Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Megmérgezte nevelt gyerekeit: 5 év börtönt kapott

Szeged, Baja - Jogerősen 5 év börtönnel sújtották azt a 48 éves bajai nőt, aki tavaly nyáron megmérgezte nevelt lányát és két fiát. A 10 éves kislányon már nem tudtak segíteni az orvosok.
A fővárosi Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből szállították tegnap délelőtt a Szegedi Ítélőtáblára H. Istvánné Jakab Erzsébetet. A most 48 éves nő – ahogy megírtuk – tavaly júliusban bajai otthonában jutott arra az elhatározásra, hogy helyzete kilátástalan, végez magával, és megöli 3 örökbefogadott gyermekét is – férje eközben dolgozni volt.

Az akkor 10 éves H. Szilviát a pár 2003-ban fogadta örökbe, később egy fiú testvérpárt is neveltek. A lányt gyermekkori agyi bénulás érte, a fiúk nehezen kezelhetők voltak. Jakab Erzsébet 2006-ban állandó levertsége miatt pszichiátriai ambuláns kezelésre szorult, de erről nem tájékoztatta a nevelőszülői tanácsadókat. A tragikus napon gyógyszereket kevert össze szörppel és whiskyvel, amit megitatott a gyerekekkel, és ő is felhajtotta a halálos dózisnak szánt adagot. A gyerekek mind rosszul lettek, legrosszabb állapotba a kislány került. A haldokló gyereket a vádlott betakarta, majd ráfeküdt a testére. A kislány hiába kapálózott és kiáltozott, a nő addig feküdt rajta, amíg mozgott. Az apa eközben többször telefonált haza, de mivel senki nem vette fel a telefont, egyik rokonát küldte lakásához, ahova később a rendőrök segítségével jutottak be. A fiúk és a nő életét az orvosok megmentették, ám a kislányon már nem tudtak segíteni.

A tárgyaláson az ügyész kevesellte az első fokon kiszabott 5 év börtönbüntetést: a vádlottat egyenes ölési szándék vezette, hiszen maga vallotta be, hogy végezni akart magával és gyerekeivel. Alaptalannak vélte azt az ügyvédi fellebbezést, miszerint a fiúk esetében csak súlyos testi sértés történt, hiszen a bevitt méreg mennyisége elegendő lett volna halálukhoz, amit csak a gyors gyomormosás akadályozott meg. Az Ítélőtáblától a büntetés súlyosbítását kérte. Kovács Tímea kirendelt védő a nő szakértők által megállapított beszűkült tudatállapotát hozta fel egyik enyhítő körülményként. Felemlegette a nevelési tanácsadó szolgálat felelősségét: védence tette előtt éveken át személyiségzavarban és depresszióban szenvedett, a szolgálat munkatársai ezt mégsem ellenőrizték az elvárható mértékben. Kiemelte, hogy a nő beismerte tettét, és rossz egészségi állapotban van: ilyen helyzetben fokozottan megterhelő számára a börtön, ezért a büntetés enyhítését kérte. A nő az utolsó szó jogán nem a bűncselekmény megbánását hangoztatta: „Nem akartam elválni, még most is nagyon szeretem" – utalt arra, hogy tette elkövetése óta a bíróság jogerősen felbontotta férjével való házasságát.

A büntetőtanács végül egyik fellebbezést sem tartotta megalapozottnak, így a nevelőanyát több emberen, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérletében jogerősen is 5 év börtönnel sújtotta. A bíró kiemelte: alapesetben ez a bűncselekmény 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel, de akár életfogytiglannal is büntethető – ítélethozatalkor a nő elmeállapotára is tekintettel voltak.

