Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Megmozdult a lakáspiac

Magyarország - A Duna House lakáspiaci elemzése szerint a kormányzati bejelentések – miszerint meghosszabbítják a moratóriumot, illetve próbálják megmenteni a hiteleseket – részben feloldották a piacra jellemző kivárást. A keresletnövekedés már érződik a piacon, amit a pénzintézetek kedvező hitelekkel igyekeznek bátorítani, segíteni.
A kilakoltatási moratórium megszűnése esetén sem számít a lakásárak csökkenésére a Duna House. Ahogy Rutai Gábor vezető elemző a Gazdasági Rádiónak nyilatkozva elmondta, ezt segítheti elő, ha a moratórium tervezett, júliusi feloldása után időben elnyújtva kerülnek piacra az ingatlanok. A cég közleményében is az olvasható, hogy amennyiben az állam rögzíti a svájci frank árfolyamát, és ehhez méri a törlesztőrészletet, illetve aki ezt sem tudja fizetni, az visszabérelheti a lakását, akkor megszűnik a vevők körében az a várakozás, hogy tovább esik a lakások ára, tehát vásárolni kezdenek. Egyébként máris érzékelhető némi élénkülés a keresletben, ami viszont a drágulást erősíti.

Mivel senkinek nem érdeke rászabadítani a piacra nagy mennyiségű olcsó lakást, ezért nem valószínűsíthető az ingatlanárak csökkenése – fogalmazott a piaci elemző. Igyekeznek a lakásukban tartani a 90 napnál régebbi adósságot görgető tulajdonosokat is.

A keresletnövekedés már hónapról hónapra érződik a piacon, főleg akik lakhatási céllal keresnek ingatlant. A befektetők persze lehet, hogy türelmesebbek, és megvárják az állami döntést – véli az elemző.

Az állam és a Bankszövetség tárgyalásán felmerült, hogy állami támogatást kaphatnak azok, akik a bedőlt lakáshitelesek otthonát reális piaci áron hajlandók megvásárolni. Mindennek van egy átfutási ideje, a téli időszak lesz az első olyan időpont, amikor egyáltalán felmerül a lakás értékesítése, de akkor ismét moratórium lesz, vagyis leghamarabb jövő tavasszal kerülhetnek piacra a devizahiteles ingatlanok.

A tavasz eddig átlagosan 5 százalékos áremelkedést hozott a budapesti ingatlanpiacon, de összességében az élénkülés területileg nagyon eltérő módon érvényesül, és az árak is hektikusan alakulnak.

Hitel van

A kialakult gazdasági helyzet miatt a lakáshitel-feltételek jelentősen megváltoztak (szigorodtak) a hazai és a külföldi pénzintézeteknél. Csökkent az ingatlan forgalmi értékéhez képest felvehető hitel összege, nőtt a bankok által elvárt jövedelem nagysága. A piaci kereslet élénkülése azonban megmozgatta a pénzintézetek fantáziáját is, a legnagyobb lakossági bank például máris új lakáshitel-akciókkal jelent meg a piacon. Hitel tehát van.

Olvasóink írták

 • 5. TomborBözse 2011. április 17. 20:32
  „Lehet a helyzetet magyarázni több oldalról, de egyértelmű, hogy egy előre megtervezett, manupulált helyzetet teremtettek azok a pénzemberek, akiknek ez érdekükben állt. Szerencsések azok, akiknek nem volt szükségük hitelre, mert aki felvette a CHF hitelt, nem hiszem, hogy jókedvében tette és még csak nem is felelőtlenül.
  Ezt a kárörvendő okostojások mondják, mert ilyen mértékű emelkedésre senki nem számított, ez túl megy minden határon. Igen, csak a hiteltfelvevő kockáztatott. Egy életre eladósodott, a családjával együtt, a XXi. században koldusbotra juttatják az embereket és nem csak a devizahiteleseket.
  Nagyon érdekes, hogy más országokban nem jelentkezett ilyen drasztikus, szinte megoldhatatlan helyzet. Vagy csak nem akarja senki megoldani????
  Van ahol jobban odafigyelnek az egyre erősödő társadalmi különbségekre. Ott talán olyan emberek irányítják az országot, akik gondolkodnak is, JÓZANUL.

