Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Megmentőit keresi az 56-os katona

Szeged - Hivatalosan ma is a Magyar Honvédség sorkatonája a 78 éves Horváth Ferenc. Készen volt a leszerelési papírja 1956-ban, amikor kitört a forradalom. Megszökött az oroszok őrizte pápai laktanyából, Dániába ment. Most elhatározta, megkeresi azokat, akik egykor segítettek neki.
A felsőpáhoki Horváth Ferenc 21 éves volt 1956-ban, a pápai híradós zászlóalj hadtápírnoka. A parancsnok már kiállította számára a leszerelésről szóló okmányokat. Hamarosan jelentkeznie kellett volna a kiegészítő parancsnokságon, de közbejött a forradalom.

Lőttek
A laktanya a Nagy Imre-kormány mellett állt, a szovjet hadsereg november 4-én körbevette és másfél órán át lőtte a magyar katonákat. Ha Ferencet közvetlen parancsnoka, Bozsoki főhadnagy le nem húzza a földre a raktárak mellett, őt is eltalálják golyószóróval. A tisztek tárgyaltak, majd a pápai katonák kívül, halomban letették – egyesek dühükben odacsapták – a fegyvert, és mehettek vissza a kaszárnyába, fogolynak.

– Amikor híre ment, hogy a tiszteket hazaviszik a családjukhoz, teherautón, néhányan elhatároztuk, megszökünk – idézi föl élete legmozgalmasabb napját Ferenc.

Menekülés
– Felmásztunk a platóra, elbújtunk a pokróccal letakart padok alatt. Valahogy ezt észrevették, és rákiabáltak a fiúkra, akik leszálltak. Én nem mozdultam. Egy tiszt az én padomra is leült, és észrevehette, hogy ott van még valaki, de nem szólt. Ő maradt utoljára fönn. Pápán van egy meredek utca, ahol a kocsi lépésben haladt. Ahogy odaértünk, rám szólt, hogy most ugorjak le, még a kis fabőröndömet is a kezembe adta. Nem láttam az arcát, ő sem az enyémet. Annyi eszem azért volt, hogy induláskor szerelőoverallt húztam az egyenruha fölé. A kijárási tilalom miatt így is utánam szólt a pápai pártház előtt őrködő orosz kiskatona, hogy álljak meg. Úgy tettem, mintha nem hallanám, nem jött utánam. A város szélén egy házba becsöngettem, adtak szállást, sőt, másnap reggel egy kapát is kaptam, mintha dolgozni mennék, kikísértek az állomásra. Vonattal mentem haza a szüleimhez.

Horváth Ferenc megőrizte katonakönyvét. Nem felejtette el, kiknek köszönheti a menekülését. Fotó: Karnok Csaba
Horváth Ferenc megőrizte katonakönyvét. Nem felejtette el, kiknek köszönheti a menekülését. Fotó: Karnok Csaba

Tábor Kismartonban
Nem sokkal később átgyalogolt Ausztriába, a kismartoni táborból pedig a Dán Vöröskereszt jóvoltából, ezer másik társával együtt Dániába. – Megáll a vonat velünk Münchenben, és azt látom, hogy tíz méterre tőlem, egy másik vonat ablakában ott van Landesz Feri, a zászlóaljírnokunk, akit a forradalom előtt hazaengedtek Győrbe, megnősülni. Átkiabáltunk egymásnak, beszélgettünk, csoda volt. Ők a feleségével Kanadába mentek, biztattak, tartsak velük, de hát engem már létszámba vettek a dánok.

Új hazában
A magyarokat a dánok már a határon kávéval, teával, nagy szeretettel fogadták. A fiatalok iskolába járhattak, az intézményt egy református lelkész vezette: a mostani dán külügyminiszter, Martin Lidegaard édesapja. Slagelse város egyik bankja bejelentette, felvesz egy magyart, és mivel Ferenc a keszthelyi közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, oda került.

Továbbtanult, megbecsülte magát: majdnem a nyugdíjig abban a bankban dolgozott. Tíz év, és megszerezte az állampolgárságot, így 1966-ban már haza is tudott látogatni. Azóta rendszeresen jön. Mostani feleségével, akit 1981-ben itt, Hódmezővásárhelyen ismert meg, minden évben hosszabb időt töltenek Szegeden. Húgával együtt járt a pápai laktanyánál, mutatja a fotókat, amelyek őt ábrázolják a kaszárnya előtt, a kapunál. Néhány éve egy dániai újság egész oldalas cikket közölt róla.

Nekünk most azért mesélte el a történetét, mert szeretné megtalálni azokat az embereket, akik segítettek neki. Bozsoki főhadnagyot, a platóról leszállított társait, akik nem árulták el, hogy ő még fönn lapul; az ismeretlen tisztet és Landesz Ferit is, a zászlóaljírnokot. Szeretne velük beszélni, leginkább azért, hogy megköszönje az emberségüket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszentiván csodája: 43 lakó egy címen

Egy családi házba 35-en, egy másikba 43-an jelentkeztek be az utóbbi években. Tovább olvasom