Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Megnégyszereződött az egyházi jelenlét a gyermekvédelemben

Szeged - Erősödő egyházi jelenlétről és elöregedő szakmáról beszéltek tszerdán Szegeden az ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencián. Az államtitkár bejelentette: a kiürülő gyermekotthonokat a jövőben fecskeházként tervezik hasznosítani.
Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár és Kiss-Rigó László megyés püspök részvételével tartották meg tegnap Szegeden a IV. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferenciát. A József Attila Általános Iskola és Szakiskola sportcsarnoka zsúfolásig telt nevelőszülőkkel és önkéntesekkel, akik ezúttal elsősorban az elmúlt években megújult gyermekvédelmi rendszer eddigi tapasztalatairól hallhattak előadásokat.

Soltész Miklós kiemelte: egy kormányzati ciklus alatt 1200-zal nőtt a nevelőszülők száma. – A család melege nagyon fontos, amit ki kell vetíteni azokra a sérült gyerekekre is, akiknek ez nem adatik meg – fogalmazott.

Hozzátette: az egyházi szerepvállalás is kiszélesedett a gyermekvédelmi ellátórendszerben – fenntartók esetében 7-ről 24 százalékra, nevelőszülők esetében pedig 8-ról 32 százalékra. – Nem cél, hogy minden gyerek vallásos legyen, de az igen, hogy egy stabil értékrendszert kapjanak.

Megnégyszereződött az egyházi jelenlét a gyermekvédelemben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az államtitkár a program folytatásával kapcsolatban annyit mondott: a kialakított jogszabályrendszert tovább csiszolják, a részben kiürülő gyermekotthonokkal pedig igyekeznek jól gazdálkodni. A tervek között az szerepel, hogy egyfajta fecskeházként működtetnék majd ezeket, így segítve az önálló élet kezdetén az állami gondoskodásból kikerülő fiatalokat.

Kothencz János főigazgató a Szeged–csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató elmúlt négy évi munkáját értékelve kijelentette: a korábbi évtizedek hierarchikus, szolgáltató-felügyelő rendszere helyett sikerült egy szolgáló-törődő szemléletet behozni a gyermekvédelembe. Új feladatként pedig a toborzást jelölte meg.

– Idősödik a szakma, a nevelőszülők és intézményi dolgozók esetében is. Éppen ezért olyan helyeken népszerűsítjük majd ezt a hivatást, ahová korábban talán nem sikerült elérnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Embercsempész-hálózat tagjai ellen emeltek vádat Szegeden

Több mint száz embert juttatott át a magyar határon egy pakisztáni, román, cseh és magyar állampolgárokból álló csoport. Tovább olvasom