Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Megnyílt az Árkád, de miért van ma iskola?

Szeged - Sziasztok, nincsen suli? - kérdeztem iskoláskorú fiatalokat az Árkád előtt fél 8-kor. Galériával!
Hogyne lenne nekik - válaszolt helyettük egy nyugdíjas. Az áruház nyitására vártunk, még volt fél óra a beengedésig. Sütött a nap, nem volt eső - elvoltunk. A diákok közölték: van iskola, persze, de betegek, úgyhogy vásárolnak valamit. Mondjuk cipőt, táskát, kabátot - közölte az egyik lány. Barátnője - ő mondta, hogy beteg - még nem tudja, de marad egy ideig, aztán délután is vissza néz, amikor már az egészséges osztálytársai is itt lesznek. A velük lévő fiú úgy tervezte, négyig ki sem teszi a lábát az áruházból.

Megnyitott az Árkád Szeged. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A tömegben annyi iskolást láttunk, hogy a megnyitó előtt Botka László polgármesternek felvetettük: egyszerűbb lett volna eleve iskolaszüneti nappá nyilvánítani a keddet. A polgármester egyébként beszédében örömteli napnak nevezte a mait, mert „mindig ünnep, ha a város fontos létesítménnyel lesz gazdagabb". Az Árkád a magyar vidék legnagyobb áruháza, a régióban ez után mindent, ami kereskedelem, ehhez hasonlítanak majd - mondta. Nagyjából ezer szegedi dolgozik itt - közölte még, majd azt kívánta a szegedieknek, hogy érezzék magukénak a létesítményt.

A jelen lévők ezen voltak, miután elvágták a szalagot, 7 percig áramlottak be masszívan az Árkád kapuján, de nem volt verekedés, tolakodás, fülletépés, sem egyéb erőszak. Illetve egy kis verbális: egy nő a polgármesterre utalva megjegyezte: „nem bírta kinyírni a Fidesz".

Megnyitott az Árkád Szeged. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Aztán már ők is inkább a vásárlásra koncentráltak. Ami elsőre feltűnt: akciós fehérnemű és nyitási kedvezmények. A H&M-ben a 7 ezer forint felett vásárlók 3 ezer 500 forintos kupont kapnak, de szinte mindenhol 20-30-50 százalékos kedvezménnyel lehet vásárolni.

A H&M egyébként saját nyitási ünnepséget csinált, negyed órával később engedték be az embereket, visszaszámoltak, és táncoltak a bejáratnál. Az eladók kedvesek, a zene hangos, és felesleges volt aggódnom: egy kávézóban találtam konnektort a laptopnak. Szép az élet, kedves olvasóink. Most pedig elmegyünk megnézni: mi olcsó.

Nem szabad belemerülni?

- Most nem szabad belemerülni, most csak megyünk – vázolta a stratégiát feleségének egy középkorú férfi a legfelső emeleten. Mások belemerültek: kisgyerekek a szökőkút bámulásába, hölgyek az ingyenesen kipróbálható lábmasszírozó élvezetébe. Egy házaspár LCD tévét cipelt, szerintem nem volt még áruházmegnyitó anélkül, hogy valaki ilyet vett volna az első félórában. 

A ma 11-kor nyitó posta előtt 10-kor már többen ácsorogtak, ezt nem nagyon értettem, lehet, hogy dolgozók.

Megnyitott az Árkád Szeged. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A nyitás tanulsága: léggömbből sosem elég. A Spar, a Rossmann és sok más üzlet is ezzel díszítette a bejáratot, volt lufi osztogatásra is: egy nő bevásárlókocsit tolt tele léggömbbel. Egy hosztesz a mosdó előtt árkádos ajakápolót nyomott a kezembe.

Ja igen, és néhány akció a sokból: az Orsay-ban 30-40-50 százalék, az Office shoes-ban 20 százalék néhány napig. A Calzedonia 700 forintért adja a színes harisnyákat, a C&A 20 százalékos kedvezményt kínál.

