Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

Megmérgezett kutyák Szegeden

Szeged - Patkánymérget dobhattak olvasónk újszegedi házának udvarára: elvérzett a 7 éves kutyájuk. Az állatorvos szerint minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, az állatvédők pedig azt hangsúlyozzák, hogy a szándékos mérgezés bűncselekmény.
– Megmérgezték Vakarcsot, későn kaptunk észbe, elvérzett. Nem szeretném, ha más is így járna – mesélte lapunknak Oláh István Róbert. Az állatbarát szegedi férfi azért fordult a nyilvánossághoz, mert fél, hogy több kutya is hétéves keverékük sorsára jut. – Van egy tibeti terrierünk, egy angol buldogunk és egy pulink is. A kutyáink – Vakarcs kivételével – a ház folyosóján élnek, egyedül a kis keverék szeretett az udvaron felállított szigetelt kutyaházban lakni. A kerítés miatt kiszökni nem tudott, valószínűleg egy „jóakaró" dobta az udvarra a patkányméreggel átitatott eleséget.

A szegedi állatbarát egyik nap a munkából hazaérve látta, hogy Vakarcs szája véres, de úgy gondolta, a többi kutyával kaphattak össze. – Nem gondoltam, hogy mérgezés. Nem gubbasztott, nem volt rosszkedvű – mesélte. Másnap este, az állatorvosi vizsgálat után kiderült: patkánymérget evett a kiskutya, elkezdett vérezni. – Vakarcs összeesett, remegett. Sajnos nem érte meg a másnap reggelt, hajnalban elpusztult. Mintha egy családtagot veszítettünk volna el – mondta Oláh István Róbert. Az esetet a szegedi férfi a Facebookon is megosztotta, egy szőregi német juhász gazdája felhívta: hasonló tüneteket tapasztalt kutyáján, szintén megmérgezték kedvencét.

Fotó: Seges Csaba
Fotó: Seges Csaba

Rengei Antal, a Szegedi Kisállat-ambulancia szakállatorvosa elmondta, a patkánymérgekben lévő véralvadásgátlótól a kutyák először elgyengülnek, majd légszomjuk lesz, végül elvéreznek. – A patkánymérgek finomak, és lassan ölnek. Gyakran előfordul, hogy mérgezett állatot fog a kutya, és így a patkányok a házi kedvenccel is végeznek. Az ebek megmentésére csak az első 3-4 órában van esély, ilyenkor hánytatással még lehet segíteni. Mindenképpen értesíteni kell az állatorvost – tette hozzá. Rengei Antal úgy véli, nem biztos, hogy méreggel kellene a patkányokat irtani. – Meglehetősen gyakori a mérgezés, a szándékosságot viszont ritkán lehet bizonyítani. Az esetek közel felében emberi hanyagság miatt pusztulnak el a kutyák – tette hozzá.
3 év szabadságvesztés

– Állatokat elpusztítani bűncselekmény, a kutyák mérgezése három évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Mérgezés gyanúnál hatósági állatorvosi bonculást és feljelentést szoktunk javasolni – tudtuk meg Seres Zoltántól. Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője megjegyezte, tömeges állatirtásról ugyan nem kaptak bejelentést, de 5-10 esetről mindig tudnak. – Előfordul, hogy szabadtéren hagyott patkánymérget esznek a kutyák, vagy éppen egy irigy, rossz szomszéd szándékosan megmérgezi az állatokat. Utóbbi ellen szinte lehetetlen védekezni, a kerítésen bármit át lehet dobni – mondta.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. macs 2013. április 20. 16:31
  „25. qrumpli,
  próbáltál beszélni a gazdájával, az talán segítene. :-)
  Az állatorvos mondta, hogy vannak speciális nyakörvek, igaz drágák, melyek, ha a kutya ugat a/. enyhe áramütéssel, b/. bántó infrahanggal "fegyelmezi" az ebet.”
 • 28. M.Aurelius 2013. április 19. 19:04
  „Sokan csak divatból tartanak kutyát, de tanítani, foglalkozni már nem akaródzik.
  Minden kutya olyan okos, mint amire megtanítják, buta gazda kutyája is buta marad, oszt, ugat összevissza.”
 • 27. czindi 2013. április 19. 10:04
  „A patkányméreggel megmérgezett kutyák ( tünetek: barnás elszíneződés a fogínyen, porcelánfehér szaruhártya, gyengeség, - jól láthatók, és még laikus számára is jól észlelhető tünet a koppanó szívhang! ) jó eséllyel megmenthetők
  egyszeri Khonakion injekció + ugyanezen tabletta néhány napig tartó adagolásával, ill. sürgős esetben transzfúzióval.
  ( Utóbbit nem próbáltam, de az előzőben ajánlott kezeléssel számtalan kutyát mentettem meg. )
  Sajnos sok helyen szükséges a patkányméreg alkalmazása, és a legnagyobb óvatosság mellett is előfordul baleset, mert igen csábító az illata és az íze is, a kutya kikaparja a jónak gondolt rejtekhelyről is.”
 • 26. xilinx 2013. április 19. 09:38
  „24. Ókupa 2013.04.18. 23:57
  "Egyébként a macskákat nem lehet megfékezni, hogy ne menjenek át a szomszédba, mer a macska kóborol több száz méteren, és ez hihetetlen de nem ismeri a tulajdoni határokat. "

