Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Megmentheti gyermekét a képzett kismama is

Miután csemetéje mosószert iszik, beleszalad az üvegajtóba vagy beszippantja a legódarabot, sok kisgyerekes anyuka első reakciója, hogy azonnal hívja a mentőket. Pedig az az öt perc, mire a segítség megérkezik, élet-halál fontosságú lehet. Így igencsak hasznos, ha tudja, hogyan háríthatja el egyedül a közvetlen életveszélyt.
Babán gyakorolják a kismamák, mit kell tenniük, ha baj van. Fotó: Frank Yvette
Egy egyedülálló, speciális tanfolyamon a szegedi kismamák négyórás képzésen tanulhatják meg a legfontosabb életmentő fogásokat. Erre bármikor szükség lehet, ha gyermekük hirtelen rosszul lesz, balesetet szenved, netán leáll a légzése.

– Felejtsétek el, amit a tévésorozatokban láttatok! A Baywatch teljes hülyeség, de a Vészhelyzetben is inkább a randimegbeszéléssel van elfoglalva Carter doki, mint a szakszerű életmentéssel – vezeti be a kicsik mesterséges lélegeztetésével kapcsolatos gyakorlatot
Lóczi Gerda mentőorvos. Mint mondja, először arról kell megbizonyosodni, hogy a gyerek nem lélegzik, majd ha az anyai hangra sem reagál, kezdődhet az életmentés. A fiatal orvos a több százezer forintos szemléltető babához hajolva megmutatja, valójában hogyan is kell a csecsemőkbe levegőt fújni, majd kinyomni a kicsi mellkasból – miután a fejét megfelelően hátrahajtottuk. – Az a lényeg, hogy emelkedjen és süllyedjen a gyerek mellkasa, amikor befújunk. Utána pedig gyors ütemben harmincszor benyomjuk a szegycsont alatti részt két ujjunkkal, majd újra befújunk kétszer – mutatja a helyes eljárást, amire a műanyag baba mellkasa mozogni kezd.

Hozzáteszi: nem szabad attól félni, hogy valami kárt teszünk a kicsiben, például bordáját törjük, hisz annál nagyobb baj, mint hogy nem lélegzik – vagyis halott – nemigen érheti a gyereket. Ha a gyerek egy perc alatt sem reagál a kísérleteinkre, a telefonos riasztás már tényleg elkerülhetetlen.

– Műkörömmel hogyan tudom ezt úgy csinálni, hogy nem sértem fel a bőrét? – kérdezi az egyik anyuka. Válaszul az oktató speciális trükköt mutat. Később a nagyobb babán láthatjuk a lélegeztetést, elsőként Zita próbálkozik a mentőorvos után. A babából jövő kattanó hangok arra utalnak, a kismama több bordát is eltört életmentés közben, és a kéztartása sem megfelelő. A kiigazítás után mások lépnek a babához: ők a fej feltámasztását felejtik el, jóval a szegycsont fölött nyomják a mellkast, vagy elfelejtenek levegőt venni, és így használtat fújnak a műtüdőbe. Noha a művelet egyszerűnek tűnik, számos buktatója van, rutinná kell fejleszteni a kismamáknak – ami sok gyakorlást igényel.

– Folyamatosan nem lehet két gyerekre figyelni egyszerre, akármennyire jó anya is valaki. Bármi történhet, nem szeretném, ha felkészületlenül érne egy hirtelen lázgörcs, allergiás reakció vagy mérgezés – beszél Tanács Rita részvétele okáról.

– Egy-egy trauma kezelésének mindig az első percei a legfontosabbak. A tanfolyamon a kismamák megtanulhatják a leglényegesebb fogásokat, ami önbizalmat adhat nekik. Így később nem félnek majd segíteni a gyereken, ha az élet úgy hozza – vallja a gyorstalpaló sürgősségi képzésről Lóczi Gerda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaátszervezés: bezár az egyik ópusztaszeri fiók

Itteni múzeumát sem kíméli a Magyar Posta Zrt.: március első napjától bezárja az ópusztaszeri… Tovább olvasom