És – ez állandó – a parkolóba menet megcsodálható egy 1966-ban gyártott gombolyítógép. 


Most már tényleg sokan vannak

A parkolóban délután 2-kor már alig találtunk helyet. Egyes üzletek kasszájánál sorok, az Árkád folyosóin sodró tömeg fogadott. A nyitáskor látottak közül is többekkel találkoztunk.

A lufikészlet szerencsére még mindig nem fogyott ki, de már nem csak ezzel van tele az emberek keze: sokakat láttunk 6-8 üzletlogós táskával sétálni. Mások csak fagyiztak, vagy kézen fogva andalogtak, nézelődtek.

És zajlottak a nagy találkozások:
- Ti is itt vagytok?
- Igen, ahelyett, hogy órán lennénk.
Egy beszélgetés „jó napot tanárnő"-vel kezdődött, de ezek a fiatalok nem óráról hiányoztak, a tanárnő legalábbis a vásárlási tapasztalatokról kezdett velük beszélgetni.


Olvasóink írták

238 hozzászólás
 • 238. rosehip 2011. október 10. 15:53
  „Coke!
  Azért az se semmi, hogy te meg ráérsz fényképezgetni másokat és aztán mindenféle fórumon közzé tenni a "szenzációdat". Ha nincs a kezükben mosópor (ami igen... baj) akkor is fényképezgettél volna?
  A képen sem a kirakatot nézik, hanem a gyerekeket. (Nem védem őket, sőt... nagy marhaság volt részükről csoporttal ellátogatni az Árkádba, de egyszerűen felháborít mikor emberek szánt szándékkal mártogatnak másokat tömény rosszindulattal...)
  Kisfiad óvónénijét sajnálhatom gondolom... ha megfázik a gyereked akkor kened az ovira, hogy biztos kivitték az udvarra sál nélkül, vagy nem gombolták be a kabátját, esetleg nem adták rá a sapkát... (ezt sem kell túldimenzionálni, azon a héten még meleg idő volt, de ez is már megint a te rosszindulatod, hogy továbbgondolod a témát, hogy a szülő majd mehet táppénzre)
  A támadások elkerülése végett: NEM vitázni szeretnék, de azt jó lenne ha észrevennék mások, hogy a leveledből üvölt a rosszmájúság, a kekeckedés... "Nem hiszitek el, hogy mit láttam ma az Árkádban. " Így kell és lehet egy csipcsup dologból nagyrafújt lufit csinálni.
  A jövőben én azt tanácsolom Neked: csak fele annyi energiát és elánt fordíts magadra, a családodra, a gyerekeid nevelésére, mint amennyit hozzászólás írásokra, felháborodásokra és képfeltöltögetésekre. Akkor hiba nem lehet!

  Üdvözlettel: Rosehip”
 • 237. Kisg 2011. október 08. 10:07
  „Be kell vezetni az ifjú nemzedéket a nemzeti hitvallásba, aztán a divat hitvallásába... Nem szempont, hogy már évek óta kinézik a gyerekközösségek azt, akinek nem telik trendi, drága, márkás ruhákra. Még a fiúkkal nem annyira gáz a helyzet, de a lányok... Ezek az apróságok ott az Árkádban a jövő márkaőrültjei... :-((( A szülők meg győzzék gyűjteni a pénzt. Miközben a magyarok egyre nagyobb része öltözik a turkálókból, mert már a kínai ruhát sem tudja megfizetni...”
 • 236. ketrin72 2011. október 07. 18:47
  „köszönöm coke!!”
 • 235. jay_és_néma_bob 2011. október 06. 21:15
  „marha nagy hely, haverral már be is kempeltünk ide”
 • 234. coke 2011. október 06. 20:49
  „Részben megoldottam a problémát. A második képet nem tudom valamiért feltölteni, de az elsőt itt eléred:

  http://kep.psharing.com/591897.jpg”
 • 233. coke 2011. október 06. 18:56
  „233. ketrin72 2011.10.06. 16:30
  232. dkny 2011.10.06. 13:44