  Hogyhogy? A gazda sem ismeri? A 2.5 m-es alu kerítésen nem tud átmászni....ha bezárja a gazda a lakásba, akkor nem megy onnan sehova...ha pórázt köt rá, nem kóborol...”
 • 25. qrumpli 2013. április 19. 05:32
  „18. macs 2013.04.18. 16:21

  1:valóban nem lakok falun?bár?
  2:a kutya ugat ,sőt nekem is van az is ugat,de nem ok nélkül.
  3:pl a környékemen 1 azaz egy db. kutya ugat viszont folyamatosan éjjel nappal.
  Teendő?
  Persze nem lemérgezésre gondolok.
  Jön a jó idő a bezárt ablak sem megoldás ,bár áthallatszik azon is.
  Talán elköltözés segitne ,de 70 évesen már macerás.”
 • 24. Ókupa 2013. április 18. 23:57
  „Patkány mérget, egyáltalán semmilyen mérget ne hagyjunk szabadon.
  Aki permetezéssel és méreggel foglalkozik annak lennie kell egy zárható szerénynek amelyben tartja a mérgeket!
  Ehhez sem Ember sem Állat nem férhet hozzá!
  Az állatok megmérgezése aljas cselekedet, nem normális ember, pszichopata tesz ilyet, ezek az emberek károsak a társadalomra! Egyébként a macskákat nem lehet megfékezni, hogy ne menjenek át a szomszédba, mer a macska kóborol több száz méteren, és ez hihetetlen de nem ismeri a tulajdoni határokat.
  Emberek ne mérgezzenek és kínozzunk állatokat, ami az ugatós kutyákat illeti a gazdájuk tehet róla, hogy nem tudja szabályozni a folytonos ugatást. De ezért nem kell megmérgezni az állatot!!!”
 • 23. xilinx 2013. április 18. 22:36
  „Börtönbe az elkövetővel...ez ritka bunkóság.

  "Előfordul, hogy szabadtéren hagyott patkánymérget esznek a kutyák..."
  Erre reagálva hadd kérdezzem meg - hátha van itt valaki szakember - mi a helyzet, ha valaki elöl hagyja a fagyállót vagy a patkánymérget az udvaromon, és a szomszéd cicusa bemászva az udvarra, azt megeszi és megdöglik tőle? A ház körbe van kerítve, tehát a méreghez nem lehet hozzáférni véletlenül. Ilyenkor a macska gazdája az állatkínzó, és ő megy börtönbe, mivel a gazda felelős az állata tetteiért?”
 • 22. radic 2013. április 18. 19:55
  „Amennyibena kutya és ez zavarja a szomszédot, akkor a megoldás a tanya, vagy a füldugó.”
 • 21. Deena 2013. április 18. 18:50
  „Az állatkínzás évek óta probléma az országban.. Ahelyett, hogy szemet hunynának az illetékesek az üggyel kapcsolatban, talán éppen időszerű lenne tenni ez ellen valamit. Nehogy már ne sétáltathassam a kutyáimat az utcán, vagy akárhol, mert attól kell tartanom, hogy felkap a szájával valami megmérgezett cuccot.. Élből elítélem azokat az embereket, akik állatokat kínoznak (bármilyen módon!!!) A kutya nem tehet arról, ahogyan viselkedik, minden nevelés kérdése. Az elkövetőnek is talán csak ki kellett volna nyitnia a száját, hogy zavarja valamiben is a kutya, gondolom a gazdi tett volna ellene.. De az nem megoldás, hogy lemérgezi a kutyát. Ez nem csak a kutyával szemben szemétség, hanem a családdal szemben is, hisz tulajdonképpen egy családtagot veszítettek el.. Sajnálatos dolgok ezek !”
 • 20. Roland1000 2013. április 18. 18:40
  „Arra nem gondolnak a mérget dobálók, hogy kisgyerek is lehet az áldozat? Nagyon gáz!”
 • 19. laalika 2013. április 18. 17:03
  „Macs: nem falun vagyunk, többféle igény merül föl, mindet ki kellene elégíteni. Nekem senki se beszélgessen éjjel.
  A mérgezett kutyákat sajnálom, de elsősorban a gazdájuk okozta a halálukat.
  Más téma: hogyan lehet védekezni a kerítésen bejutó kutyák, macskák ellen? Semmi közöm a más állatához, de a saját kertemhez má nekik nincs semmi közük.
  Bár a hangokat is ki lehetne rekeszteni! Az is jó, mikor a nagyothalló (?) partnerével telefonál a szőke.”
 • 18. macs 2013. április 18. 16:21
  „17. qrumpli,
  látszik, hogy Te sose laktál falun, mert akkor tudnád, hogy éjszakánként a kutyák "beszélgetnek". És próbálj meg úgy végig menni az utcán, hogy ne zendüljön fel a kórus. :-D Ez ott természetes, mert a kutyák dolga az, hogy figyeljenek és figyelmeztessék a gazdikat.”
 • 17. qrumpli 2013. április 18. 15:41
  „4. tarigeri 2013.04.18. 09:14