Olvasóink írták

 • 18. aquila0126 2012. november 15. 23:02
  „17. pirochatechin 2012.11.15. 16:47
  Úgy van! Szabadon kellet volna engedni, hiszen csak egy gyereket ölt meg! Az nálunk nem számít! Innem már csak olyat tudnék írni amit kimoderálnának.”
 • 17. pirochatechin 2012. november 15. 16:47
  „Még ha jelenleg sok esetben születnek is aránytalan ítéletek, azért örülök, hogy nem az itt kommentálók alkotják a bírói testületet. Azt hiszem egy ilyen testület a kommunista vérbírókat is megszégyenítené kegyetlenség terén!”
 • 16. Dragan 2012. november 15. 13:50
  „Ha meg adot csalsz ,az eletbe ki nem engednek !Bravo itt minden maskeppen mukodik fura egy orszag ez!”
 • 15. béci61 2012. november 15. 13:26
  „Tisztelt felháborodásukat kinyilvánító kommentelők! Az ítéletben mindösszesen a bírói szabadság kitüremkedését láthatjuk. Annak a szabadságnak, amely akár polgári ügyben, akár büntető ügyben bármit és annak ellenkezőjét is képes bizonyítottnak látni és ítéletében láttatni. Az igazságérzetünk háborog, ha azt látjuk, hogy a cikkbeli nevelőszülő öt év múlva tovább folytathatja a társadalom mérgezését. Az ítéletnek nem az a célja, hogy megtorolja az elkövetett bűnt, hanem az, hogy a társadalomnak azon tagjait is eltartsa a társadalom, akik a bűn következményeiből társadalmi szinten is jól megélnek. Egyszerűbb társadalmakban az ilyen bűnt elkövetőket - mert akkor is előfordultak hasonló rémtettek - száműzték a közösségből az állatok közé. Ma pedig fenntartunk hatalmas költséggel szervezeteket azért, hogy játszanak a nép idegein, mint gitáros a gitárján.”
 • 14. xilinx 2012. november 15. 12:16
  „Brávó!!!!!!

  5 év múlva megint gyereket gyárt...vagy lehet, hogy már a sittaóen sikerül valahogy? Az ilyet nem kéne kasztrálni?”
 • 13. savos 2012. november 15. 11:15
  „Az más! A magyar ember élete ennyit ér. A cellatársak remélhetőleg majd korrigálnak az ítéleten.”
 • 12. bánki 2012. november 15. 10:46
  „Holokauszt tagadásért is lehet öt évet kapni !

  Ár / érték arány ?”
 • 11. J.G. 2012. november 15. 09:29
  „5 év?? csak?? Komoly baj van az igazságszolgáltatással.”
 • 10. savos 2012. november 15. 08:45
  „Nem öt év, kötél!”
 • 9. rezice 2012. november 15. 07:05
  „EZ RÖHEJ JÓ,HOGY KI NEM TÜNTETTÉK !Normális ez a világ??”
 • 8. szöszi 2012. november 14. 23:07
  „Fokozottan megterhelő számára a börtön??? 5 év? Egy emberölésért? És két másik gyilkossági kísérletért?? Megölt egy gyereket, könyörgöm! És majdnem még kettőt! Hát milyen istenverte bíró hozta ezt az ítéletet?? Milyen istenverte mocsok egy jogrendszer ez? Hát ez kész. Ezek után lehet rá számítani, hogy a szerencsétlen kis Szita Bence gyilkosai is megúszhatják ezek szerint ennyivel? Hát ez a bírót és az ügyészeket is főbe kéne a lőni.”
 • 7. kilo 2012. november 14. 22:21
  „Az eletfogytiglan lett volna a minimum :((((”
 • 6. bánki 2012. november 14. 19:36
  „Nagy buli és megélhetési bűnözés a más gyerekének nevelése !

  Üzemi baleset ! ?

  Libsi gondolkodás eredménye !”
 • 5. Zotya100 2012. november 14. 17:41
  „5 év egy kisgyerek haláláért, és majdnem még másik kettőért. Szép ítélet, gratulálok a bírónak.”
 • 4. Grabowsky 2012. november 14. 17:21
  „"""több emberen, 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérletében jogerősen is 5 év börtönnel sújtotta"""""""""""

  Szégyen!”
 • 3. vélemény 2012. november 14. 14:59
  „"rossz egészségi állapotban van: ilyen helyzetben fokozottan megterhelő számára a börtön, ezért a büntetés enyhítését kérte."
  Ha "bolond", akkor, miért nem zártosztályra küldik élete végéig?”
 • 2. Ballas 2012. november 14. 14:53
  „5 év aljas módon elkövetett gyerekgyilkosságért? Tényleg le kéne váltani ezeket a mostani bírókat, mert ez már röhej a köbön, A Büntetés végrehajtás pedig a jéghegy csúcsa... ha az ilyeneket napi 12 órában korbáccsal hajtanák egy kőbányában 10 évig, lehet a többi hasonló gondolattal bíró egyén elgondolkodna azon érdemes e... vagy kivégzés, különös kegyetlenséggel! az is hatásos volt... csak hát a liberalizmusban mindenhez jogod van! még ehhez is! gusztustalan, okádék...”
 • 1. istvang58 2012. november 14. 14:35
  „Hajrá Magyarország itt büntetlenül ölhetnek a hülyék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszómedence épül Kisteleken

Úszómedencével bővül a kisteleki uszoda, amelyet a tervezettnél akár egy hónappal korábban, január végén is átadhatnak. Tovább olvasom