkap az este izgalma, akkor jól érzem magam mindenhol – utasította vissza a kérést: válasszon kedvencet. Érzékeltette viszont zenészekhez képest nehezebb helyzetét: tőle minden évben újat várnak, a zenekaroktól nem.

– Kezdetben egyfajta fesztiváltípus létezett, azt követte sorra a többi. Ahogy a számuk nőtt, rá kellett jönni, hogy az emberek nagyon is vágynak az újra. A szervezők azon kezdtek agyalni, mitől sajátos, különleges, speciális egy fesztivál, amitől egy fiatal csapat úgy dönt, azt választja a többi helyett. Jól mutatja ezt a máig is talán legspecifikusabb, a Balaton Sound, amit elsősorban az elektronikus zenét kedvelő nem kis tömeg látogat – magyarázta a Quimby zenekar tagja, Varga Livius. Szubjektív elemzést kértünk tőle. Íme!

A SZIN-t sokan a nyárzáró „uccsó
A SZIN-t sokan a nyárzáró „uccsó" bulinak tekintik.
Fotó: Segesvári Csaba

A Hegyalja fesztiválról soha nem hiányozhat a legzúzósabb rock. Mégis: a lájtosabb programok is helyet kapnak, ugyanis senki ne higgye, hogy a rocker nem nyitott az újra. Többségében mégis a farmer jár, bőrrel, bakanccsal, és a hosszú haj. Folyik a bor, ritka a pezsgőzés. „Tisza-parti sátorszex."

A Volt, ó, a Volt! Klasszikus magyar Sziget-típusú multikulturális, nem csak zenei fesztivál. Zenében azonban színes palettával. Megfér itt a hip-hop Ákossal, a soproni polgár a nyírségi metalistával, a Kiscsillag a Magna Cum Laudéval. Ennek megfelelően ezerféle az öltözet, de ha öltönyt látsz, fogd meg a gombod! „Alpokalja-bungalószex."

A Balaton Sound zenéje főleg elektronikus, azon belül viszont igen sokszínű. Nem nevezhető rockfesztiválnak. Az emberek partizva nyaralnak. Sok a fürdőruha, még este is. Feszes vagy lenge, alig takar-öltözékek. Gyakori a pezsgőzés, koktélozás. Strandházibuli, modern zene, „vízibalett-szex".

A SZIN sokaknak nyárzáró, uccsó őrület. A Tisza-part másik húzóneve rengeteg egyetemistával, akik még nem utaztak el az ország más tájaira tanulni, aki pedig Szegeden tanul, ilyenkor már rendszerint megérkezett. Egyik legpatinásabb fesztiválunk, mindenkori életre hívásában pedig maga a város jeleskedik. Ritka, hogy egy város nemcsak gyönyörű, évszázados természeti és építészeti kulisszákat nyújt fesztiváljának, de működteti is azt. Zenéje sokféle, évről évre változó stílus-összetételű az egyetemista korosztály kedvére. Némi nosztalgiazenével fűszerezve. Szőke Tisza-séta, városnéző-romantika, szerelemfüzesek, „meglepetésszex".

Olvasóink írták

 • 5. csőszpista 2009. június 17. 21:49
  „Szittyaszex. :-) Bocs...”
 • 4. magyarock1 2009. június 17. 12:30
  „Zsuzsika a főnököd nem engedélyezte,hogy megemlítsd a Magyar Szigetet?Akkor én leírom,aug.4-11-ig lesz a Duna-kanyarban ,Verőcén,évek óta többezer gondolkodó magyar ifjú szórakozik itt az egész Kárpát-medencéből.www.magyarsziget.hu”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. június 17. 04:43
  „RISE AGAINST!!!”
 • 2. flexsnake 2009. június 16. 20:20
  „Inkább Balkan Fanatik kell. Nem külföldi szarok.”
 • 1. _palla_ 2009. június 16. 19:42
  „Az idei SZIN-programban kevés a metal, nem éri meg bérletet váltani. Tavaly nagyon jó ötlet volt a Within Temptation, idén is jöhetett volna egy hasonló kaliberű együttes, ami metal, de sok más ízlésű embernek is tetszik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi vita a Lófara körül

Szeged - A városképvédők szerint törvénytelen volt a huszárszobor restauráló műhelybe szállítása,… Tovább olvasom