  Szívesen feltöltöm, mert még most is dühít a dolog, ráadásul a kisebbik fiam nekem is óvodás. Sajnos nem vagyok egy nagy számítógép guru, úgyhogy kellene egy kis segítség. Ki tud olyan weboldalt ahova különösebb regisztráció nélkül fel tudom tölteni a két képet és meg tudom itt adni linket az eléréshez.”
 • 232. ketrin72 2011. október 06. 16:30
  „engem is :(”
 • 231. dkny 2011. október 06. 13:44
  „coke: Hol lehet téged elérni? Érdekelne a kép!”
 • 230. geza 2011. október 06. 11:22
  „A másik ? nagy blama, de nem véletlenül az utcát Dr. Boross József utcának hívják? Az árkád falára ugyanis Boros József van írva...”
 • 229. geza 2011. október 06. 08:40
  „Ma reggeli színes: Boross József utcai bejáratnál a rend éber őrei büntetik a megállni tilosban (megálló) autósokat. Gratulálok nekik, hogy ilyen gyorsan felfedezték a lehetőségeket. Mikor az építkezés volt, nem zavarta őket...”
 • 228. szegarazs 2011. október 06. 08:21
  „185. zehn 2011.10.05. 07:11
  "Mivel a lakosság nagy része az OTP-vel áll kapcsolatban"

  És mivel sok légy szereti a sz...t....

  Mert annyi eszük van. És nem tudnak - nem akarnak - számolni.
  Inkább maradnak ott, röhejes kamatokért, és tömik Csányi bácsi - és vele együtt tudodki - zsebét.

  És különben minek az automata? Fizess kártyával, az ingyen van.

  De ha már automata: Szüleimet elrángattam az OTP-től, másik bankhoz - szándékosan nem írok nevet, nem reklám. Ha a másik bankos kártyájával vesz fel az OTP-s automatából készpénzt, az, PLUSZ a számlavezetés kevesebből megvan, mint amikor az OTP-s kártyájával vett fel az OTP-s automatából készpénzt. Hopp. De ha a többi szolgáltatást nézem, is sokkal jobban kijönnek. Csak így volt kényelmes. (Én is voltam OTP-s, az asszony is. Mindketten otthagytuk. Számoltunk, nagyon nem érte meg, rosszak voltak a kondíciók. Más banknál sokkal jobban megéri. Többnél, mert nem egynél vagyok. Javaslom, nézz szét egy kicsit, aztán rájössz, miről beszélek.)

  A magyar ember birka. Ha nem lenne az, az OTP régen nem lenne piacvezető. És legalább muszájból versenyképes kondíciói lennének.”
 • 227. ketrin72 2011. október 06. 08:19
  „Pandora!!
  ezt a fickót a gyerekeim is látták, nagyon vicces volt
  de elöször körbenéztek a gyerekeim, nem -e kandikamera van valahol, mert épeszű ember így nem öltözik:)”
 • 226. .suhym. 2011. október 06. 07:01
  „226. ultrasur76 2011.10.06. 00:27

  Azért ez kissé túlzás. Elég sok nem "csóró" és nem fekete ember is étkezik ott útközben, a saját tengerentúli tapasztalataim szerint.
  Én azon tudok nagyokat nevetni, amikor itthon a "mekiben" tartják sokan a gyerek szülinapi zsúrját, mert mostanában ez a menő dolog egyeseknél! Lehet ezentúl a KFC csirkeszárnya lesz a "trendi"?:)))))))))
  .................................................................................................................

  220. coke 2011.10.05. 20:23

  Szomorú és felháborító!:((
  ...................................................................................................................

