Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Megnyitották a bányató eddig belvízzel borított strandját

Sokáig belvíz alatt állt a sándorfalvi tó környéke. A hét végére azonban az üzemeltetőnek sikerült kinyitni a strandot. A víz hőmérséklete 27 fok körüli, ideális gyerekeknek és felnőtteknek, a tó szintje azonban egy méterrel megemelkedett. A nyitás híre gyorsan elterjedt, a hét végén már az óvodásoktól az idősebbekig sokan fürödtek a tóban.
Kovács Gergő repült a vízbe. Fotó: Segesvári Csaba
Szegeden és környékén egyetlen szabadtéri strandot lehet biztonságosan használni. Sándorfalva külterületén, a bányatóban hivatalosan múlt péntektől fürdőzhetnek a vendégek. A part nagy részét mostanáig belvíz borította.

– Kedd óta takarítottuk a tó környékét, húsz zsák szemetet, ételmaradékot szedtünk össze – meséli Tóth András, a Strand 2000 Bt. egyik tulajdonosa, aki társával Ludányi Mártonnal harmadik éve üzemelteti a szegediek és a környékbeliek körében is népszerű pihenőhelyet.

A nyitás híre gyorsan elterjedt, a hét végén már az óvodásoktól az idősebbekig sokan fürödtek a tóban, és napoztak a hófehér bányahomokon, ami sokkal puhább mint a sárgásbarna tiszai. A piros paradicsomot jóízűen rágcsáló Hegedűs Piroska tizenkét éve itt strandol. Azért szereti ezt a helyet, mert tiszta, barátságos, jó a levegő, s a nagy kánikulában is mindig fúj egy kis szellő. – Itt ugyan még senki sem kapott fertőzést – mondja az ópusztaszeri nő.

Belvízzel elárasztva

A gyerekek egyelőre ugyanarra a partszakaszra szorulnak, ahol a felnőttek is fürdőznek, mivel a tó vízszintje egy méterrel magasabb a megszokottnál. Az előző években egy homokos, árnyas földnyelv mellett pancsolhattak a lurkók, most azonban még a gátat is hatvan centiméter mély víz borítja. Még a fák tűrik a nedvességet, zöldell a lombkoronájuk. Az üzemeltető abban reménykedik, hogy egy hét jó idő után már ez a rész is alkalmas lesz napozásra.

A tóba nyúló stégről egy óvodás úszógumis kisfiú ugrál a vízbe. Nagyon bátor, látszik, nem először kerül ilyen közegbe. – Szeretem a vizet, úszni is megtanulok – kiabálja a fáradhatatlan Kovács Gergő, miközben testvérét, Gábort édesapja szoktatja a vízhez: a gyerkőc fölugrik, majd nagyot huppan. Persze apukája fogja Gabika mindkét kezét, nehogy elmerüljön, nagyot nyeljen és rossz élménnyel távozzon.

– Akár órákat is lehet tölteni a vízben, hiszen kellemes meleg. Becslésem szerint lehet vagy 27–28 fokos – jegyzi meg Beke Zsuzsa, a szegedi Ságvári gimnázium harmadikos tanulója, aki jobban szereti a természetes vizeket, mint az uszodát. – Lágyabb, simogatóbb a víz. És ezeken a helyen a társaság is természetesebb – mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz titkolja megyei listáját

A Fidesz is eldöntötte, kiket indít a megyei önkormányzati választásokon, a listát azonban később… Tovább olvasom