Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Megrohanták az üzleteket a fűtőberendezésekért

Szeged - Kedd óta nem jön gáz Ukrajnából Magyarországra. Az emberek szeretnék bebiztosítani magukat: elkapkodták az üzletekből az elektromos hősugárzókat, és a tűzifa iránt is megnőtt a kereslet.
– Reggel két idős asszony összeveszett az utolsó hősugárzók egyikén. Szabályosan kitépték egymás kezéből – vázolta fel a pánikszerű hangulatot a MediaMarkt egyik eladója. A műszaki cikkeket kínáló áruházban ugyanis néhány óra alatt a szokásos mennyiség többszörösét vásárolták meg az emberek.

– A hatalmas roham oka a gázhelyzet és az extrém hideg. Az emberek attól tartanak, hogy nem lesz fűtés, ezért szeretnék bebiztosítani magukat. A készletünk azonban nem tartott ki sokáig. A vásárlók pillanatok alatt elkapkodták az elektromos fűtőberendezéseket – mondta Sánta Károly, a szegedi MediaMarkt ügyvezető igazgatója, aki elárulta: a forgalom nagyobb részét intézményi vásárlások tették ki. Volt, aki egyszerre öt-tíz készüléket vett meg. Az ügyvezető igazgató elmondta: több száz elektromos fűtőeszközt rendeltek meg, melyek a napokban folyamatosan érkeznek az áruházba. Egyébként – csatlakozva az Országos Kereskedelmi Szövetség felhívásához – ők is spórolnak az energiával: az eladótérben csökkentették a hőmérsékletet.

Elkapkodták az elektromos radiátorokat és a tűzifát. Fotó: Segesvári Csaba
Elkapkodták az elektromos radiátorokat és a tűzifát.
Fotó: Segesvári Csaba

Mindössze tíz percet töltöttünk el a hősugárzós polc mellett, ez idő alatt három vásárló érdeklődött az eladótól, mikorra várható új áru. Köztük volt Bálint Erika is, aki élelmiszerüzletébe szeretett volna új készüléket venni. – A boltban eddig is hősugárzóval fűtöttünk, de pont most elromlott. Otthon szerencsére vegyes tüzelésű kazánunk és kandallónk is van, és még az ételt is villanytűzhelyen főzöm. Mi nem félünk attól, hogy fűtés nélkül maradunk. Ellentétben néhány ismerősömmel, akik ha nem lesz gáz, főzni sem tudnak majd – hallottuk az asszonytól, aki azt is elárulta: férje nagyobb mennyiségben vásárolt fát, hogy jó ideig bebiztosítsák magukat. 

A Rókusi Tüzép Szatymazi úti telepén is a megszokottnál nagyobb volt a forgalom. Volt, aki fát pakolt autója csomagtartójába, más szenet lapátolt zsákba.

A Rókusi Tüzépnél egy nap alatt elfogyott az a famennyiség, ami máskor egy hétig kitart. Fotó: Segesvári Csaba
A Rókusi Tüzépnél egy nap alatt elfogyott az a famennyiség, ami máskor egy hétig kitart.
Fotó: Segesvári Csaba

– Szerda óta többszörösére nőtt a forgalmunk. Míg normál helyzetben egy rakomány egy hét alatt fogy el, most ugyanennyit, vagyis 150 mázsa fát egy nap alatt elkapkodtak az emberek. Folyamatosan csörög a telefon, mindenki a tüzelőanyagok után érdeklődik – tudtuk meg Kása Zsuzsannától, a tüzép kiskereskedelmi vezetőjétől.

Délen már fáznak

Szerbiában, Bulgáriában és Bosznia-Hercegovinában a lakosság megrohanta a boltokat, pillanatok alatt elfogyott az összes elektromos fűtőberendezés.

Olvasóink írták

 • 15. Kasza 2009. január 12. 11:05
  „Az emberek vészmadárként meg rohamozták a az üzletet és meg vették az összes villanyradiátort azzal a 7-tagossal nem fog izzadni az bisztos.A lényeg valakinek jó sok radiátora volt eladó. De ilyen hülye embereket,hisz még van gáz és addig lessz is amig a SZERBEKNEK tudunk eladni. Én csak a kkor vennék ha az lenne a helyzet mint a Szerbeknél.”
 • 14. hazaipalya 2009. január 10. 15:55
  „12esnek tudom,de nap-elemmel kombinálva már egész jol állok majd .Van is napelemem már megsugom. Világitás,radio ,zenehallgatás megoldva ezzel .”
 • 13. Martynko 2009. január 10. 12:07
  „http://www2.freeweb.hu/napenergia/gyak/szp/sztgyi.htm

  ha elfogyott a gaz”
 • 12. flexsnake 2009. január 10. 12:01
  „9. hozzászólás hazaipalya 2009.01.10. 06:43

  helyileg kell megoldani az energia kérdést,már láttam olyan mini szélturbinákat amiket ablakokra lehet szerelni.
  oszt jonapot .