  218. Apátfalvi** 2011.10.05. 19:12

  Nem csak a férfiak a nők is "öltözködnek", és való igaz az 55+ évesekre nem nagyon gondolnak a kereskedők.
  Nem hinném, hogy egy nyugdíj felé közelítő vagy éppen nyugdíjas, uram bocsá´ kissé molett hölgy, nagyon jól mutatna pl. egy pink, buggyos naciban és haspólóban!:)))))))))))
  Valaki írta előzőleg, hogy "piszkafáknak" való méretű ruhák vannak. Ha szétnéznél az üzletekben, rájönnél, hogy igaza van. Míg fazonban lehet találni olyan pulcsikat, nadrágokat, amiket egy középkorú nő is felvehet, de méretben legtöbb helyen "L" a legnagyobb.”
 • 225. ultrasur76 2011. október 06. 00:27
  „Mar regota nem elek magyarorszagon,vicces olvasni hogy meg mindig az a tema ki mibe oltozik:)) A KFC-t,McDonalds-t, csak a negerek eszik es a csorok helye,otthon meg az a "meno"?”
 • 224. CID 2011. október 05. 22:29
  „coke : Lehet, csak egy liberálisan gondolkozó nagycsalád volt :)”
 • 223. Kiti 2011. október 05. 21:30
  „Ma volt szerencsém elmenni az Árkádba!

  Szép minden. Az árak nyugatiak.
  Ami bosszantó, hogy a 3 szintre 1 mosdó van (a földszinten): pontosabban 4 piszoár, 4 wc ülőke és 1(!) db kézszárító. És még 50 Ft adományt is lehet adni.”
 • 222. dodoni 2011. október 05. 21:14
  „Szerintem meg nyugodtan küldd el a képeket a DM-nak. Hátha ügy lenne belőle. Simán ki kéne rúgni az ilyen ifjúság gondozókat. Már csak azért is, mert egy pólóban, olyan hűtött helyen, amilyennek írtad egészen biztos, hogy meg fognak fázni a gyerekek. Illetve már lehet, hogy meg is fáztak. A szülőknek meg főjön a fejük, hogy melyikük jelentsen beteget vagy kire hagyják a kicsit.”
 • 221. dodoni 2011. október 05. 21:10
  „"Itt az agyakkal van az óriási probléma."

  Maximálisan egyetértek veled.”
 • 220. Pandora 2011. október 05. 20:42
  „220.

  pont beleillik a "Fotókkal a hülyeség ellen" fórum topicba :)

  nekem ma az a fickó tetszett, aki fényes délben egy boxersortnak kinéző valamiben sétálgatott, meg szűk pólóban. először azt hittem pizsama van rajta.
  Vagy ez az új divat? :D”
 • 219. coke 2011. október 05. 20:23
  „Nem hiszitek el, hogy mit láttam ma az Árkádban.
  Kb. 10 felé 10-12 nagyjából középsős óvodást sétáltatott két "óvó néni".
  Mindkettő kezében akciós ariel mosópor és ezerrel nézegetik a kirakatokat. A hangszórókból üvölt a zene, a gyerekek tök riadtan álldogáltak, azt se tudták hol vannak és mit is keresnek itt. Mindegyiken póló volt én meg rövid ujjú ingben fáztam annyira túl van reggelre hűtve az épület. Szegény kölköknek a játszótéren az utolsó őszi napsütésben lett volna a helyük. Mérgemben le is fényképeztem őket, sajnálom, hogy ide nem lehet feltölteni, de ha a DM-nek kell szívesen átküldöm.
  Nagyon sajnálom, hogy hirtelen nem volt annyi lelkierőm hogy megkérdezzem az óvónőket, hogy mégis mi a fenét keresnek itt. Itt az agyakkal van az óriási probléma.”
238 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárták a megsüllyedt csillagvizsgálót

Vastag repedések borítják a falat, az épület egyik fele megsüllyedt, ezért bezárták a Kertész utcai csillagvizsgálót. Tovább olvasom