  http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2011/04/17/luxusadot_vezettek_be_tajvanon&s=hs”
 • 4. macs 2011. április 16. 11:52
  „3. pinkcat25,
  "És miért kerül 2szer annyiba a saját pénzünkben(forintban) felvett hitel, mint a devizahitel??????"
  Mert a svájci frank hiteleket a bankok alacsonyabb kamatra tudják/tudták felvenni. Ezt adták tovább az embereknek. Itt az árfolyamváltozás hatása necces.”
 • 3. pinkcat25 2011. április 15. 16:37
  „"A kialakult gazdasági helyzet miatt a lakáshitel-feltételek jelentősen megváltoztak (szigorodtak) a hazai és a külföldi pénzintézeteknél. Csökkent az ingatlan forgalmi értékéhez képest felvehető hitel összege, nőtt a bankok által elvárt jövedelem nagysága. A piaci kereslet élénkülése azonban megmozgatta a pénzintézetek fantáziáját is, a legnagyobb lakossági bank például máris új lakáshitel-akciókkal jelent meg a piacon. Hitel tehát van."

  Hitel tehát van!!!!!!
  Mégis kinek?????
  Mert akinek valóban kellene, az sosem tud felmutatni akkora jövedelmet, amekkorát elvárnak!!!!!
  És miért kerül 2szer annyiba a saját pénzünkben(forintban) felvett hitel, mint a devizahitel??????
  Gusztustalan módon belekényszerítik az embereket a devizahitelbe, mert így jóval többet nyernek az árfolyam ingadozásán!!!!
  Ha meg beüt a válság, az összes kockázatot ránk hárítják!!!!”
 • 2. 4Angel 2011. április 15. 16:30
  „Szia

  Mi 2007 be vetünk fel lakás hitelt akkor 45 e Ft, 6 m Ft ott vetünk fel most a törlesztő 67 e Ft és a 6 millió nem fedezi a lakás mostani adósságát, ha nekünk el kéne adni 6 millás (panelt ) hogy O legyünk 9 millióé kellene eladni !!!
  (és fészekrakóval vettük fel ami kötelesek voltunk svájci frankba felvenni , nem volt választásunk )

  igazságkereső ebben keresd meg az igazságot”
 • 1. igazságkereső 2011. április 15. 14:55
  „Változatlanul fenntartom azon véleményem, mely szerint a "devizahitelesek" súlyos,de önhibájukon kívül előállt, és már hosszú hónapok óta stagnáló,nem megoldott problémáikat az eredeti törlesztőrészlet visszaállítása oldaná meg véglegesen! Természetesen figyelembe véve a hivatalosan jegyzett infláció hozzászámításával! Az azonban tarthatatlan továbbra is, amit a bankok találtak ki a "virtuális devizaválságra" hivatkozással,hogy megduplázták az eredeti, kétoldalúan aláírt szerződéssel szemben,hogy egyoldalúan a duplájára emelték a havi törlesztőrészletet! Ez sem nem etikus,sem nem üzleti, mert egy üzleti, kétoldalúan aláírt szerződést egyoldalúan megváltoztatni az több mint tisztességtelenség,az az ügyfél megkárosítását jelenti,miközben a bankok 350 milliárd forint tisztességtelen haszonra tettek szert! Miként lehetséges,hogy egy válság következtében a magyarországi leánybankok ennyi tiszta nyereséget könyvelhettek el, melynek tényét a hazánkban működő leánybankok anyabankjai is elismertek nagy meglepetéssel! Ráadásul eközben a bankok még ki is lakoltattak családokat,embereket s csak azért nem folytatták tovább,mert a kormány közbelépett! A helyére kell tenni most már ezt a megduplázott hiteltörlesztés kérdését is,mert semmi nem indokolta a bankok ez irányú lépésének szükségességét!! Ideje lenne végre és végleg befejezni a Magyarországon évek óta folyó tisztességtelen magtartást az üzleti és banki szférában egyaránt!! A lakásüzéreket pedig a büntetőjog eszközének alkalmazásával távol kell tartani a bankok hátteréből és száműzni kell őket!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: nyárra fizetésképtelen lehet Szeged

Botka: tarthatatlanná vált a költségvetés, nyárra fizetésképtelenné válhat Szeged. Közgyűlés online. Tovább olvasom