Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Megnyitják a műveseállomás kapuit

Szeged - A megelőzés a mottó, ezért még az utcáról is beengedik az érdeklődőket az új klinika műveseállomására. Ma, a vese világnapján arra hívják fel a figyelmet, hogy a röghöz kötöttséggel és szövődményekkel járó népbetegség megelőzhető.
Egy budapesti professzornak, dr. Rosivall Lászlónak köszönhető, hogy hatodik éve március második csütörtöke a vese világnapja. – Magyarországon eddig nagyobb rendezvényt csak a fővárosban tartottak, idén azonban a szegedi új klinikán található Diaverum Dialízis Központ elhatározta: kilép a nyilvánosság elé – mondta dr. Kiss Éva orvosigazgató.

– Olyan reklámanyagokat készítettünk, amelyek felhívják a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre – ezek ugyanis mind vesebetegséget okoznak. Nagyon fontos, hogy a betegségeket időben felfedezzék és kezeljék, mivel elnyújtható az az időszak, amely alatt a vesék végleg tönkremennek.
Az önkéntes felvilágosító munka ma kezdődik az új klinika szakambulanciáin, illetve azokban az iskolákban, ahová a műveseállomás dolgozóinak gyerekei járnak. Nyílt napokat is meghirdettek: a jelentkezőket egy héten át beengedik a műveseállomásra, megmutatják, hogyan történik a művesekezelés, és tájékoztatják őket a veszélyekről.

4–5 órán át tart egy dialíziskezelés. Fotó: Schmidt Andrea
4–5 órán át tart egy dialíziskezelés.
Fotó: Schmidt Andrea

Lapunknak már tegnap megmutatták, hogyan dializálják a betegeket a központ 16 ágyán. Dr. Kiss Éva körbevezetett a félig fekvő helyzetben lévő, olvasó, keresztrejtvényt fejtő betegek között. Hattyasról még csak pár hónapja jár művesekezelésre a 68 éves, egyedül élő Klippel János. Szívműtéten esett át, utána szívkatéterezésen a kontrasztanyag visszamaradt a veséjében. Kiderült: elkerülhetetlen a dialízis. Hetente háromszor, 4–5 órát tölt gépre kötve. Még nem tudja, milyen lesz így élni az életét. Az biztos, hogy jóval kevesebb ideje lesz, mint eddig.

A 72 éves Takács Ferenc több mint 7 éve állandó vendég az állomáson. 1970 óta két infarktuson esett át, magas vérnyomással küzdött, s mint utóbb megtudta, bejött a papírforma: ezek a betegségek károsítják a vesét. Laborvizsgálaton derült ki, hogy a méreganyagok felszaporodtak a vérében, csak a dialízis segít ezek eltávolításában. Mindig azt hitte, nyugdíjasként sokat tud majd mozogni, utazni, de erre már nincs lehetősége.

Meddig lehet élni úgy, hogy minden másnap egy géphez kötik az embert, és átmossák a vérét? Egy szegedi beteget például 26 évig dializáltak. A fiataloknál a problémát a szervátültetés oldja meg, az új szervre átlagosan 3 évig kell várni. Valaki már a harmadik új veséjével él.

Kimossák a mérget a vérből

A művesekezelést a vesebetegség utolsó stádiumában alkalmazzák, addig gyógyszerekkel, diétás és életmódtanácsokkal javítanak a beteg állapotán. A műveseállomáson művesekészülékkel a vérből mossák ki a mérget, mivel erre a vese nem képes. A gép élettani oldatot készít, majd egy félig áteresztő hártyán – kapillárison – keresztül átmossa a vért. A betegből tűszúrással veszik ki a vért, az átfolyik a kapilláris hálózaton, ahol a méregtelenítés történik, majd a tiszta vér egy másik tűn keresztül visszakerül a betegbe. A körforgás 3–5 óráig tart.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trócsányi László a SZAB-ban

Szeged - A Magyar külpolitika az EU elnökség tükrében: A Duna-stratégia címmel tart előadást… Tovább olvasom