Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Megnyitják a tiszaszigeti átkelőt a húsvéti ünnepre

Tavaly szeptember elsején volt az utolsó forgalmi nap a tiszaszigeti határátkelőn, amelyet azóta a Schengeni Alapból felújítottak. A határnyitásra azonban még várni kell. Információnk szerint húsvétkor megnyitják a megszépített átkelőt.
Elnyűtt, hepehupás aszfaltút vezet a tiszaszigeti határátkelő irányába. Miután tavaly szeptemberben lezárták az átkelőt, kihalt lett a környék. Senki sem iparkodik innen a szerb határhoz. Több kilométeren keresztül magányosan autózunk, mígnem az átkelőhely irányából egy biciklis közeledik. Megállítjuk, talán tudja, mikor nyílik meg az újjáépített határátkelő. – Éppen a határőröktől jövök. Azt mondták, hogy még ők sem tudják az átadás időpontját. A legtöbb helybeli egyáltalán nem bánja, hogy halogatják a nyitást, mert a településen biztosan megnövekszik a forgalom. Negyvenkilenc éve élek Tiszaszigeten, de még csak kétszer utaztam át itt Szerbiába – árulta el Sándor József. A nyugdíjas férfi szerint a faluban azt pusmogják, hogy húsvét környékén nyitják meg a forgalmat. Információnk szerint a tavaly év végére tervezett átadás a Pénzügyminisztérium és a közlekedési hatóság engedélyének hiánya miatt késett ennyit.

Néhány perc múlva magunk is meggyőződünk arról, hogy a határátkelő akár már holnap is fogadhatná az utasokat. Aki csak a régi, kopottas bódékat látta az biztosan rácsodálkozik a felújított tiszaszigeti határátkelőhelyre. Az új sorompók leengedve – Tiszaszigeten át még nem juthatunk Szerbiába. Az őrzési feladatot ellátó határőrök készségesek.

Hatmilliárd

A Schengen Alapból a Vám- és Pénzügyőrség 24,174 millió euró (több mint hatmilliárd forintnyi) támogatásban részesül. Az összeg nagyobbik részét a külső határszakaszokon elhelyezkedő határátkelőhelyek rekonstrukciójára fordítják. Így került átadásra idén március 21-én a hercegszántói átkelő, a következő lépcsőben Tiszaszigetre és Bácsalmásra kerül sor.

Néhány telefon után megkapjuk az engedélyt, beengednek bennünket terepszemlére. A két kilépő sávot, valamint a vám- és alapellenőrzés helyét már kiépítették. A tetőszerkezetre függesztett táblákból kiderül, hogy az egyik sávon az uniós, a másikon a harmadik országbeliek léphetnek ki. A belépő oldalon egy plusz buszsávot is látunk. Beljebb, az útlevél kezelő fülkékben már elhelyezték a komputereket, de még nem kötötték be őket. A főépületbe nem tudtunk bejutni, mert a létesítmény a Vám- és Pénzügyőrség tulajdonában van. A határőrök csupán biztosítják az objektumot, de a főépülethez nincs kulcsuk.

A főbejárat mellett egy tábla hirdeti: a beruházás az Európai Unió támogatásával, a Schengeni Alapból valósult meg. A költségek nettó egy millió 436 ezer 503 euróra rúgtak – tudtuk meg Némedi Varga Évától, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivőjétől. Azt is megerősítette, hogy az átadás várhatóan áprilisban lesz. Az átkelőn előreláthatólag három pénzügyőr teljesít majd szolgálatot. A nyitva tartás nem lesz 24 órás – valószínűleg csak nappal személygépjármű-, motorkerékpár-, valamint gyalogosforgalmat fog lebonyolítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telt ház előtt tartotta estjét Szegeden Kertész Imre

Telt háznál, több száz hallgató körében tartotta meg tegnap estjét Kertész Imre Nobel-díjas író az… Tovább olvasom