Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Megnyesett szedre miatt menne perre Borsi Ferenc

Kárt okozunk-e azzal, ha lenyírunk néhány ágat egy tüskés szederről, amely az útra lóg? A rendőrség és az ügyészség szerint nem. Egy szegedi bokor gazdája azonban kártérítést szeretne. Irány Strasbourg?
A szegedi Borsi Ferencnek tavaly augusztus 8-án reggel azt kellett látnia, hogy a kerítésére futtatott szeder ágait két ember vagdalja. Úgy látták, nem fér el tőle a kocsijuk. A növény tényleg belógott az útra, de ez magánút, elhagyatott környék. Borsiék portájára korábban többször is betörtek, ezért ültette a kerítéshez a szedret a gazda, a növény szerinte „a védelmi rendszer része". A szedernyesésből vita lett, majd könnyű testi sértés címén rendőrségi ügy, amely még tart, mi is írtunk róla (2015. szeptember 4.: Autóval tolták félre Ferencet). Ferenc azonban a szeder megkurtítása miatt, rongálásra hivatkozva is feljelentést tett. 

A szegedi Tarjánvárosi Rendőrőrs úgy döntött novemberben, hogy megszünteti a nyomozást a tulajdon elleni szabálysértési ügyben. A hatóság felvette a kapcsolatot egy kertcentrummal, és „megállapítást nyert, hogy a szóban forgó szeder egy gyorsan növő növény, mely még akár tőről is szépen és gyorsan kifejlődik, így azzal nem keletkezett kárérték, hogy annak pár ágát, ami az útra rálógott, visszanyesték" – olvasható a határozatban. Borsi Ferenc panaszt tett a döntés ellen, ezt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vizsgálta ki – és elutasította.
Borsi Ferenc a védelmet adó szederbokorral. Fotó: Bakos András
Borsi Ferenc a védelmet adó szederbokorral. Fotó: Bakos András

A hatóság többek között arra hivatkozott, hogy a gazda nem indítványozta, hogy jelöljenek ki szakértőt, a rendőrség azért keresett kertészt, és nincs különösebb ok arra, hogy annak véleményét kétségbe vonják: a szeder márpedig „agresszíven és gyorsan terjeszkedő, és így gazdasági növénynek nem tekinthető" – érvel az ügyészség. A gazda lapunknak elmondta, nem adja föl. Az ügyészségen szóba hozta Strasbourgot, az Emberi Jogok Európai Bíróságát. Egyelőre csak azt tervezi, „szakmai párbajra" hívja ki a rendőrségnek véleményt adó kertészt, ha kell, pert indít ellene. Egy katalógusból kiszedett hirdetést mutat, amely több mint kétezer forintért kínál egy tő szedret. Ez alapján 50 ezer forintos kártérítést szeretne.

Nem vihar ez egy pohár vízben? – tettük föl a kérdést, ami talán sokakban fölmerül a történet hallatán. – Igaz, élénkebben reagálok a környezetemben zajló dolgokra, de ezzel mások is vannak így. Azonkívül nyugdíjas vagyok: ráérek arra, hogy kiharcoljam az igazamat – mondta Ferenc. Mi lehet a történet vége? Kertészmérnökök szerint azt látni kell, hogyan néz ki az a bokor a nyesés után, de általánosságban tényleg elmondható, hogy a szedret nem hatja meg, ha egy-két ágát levágják. A gazda jobban járna, ha ledugna néhány hajtást, rövid időn belül megint ugyanolyan sűrű lenne a sövénye, mint korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miniszterekkel levelezik a nagymama

Miniszterekkel levelezik a nagymama
Medgyessy Péter és Orbán Viktor miniszterelnöknek, Varga Mihály és Seszták Miklós minisztereknek is írt már levelet Berecz Árpádné. Tovább olvasom