  Tudod mennyi energiát termel egy szélturbina?Azzal aztán nem vagy kisegítve.
  Szép, meg környezetbarát de egyrészt ahhoz szél is kell, másrészt még szélviharban is jó ha annyi energiát termel amennyi egy disznoól világításához elegendő.”
 • 11. szeged1 2009. január 10. 10:40
  „Gratulálok "Tisztelt Gyurcsány Miniszter úr" Ha látná Kádár János volt szeretett Miniszterünk, hogy mitt tett a dolgozó szép országával, meg fordulna a sírjában. Teljesen földönfutóvá teszi az országunkat. Szégyelje el magát. Undorító. De remélem ő és kedves családja nem fagyoskodik. Nagyon a szívemre venném.”
 • 10. hazaipalya 2009. január 10. 06:45
  „putyin ellen már tüntetések vannak csak erröl mélyen hallgat a media.”
 • 9. hazaipalya 2009. január 10. 06:43
  „helyileg kell megoldani az energia kérdést,már láttam olyan mini szélturbinákat amiket ablakokra lehet szerelni.
  oszt jonapot .”
 • 8. flexsnake 2009. január 10. 01:01
  „az árammal már nem lennénk ekkora bajban mert paks azért elég rendesen tolja a kilówattokat.Bár nem tudja a fogyasztás 100%át fedezni, azért ez elég szar :D
  A gázhiányt még valahogy leküzdik, nade áram nélkül már durvább volna a helyzett,az ember áramfüggő.Ha egyetlen napra európa sötétségbe borulna hihetetlen káosz alakulna ki.
  Az oroszok nem azért nyomták le a csapot mert bármit is meg akarnak mutatni.Besokaltak hogy ukrajna elcsorja a gázt európa meg az oroszokon követeli.Vagyis amit kifizettek az országok azt nem kapták meg.Mintha vettél volna valamit de a szállító nem küldte volna.Kényszerhelyzetet teremtett oroszország hogy felhívja erre a figyelmet.
  Valahol őket is meg lehet érteni.Már ha egyáltalán ukrajnában csorták....
  Nem halna éhen oroszország ha nem vennénk több gázt.Igez így sem éppen gazdag ott mindenki, sőt...”
 • 7. tsz 2009. január 09. 22:41
  „5. hozzászólás che 2009.01.09. 20:11

  olaj, szén, atom?
  +az áram kicsit könnyebben megy erre-arra az országok közt, kisegíteni is könnyebb a másikat”
 • 6. VásárhelyiÁgi 2009. január 09. 22:08
  „Mindez csupán arról szól, hogy Oroszország szeretné megmutatni, hogy a Szovjetúnió után is nagyhatalom maradt.
  Mivelhogy már nem az, egy-két napon belül kénytelen lesz gázt adni, mert akkor meg pénze nem lesz.
  Fát meg azért veszünk, mert ebben a qrva hidegben jobban fogy...
  Legalábbis mi itthon kétszer annyival fűtünk, mint 0 fokban.”
 • 5. che 2009. január 09. 20:11
  „Ha elfogy a gáz nem lesz áram sem !!! De ezt nem reklámozzák a pánik keltő médiák ! Az orosz megmutatta ismét erejét (mikor ha nem télen ?! Egy külföldi média úgy nevezte az akciót hogy "az orosz tél le fagyasztja Európát) szerintem ez volt a szándék, másrészt egy kicsit fény derült a valós tartalékainkra, másképp fogják nagyjaink látni és szervezni most már a krízis helyzeteket ! Ami érdekesség az hogy amikor a belföldi médiák a legjobban hirdették a 2-ik 3-ik takarékossági lépcső bevetésének lehetőségét akkor a külföldi médiák azt rebesgették hogy országunk gázt ad el a szerbeknek...!”
 • 4. flexsnake 2009. január 09. 18:34
  „Jót tesz a kereskedelemnek :)
  Most viszont van elég gáz és úgy néz ki rendessen kapjuk nyugatról is.Szóval bekaphatja oroszország is :D”
 • 3. Sziti 2009. január 09. 16:52
  „Nem fog mindenki árammal fűteni, mert mint olvashattuk nem kapható készülék.”
 • 2. zsebi 2009. január 09. 16:45
  „Frankó lesz, ha mindenki elektromos árammal fog fűteni...arra nem gondolnak, hogy a vezetékek nem fogják bírni...”
 • 1. Sziti 2009. január 09. 16:39
  „Valakinek legalább haszna is lett a gázmizériából.
  Pár nap mulva féláron lehet majd venni villany melegítő berendezéseket.
  Véleményem szerint hétfőtől lessz gáz.
  +1-2 nap.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonság a szegedi iskolákban

Szeged - Folyosón ülő portásnő, elektromos zárral felszerelt ajtó. Tovább olvasom