Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Megmenekültek a könyvritkaságok

Egy nyári felhőszakadásban beázott a szegedi Somogyi-könyvtár, ritka könyvek sérültek meg. Az épület hibáit kijavították. A könyveket megmentették, a könyvtári hónap nyitó napján megcsodálhatók.
Másfél millió forintot költöttek a szegedi könyvritkaságok helyreállítására. Fotó: Frank Yvette
Sikeresen restaurálták a könyveket, amelyek júniusban eláztak a Somogyi-könyvtárban. A nemzeti kulturális kincs pótolhatatlan része, az 1664-ből való nürnbergi Nádasdy-mausoleum, és Bonfini 1600-ból származó, A magyarok története című írása visszakerülhet a raktári polcokra. A harmadik emeleti védett raktárban a két, összesen hatmillióba kerülő kódex mellett hárommillió forintos értéket képviselő ötvennyolc kötetet árasztott el a mennyezetről alázúduló szennylé. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgatótól megtudtuk, közel másfél millió forintot költöttek a könyvek helyreállítására, de a legfontosabb, hogy megmaradtak.

– Az éjszakai beázáskor az önkormányzat gyors reagálása jelentette a legnagyobb segítséget – hangsúlyozta az igazgatónő. Azóta feltárták az épület hibáit, és a felújítás jelentős részét elvégezték. A legkritikusabb helyzet a harmadik emeleten és az alagsorban alakult ki. A szakemberek számára is megdöbbentő volt, hogy a két szinten az álmennyezetben, vagyis az olvasók és a könyvtárosok feje fölött vezet végig a szennyvízcsatorna. A kibontáskor kiderült, hogy a vascsövek teljesen elrozsdásodtak az elmúlt húsz évben. A munkások nem tudták egészben leszedni, mert ahogy hozzányúltak, a vezetékek apró morzsákra mállottak szét. Az alagsori gyűjtőcsatorna a vezetékszereléssel együtt 10 millió forintba került, amit a város az intervenciós alapból fizetett. A lapos tető hibáinak kijavítására és a teraszok szigetelésére további ötmilliót költöttek.


Könyvtári vasárnap

Az októberi könyvtári hét a Somogyiban hagyományosan a könyves vasárnappal kezdődik. Holnap délelőtt 10 órakor Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató tart görbe tükröt a könyvtárnak, amelyre a közgyűjtemény törzsolvasóit hívták meg. Ugyancsak 10-től Tücsökkaland címmel unokák és nagymamák csapata méri össze a tudását Gyárfás Endre műveiről, a szerző jelenlétében. Délután 3-kor tárlat nyílik Kopasz Márta, László Anna és R. Pap Piroska grafikáiból. 4 órakor Megmenekültek! címmel a helyreállított könyvritkaságokat mutatják be a restaurálás támogatóinak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magukon kezdik a megszorítást

Kevesebb pénzből működik majd az új szegedi közgyűlés: harminc százalékkal, 45 ezer forinttal… Tovább olvasom