Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Megritkult csontsűrűség-vizsgálat

Májustól egy helyett már csak kétévente fizeti a biztosító a csontritkulás kezeléshez szükséges csontsűrűség-vizsgálatokat. Mindezt az utolsó pillanat után jelentette be az OEP, a betegeket és a szolgáltatókat is felbőszítve.
Májustól egy helyett már csak kétévente fizeti a biztosító a csontritkulás kezeléshez szükséges csontsűrűség-vizsgálatokat. Mindezt az utolsó pillanat után jelentette be az OEP, a betegeket és a szolgáltatókat is felbőszítve. A betegek számolhatnak: kifizetik a gyógyszerfelíráshoz szükséges vizsgálatot, vagy tízezer forinttal megnő a havi gyógyszerköltségük.

Számos olvasónk hívta fel a figyelmünket az utóbbi időben a csontsűrűség-vizsgálatokkal kapcsolatos problémákra. A gondok alapvető forrása az, hogy az OEP május 8-ától – visszamenőleges hatállyal – már csak kétévente finanszírozza a korábban évente fizetett vizsgálatot. Erről azonban csak a rendelet hatályba lépésekor értesültek maguk az egészségügyi szolgáltatók is – így korábban már előjegyeztek olyanokat, akiknek a régebbi szabályozás szerint járt volna a finanszírozott vizsgálat.
Szegeden a csontritkulás diagnosztizálásához és kezeléséhez szükséges úgynevezett doxamérést egyedül az új klinikán rendelő magáncég végzi.

Töredék

Májustól szűkült azon orvosi szakmák köre, akik egyáltalán beutalót adhatnak a csontsűrűségmérésre. A háziorvosok helyett már csak belgyógyász, sebész, reumatológus, ortopédus, traumatológus, onkológus, nőgyógyász vagy fizikoterápiás szakorvos küldheti a beteget a vizsgálatra. Minimálisra szűkült azon betegek köre is, akiknek továbbra is évente fizeti a biztosító a mérést. A „szerencsések" köze a szervátültetésen átesettek, a mellékvesekéreg-hormonokat szedők és a mellékpajzsmirigy túlműködésben szenvedők tartoznak – a csontritkulásban szenvedő hazai népesség töredéke.

Mint Palotai Marianna, az Euromedic Diagnostics Szeged Kft. orvosigazgatója elmondta, a villámgyorsan bevezetett új szabályozás rendkívül hátrányosan érintette őket is, jóval kevesebben keresik fel őket, mint korábban. Ennek persze vannak előnyei is a betegek számára: míg korábban három hónapot is várni kellett egy csontsűrűség-vizsgálatra, manapság legfeljebb egy hónap alatt bejuthat a rászoruló. Sőt három hétre szüneteltethetik is a szakrendelést, csak augusztus 13-ától kezdik újra, addig csak előjegyzéssel foglalkoznak.

Más kérdés, hogy a májusig előjegyezett páciensek – akikkel július végéig betelt a naptáruk – jelentős részét, mintegy kétezer embert, csak a helyszínen értesítették: a vizsgálatot már csak kétévente fizeti a biztosító. Az igazgató szerint is jogos a páciensek felháborodása, a telefonos tájékoztatás költsége azonban nagyjából annyi lett volna, mintha OEP-finanszírozás nélkül vizsgálnák ezeket a betegeket. A cégnek ez összesen körülbelül tizenötmillió forintos veszteséget jelentett volna – amit nem tudnak kigazdálkodni.

A csontritkulás kezeléséhez szükséges méregdrága gyógyszereket a szakorvosok ugyanakkor csak úgy írhatják föl OEP-támogatással, ha van friss, egy évnél nem régebbi csontröntgenje a betegnek. Az új vizsgálati és a régi gyógyszerfelírási szabályozás tehát semmiféle összhangban sincs egymással. Ezért Palotai Marianna azt ajánlja: akinek szüksége van az olcsóbb gyógyszerre, számoljon. Míg egy fizetős vizsgálat hatezer forintba kerül, addig egy csontritkulásos beteg legalább 10-16 ezer forintot hagyhat a patikában a teljes árú havi gyógyszeradagjáért. Támogatással ugyanez 3-5 ezer forint. A második évben pedig – mindenféle tévhittel szemben – már fizeti a biztosító a vizsgálatot. Hacsak addig nem változik újra a szabályozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VIP-vendégek a szegedi szabadtérin

Szeged - Nem kuriózum, hogy a nagyobb cégek sport- vagy éppen kulturális eseményre invitálják… Tovább olvasom