  Bizonyára nagyon élveznéd ha éjjel nappal csukott ablaknál,tudnál csak aludni.
  Amelyik kutya éjjel nappal folyamatosan ugat semmire sem használlható.
  Megőlni nem kell,csak szívesen összezárnám éjszakára a gazdijával.
  Megjegyzem nekem is van kutyám és csak akkor "pofázik",ha oka van rá.
  Imádnivaló mikor éjjel viszhangzik a környék az ilyen semitérő kutyától.”
 • 16. 3évesférfi 2013. április 18. 15:29
  „Ezt semmiféle ugatással nem lehet igazolni. Nem lehet. Teljességgel elfogadhatatlan, embertelen, megvetendő cselekedet, és végtelenül gyáva. A legszigorúbban büntetendő.”
 • 15. macs 2013. április 18. 14:42
  „Azért a mérgezett falatkák dobálásával nagyon kéne vigyázni! Az egyik ismerősöm mesélte, hogy a ház előtti virágágyat kapálgatta, az unokája is vele volt. Arra lett figyelmes, hogy a gyerek kezében van egy darab kolbász, amit nagyon furcsának talált, mivel 2 kutyájuk lévén alapszabály náluk, hogy a gyerek étellel a kezében nem mehet ki, mert a kutya az kutya, és a finom falat csábító.
  Azonnal elvette a kolbászt, akkor kezdett a lába remegni, amikor észrevette, hogy hosszában be van vágva és valami fura dolog van begyömöszölve a résbe. Kiderült, hogy a kolbász mérgezett volt, és hatalmas szerencséjükre a kicsi nem evett belőle.
  Ami az ugatós kutyákat illeti vannak speciális nyakörvek, igaz nem olcsók, de az esetek többségében eredményesek.”
 • 14. kvendi 2013. április 18. 14:31
  „Tavaly az egyik röszkei határban lakó nyugdíjas ismerősöm tanyáján mérgezték le a kutyáit 3-ból kettőt sikerült - /az egyik meg nem fogadja el idegentől a kaját, csak a gazdától,/ -, illetve a környéken, a dűlő úton a többi tanyában is jártak..., mert ezek az elkövetők - feltételezhetően - tolvajok voltak, a tanya négylábú őrzői voltak útban nekik...!

  Itt nálunk a panelba a szomszéd kutyája már két emelettel lejjebb járó idegent felismerik és jelzik ugatással /a lakáson belül/, hogy idegen jövetele várható...!!! (Nincs is betörés...!) :)”
 • 13. CID 2013. április 18. 13:03
  „Egyeske, azért a bagzó macskák sem piskóták..........”
 • 12. nemecsekerno_007 2013. április 18. 12:23
  „Ez a létező egyik legaljasabb dolog amit állattal szemben el lehet követni. Tök mindegy, hogy az kutya v. macska.”
 • 11. Gyuri_maci 2013. április 18. 11:49
  „Bántani egy ártatlan állatot, legyen az kutya, macska vagy kisállat szinte felér a szememben ember elleni vétségnek. Értetlenül olvastam ezt. Évekkel ezelőtt Kecskésen is volt ilyen mérgezés sorozat. 2 kutyánk is így ment el 4 év különbséggel. Borzasztó dolog elveszíteni egy barátot, hiszen sok embernek a kutya a társa.”
 • 10. csiperó 2013. április 18. 11:06
  „Mike3! Fogyatékos dög nincs, max fogyatékos gazdi. Ha több figyelmet fordított volna rá, és netán nevelte volna a szomszédod kölyökkora óta, talán nem ilyen lenne a kutya. Mellesleg a vizsla az egyik legértelmesebb fajta. Lesi a gazdi minden mozzanatát!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabad ég alatt éjszakázik Marika néni

Láncra kötött kutya őrzi Marika néni álmát a szabad ég alatt. A 68 éves szegedi asszony több száz ezer forinttal tartozik az IKV-nak, és lakásának udvarán éjszakázik. Tovább olvasom