Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Megmérettetés a köbön

Száznál több tanulmányi versenyen vehetnek részt az általános iskolások ebben a tanévben. A legrangosabbak általában azok, melyeket az Oktatási Minisztérium szakmailag és anyagilag is támogat. Sok esetben az iskolák csak presztízsük növelése miatt szerveznek tanulmányi megmérettetést egymás tanulói között.
A tanulók élvezik a versenyek légkörét. Illusztráció: Schmidt Andrea
A tanulmányi versenyek kavalkádjában segít eligazodni az idén harmadik alkalommal megjelent Dél-alföldi Pedinfó. A füzet az országos és megyei tehetséggondozó megmérettetéseket foglalja össze. Szuromi Pálné, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szak- és Szakmai Intézet munkatársa, a kiadvány szerkesztője azt mondja: egyre vastagodik a füzet, évente nő a meghirdetett versenyek száma – az idén már megközelíti a százat –, melyek között megtalálhatók az Oktatási Minisztérium által támogatottak és egyéb kategóriájúak is. Ez utóbbiak inkább hiánypótlóak, míg az OM azokat helyezi előtérbe, amelyeknek komoly hagyománya van. Ilyen például a középiskolásoknak kiírt Mikola Sándor országos tehetségkutató fizikaverseny vagy az általános iskolások Varga Tamás országos matematikaversenye. Ezeken évente közel tízezren vesznek részt.

A szakértő szerint minden versenyt a helyén kell kezelni. Ezzel egyetért Szalai József, az Igazgatói Szakmai Munkaközösség vezetője is. A testület az idén harmincnégy versenyt koordinál, amiből csak négy olyan van, melyet az OM szakmailag és anyagilag is támogat. A Tarjáni Magyar–Német Két Tannyelvű Általános Iskola igazgatójának véleménye szerint az iskolák sok olyan versenyt írnak ki, melyek csak az intézmény presztízsét növelik és a beiratkozást segítik. Úgy gondolja: a szegedi iskolák a témák felaprózása helyett több továbbjutásos versenyt vállalhatnának.

– A szülők szeretik és örülnek, ha gyermekük benevez valamelyikre – jelenti ki Szuromi Pálné, aki szerint intézményenként általában a tanulók 10-20 százaléka jár tanulmányi versenyekre, ami a nevezési díjak miatt nem kevés terhet ró az iskolákra. A törvény szerint a költségeket nem lehet a szülőkre áthárítani, mivel a szervezési díj a 720 forintos tanulói normatívából finanszírozható. A szegedi Gedói Általános Iskolában szülői kezdeményezésre a kiadások fedezésére alakították „A jövőnkért Alapítványt" – mondja Antal Márta elnök.

A nyolc éve működő Homokháti Iskolaszövetséghez – melyet huszonkét oktatási intézmény alkot – az iskolák pályázatot nyújthatnak be kiadásaik enyhítésére. A szervezet ugyanakkor évente a „kibővített" térségnek – Algyőtől Tiszaszigetig – 20-25 versenyt szervez. A mórahalmi Móra Ferenc Általános Művelődési Központ – itt általános és szakiskolások tanulnak – igazgatóhelyettese, Porkoláb Mihály ugyanakkor kijelenti: sajnos a versenyzőknél sokkal többen vannak, akik alapvető tanulási gondokkal küzdenek. Ezért ugyanúgy meg kell becsülni azokat a pedagógusokat is, akik azon fáradoznak, hogy jól megtanítsák a gyerekeket írni, olvasni.


Az OKTV rangja

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeknek (OKTV) mindig nagy volt rangja, hiszen a legjobbak akár felvételi nélkül bekerülhettek valamelyik felsőfokú intézménybe. Az elmúlt tanévben a huszonnégy tantárgyi versenyben összesen több mint 30 ezer tanuló indult. A legnépszerűbb a matematika, a biológia és az angol nyelv volt. Az első tizenöt versenyző emelt szintű jeles osztályzatot és százszázalékos minősítést kapott, míg a tizedik helyezésig a tanulók az adott tantárgyból mentesültek a felvételi vizsga alól.


Cs. Gát László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A palackos gázért is többet kell fizetni

Több mint 4 százalékkal drágult a PB-gáz: egy palack cseréje az eddigi 3330 forint helyett 3490… Tovább olvasom