Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Megnyitották a tanévet a szegedi egyetemen, Trócsányi nem jött üres kézzel

Trócsányi László igazságügyi miniszter szombaton a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségén közölte, nem jött üres kézzel, és bejelentette: a kormány közel 21 milliárd forint támogatást ad az egyetem egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére és az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére. Szabó Gábor rektor pedig elmondta, 47 milliárd forintot nyertek pályázatokon.
Szabó Gábor rektor nyitotta meg szombaton a Szegedi Tudományegyetem 2017/2018-as tanévét a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A hanyományokhoz híven a tanévnyitó szenátusi ülés előtt a professzori kar taláros díszmenetben vonult át az egyetem Dugonics téri épületétől az Ady téri TIK-ig.

Az SZTE rektora elmondta, csak azok az országok lehetnek sikeresek, amelyeknek megfelelő a felsőoktatása. Elmondása szerint sose volt az SZTE-nek annyi pénze, mint most – összesen 47 milliárd forintot nyertek pályázatokon. Ezzel nemzetközileg is elismert kutatóegyetemmé válhat a szegedi. – Bízom abban, hogy a kutatásban elért sikerek az oktatásra is kihatással lesznek – hangsúlyozta a rektor.
Trócsányi László nem jött üres kézzel. Fotó: Frank Yvette
Trócsányi László nem jött üres kézzel. Fotó: Frank Yvette

Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki az SZTE-n is oktat, azt hangsúlyozta ünnepi beszédében, hogy a kormány kiemelt stratégai ágazatnak tekinti az oktatást és partnerként tekint az egyetemekre. Bejelentette, a kormány döntött, közel 21 milliárd forint támogatást ad a szegedi egyetemnek az egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésére és az oktatási infrastruktúra korszerűsítésére az elkövetkező években. A miniszter hangsúlyozta: az egyetem Szeged zászlóshajója, és amikor a kormány az egyetemet támogatja, azzal Szegedet is segíti.
Megnyitották a tanévet a szegedi egyetemen, Trócsányi nem jött üres kézzel. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

Botka László polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, Szeged és az egyetem sorsa közel egy évszázada összefonódott, és bő egy évtizede az egyetem és az önkormányzat összehangolja a város fejlesztési terveit. Ennek köszönhető például a tavasszal átadott lézerközpont, aminek a szomszédságában közösen fejlesztik a 70 hektáros tudományos-ipari parkot. Botka szerint a tudáson, a versenyképességen múlik a magyar nemzet sikere. Úgy vélte, ha erre építenénk az országot, nem akarna a jelenlegi egyetemi diákok kétharmada külföldre távozni. – Az oktatás elérhetőségének szűkítése helyett annak bővítésére van szükség. Legyen mindenki számára az első diploma ingyenes, és a kormány legfeljebb az osztatlan képzéseknél tartsa meg a keretszámot – mondta a politikus.

Az elsőéves hallgatók esküt tettek, majd Szabó Gábor rektor kezet fogott a gólyák képviselőivel, és az SZTE polgárává fogadta őket.
 
Mire megy a közel 21 milliárd forint?

Jogi kar épületének felújítása: 650 millió forint
Zeneművészeti kar épületének felújítása, új koncertterem: 3 milliárd forint
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika fejlesztése: 10 milliárd forint
Klinikai központ képalkotó diagnosztikai kapacitásának kiépítése: 4,8 milliárd forint
Klinikai központ többletkapacitásának finanszírozása: 600 millió forint
Lézerközpont melletti tudományos-ipari park előkészítő munkáira: 1,7 milliárd forint

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó képet vágtak a sulihoz

Boldog új évet! - vicceskednek szeptemberben a felnőttek, de ettől a te iskolatáskád még nem lesz könnyebb. Tovább olvasom