Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Megnyílik a szegedi vár kőtára és kilátója

Szeged - Tavasztól ismét látogatható lesz a szegedi várrom. A belső kiállítótermen és a régészeti feltáráson kívül bejárható lesz a tetőterasz, a kőtár, a kertben pedig szobrokat állítanak ki.
Jövő áprilistól újra látogatható lesz a várrom melletti kőtár a Stefánián, amely Szeged középkori és barokk építészetének emlékeit mutatja be – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Zombori István megyei múzeumigazgató. A Tisza-parton a 14–16. században emelt erődítményt többször átépítették, szegedi várként emlegetett darabját, az 1751-ben emelt Mária Terézia kaput 1963-ban újították föl. Ekkor alakították ki benne a máig működő kiállítóhelyet. A falak mentén rakták le az ásatások során előkerült középkori és barokk kőfaragványokat, szobrokat. Amikor az épület védelme érdekében tetővel borították be a tetején kialakított kilátó helyét, a kőtárat deszkafallal takarták el.

Az igazgató elmondta, hogy saját forrásaiból a Móra-múzeum egy-két millió forintért visszabontja a faburkolatot, lebontatja a régi kazánházat; így a várrom körbejárható, a kőtár pedig látogatható lesz. A tervek szerint a vár udvarán tavasztól őszig szoborkiállításokat rendeznek. A kiállítóhelyet éjszakára biztonsági világítással látják el és bekamerázzák. Megnyílik a tetőn a terasz is, a vár belső kertjét helyreállítják. Ezzel az albérleteztetés a koncertek és a várjátékok számára megszűnik. Folytatódik a középkori Szent Erzsébet-vártemplom és a temető feltárása, amelyet „élő kiállításként" az elmúlt két hónapban több mint háromezren kerestek fel. Ezzel járul hozzá a megyei intézmény a városi önkormányzat által a következő évekre tervezett parkrekonstrukcióhoz a Stefánián.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 millió a csomagtartóban

Szeged - Ebben az évben megközelítőleg 180 millió forint eszmei értékben foglaltak le élő védett… Tovább olvasom