Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Megnyílt a könyvváros Szegeden

Szeged - Több mint egymillió forintot költenénk, ha az összes új könyvheti kiadványt meg akarnánk vásárolni. A rendezvény tegnapi szegedi megnyitóján Závada Pál író annak örült, hogy egyáltalán létezik ilyen könyves kampány.
Závada Pál Kossuth-díjas író gimnáziumi éveinek városában, Szegeden nyitotta meg tegnap a 81. ünnepi könyvhetet és a 9. gyermekkönyvnapokat. Örült a létüknek: – Még mindig nem alakították át valami tréfás együnk-igyunk fesztivállá, ahol népszerű műsorokból ismert személyiségek szerepelnek – fogalmazott, majd áttért a kultúrpolitikai aktualitásokra. – Senki nem tudja, hogy mi lesz a könyv ügyével a nemzeti együttműködés új korszakában. Egyrészt a szerzőkkel és kiadókkal. És egyáltalán: mi lesz az olvasókkal és a nem nagyon olvasókkal, a vevőkkel és könyvkölcsönzőkkel, mi lesz az olvasáskultúra fejlesztésével, a könyvtárakkal? Miközben a könyvkiadás nagyrészt piaci lábakon áll, ebben a forradalmi nagytakarítási és karcsúsítási lázban nehogy áldozatul essenek az állam és önkormányzatok olyan támogatási tételei, amelyek a kultúrával kapcsolatosak. Tagadhatatlan, hogy a könyv nem bólogatni tanít, hanem gondolkodni, kérdezni, érteni. Abban is csak bizakodhatunk, hogy az értő és jó akaratú bírálat szokásban marad akkor is, amikor a nemzeti ügyeket nem állandó vitában fogalmazzák majd meg.

A Dugonics téri könyvárusok jövő hét végéig várják az olvasókat.  Fotó: Frank Yvette
A Dugonics téri könyvárusok jövő hét végéig várják az olvasókat.
Fotó: Frank Yvette

Beszéde végén Závada Pál saját friss olvasmányait ajánlotta: Esterházy Péter és Garaczi László regényét, Szabó T. Anna és Nádasdy Ádám verseit, a szegediek közül az egyetem tanára, Szilasi László történelmi regényét és Darvasi László Virágzabálók című kötetét. Ezek mellett a szegedi kiadók kéttucatnyi, az országos kiadók közel 400 újdonsággal készültek. Ha mindet meg akarnánk venni, összesen 1,1 millió forintot költenénk. A szegedi könyvváros 18 sátrába 5 kiadó és 13 kereskedő költözött be a jövő hét végéig, 110 kísérő programot tartanak; válogatni a szervező Somogyi-könyvtár www.konyvhetszeged.blog.hu internetes oldalán lehet. A vendégasztalnál a Délmagyarország és a Délvilág kiadója jövő szerdán saját kiadványait – a szakácskönyveket és munkatársaink köteteit – ajánlja, előfizetői kedvezménnyel.

Naplemente után karácsonyi mesék. A Somogyi-könyvtár és az idősügyi tanács szenior novellaíró-pályázatára beküldött 86 írásműből összeállított Naplemente című kötetet tegnap mutatták be. Újabb pályázatot is hirdettek: karácsonyi történeteket várnak szépkorú szerzőktől október végéig. Ezekből karácsonyra terveznek kötetet.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. június 05. 08:20
    „Závada csókos ,,Kossuth" díjas író a ,,b" közép oszlopos tagja. Húsz év múlva a neve sem ugrik be senkinek. Vannak egy páran ebből a társaságból! Állami támogatások nélkül kíváncsi lennék mire jutnának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beverte a 76-os busz szélvédőjét egy férfi Szegeden

Beverte a 76-os autóbusz szélvédőjét egy 19 éves fiatalember Szegeden csütörtökön késő este. Garázdaság miatt indult ellene büntetőeljárás. Tovább olvasom