Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Mégsem építenek Szegeden rendezvénycsarnokot

Szeged - Az uniós támogatási szerződés aláírásának legvégső határideje előtti utolsó percekben döntött úgy Pistrui László, a Szeviép-cégcsoport többségi tulajdonosa, hogy nem építi meg a rendezvénycsarnokot. Az üzletembert az okokról kérdeztük.
Végleg eldőlt: nem lesz rendezvénycsarnok Szegeden, az uniós 800 millió forint lehívásához szükséges támogatási szerződést ugyanis az utolsó pillanatban nem írta alá a Szeviép.

A Délmagyarországban 2007-ben írtunk először arról, hogy a Szeviép-cégcsoport rendezvénycsarnokot építene. A legelső helyszín az SZVSE-pálya, a következő a Kálvária sugárút és a Móravárosi körút határolta telek, a harmadik a Mars tér, a negyedik újra a Kálvária lett volna.

Különböző, az önkormányzattal és az SZVSE-vel folytatott egyezségek – ahogy fogalmaztak: sportkoncepció – bonyolult összefüggésében változott többször a helyszín. A koncepció a következőket tartalmazta: megszűnik az SZVSE-pálya, aminek kiváltására a Szeviép megveszi és felújítja a Tisza-parti stadiont, saját pénzéből és uniós forrásból létrehozza az új rendezvénycsarnokot, a város pedig a SZEOL-pályáért kapott pénzből megépíti a sportuszodát Most eldőlt: minden marad a régiben, hiszen a tervezett beruházások egymástól függtek.

Pistrui László az utolsó percben döntött.
Pistrui László az utolsó percben döntött.
Fotó: DM/DV

Miért döntött úgy Pistrui László, a Szeviép-cégcsoport többségi tulajdonosa, két sportág támogatója, hogy az utolsó pillanatban visszalép? Az üzletember elmondta: a recesszió közepette nem finanszírozható a beruházás. Banki hitelt kellett volna felvennie, amelyhez nehezen jutott volna hozzá. A pénzintézetek ugyanis egyre érzékenyebbek voltak azokra a főleg politikai felhangokra, amelyek a sportkoncepciót kísérték, hiszen biztonságban szerették volna tudni a pénzüket. A hitelfelvételt csak úgy úszhatta volna meg, ha a várossal együtt, közös beruházásban – később közös működtetésben – építi fel a csarnokot, de ehhez az önkormányzat nem járult hozzá.

Csalódott-e? – kérdeztük Pistrui Lászlót. A válasz igen: befektetőként, sportemberként egyaránt csalódás érte, mivel három év munkája, s mintegy 400 millió forint úszott el – válaszolta. Hozzátette: 3 év eltelt, miközben semmi sem változott, pontosabban minden tovább pusztult, az SZVSE- és a SZEOL-pálya egyaránt, és nem épült fel semmi. A befektető kijelentette: „A meglévő vagyontárgyak ésszerű felhasználásának lehetett volna egy normális végeredménye, de ez nem jött össze."

A szegedi Syma terve

800 millió forintot nyert rendezvénycsarnok és konferenciaközpont építésére 2008 végén az Uniótól a projektre létrehozott cég. Mintegy 2,4 milliárd forintos beruházást terveztek: 9500 négyzetméteren egy 5000 főt befogadó aréna, vagy ahogy sokan emlegették, „szegedi Syma-csarnok" jött volna létre.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. hu00043 2009. november 20. 08:40
  „Sajnálom, hogy ilyen kultúrált hozzászólások is megjelennek intelligens emberektől, mint pl. mag.”
 • 57. ovis 2009. november 20. 07:44
  „Azt azért ne felejtse el senki, hogy a pistriu a fidesznél kezdte a bratyizást. Nem fog sehova menekülni, ha jövőre a fidesz nyer. Ugyan olyan puszipajtások.”
 • 56. szatyi 2009. november 20. 06:55
  „-xene- 1-2 év múlva lesz még Pick Szeged? Ha így halad -bajosan, de akkor meg nem kell 5000 fős csarnok!”
 • 55. mag 2009. november 20. 02:11
  „moderálva”
 • 54. kittykutty 2009. november 20. 01:07
  „Nagyon kiéleződött a kérdés a sportra, miközben itt sport és rendezvénycsarnokról van szó. Mivel ez a város erőteljesen próbál rendezvényturizmust építeni magának, így igenis lett volna értelme egy ilyen csarnoknak, mert az újszegedi nem túl nyerő ilyen szempontból. Ezzel természetesen nem a sportélet és annak fellendítésének jelentőségét akartam lekicsinyíteni, mert természetesen arra is nagy szükség van...”
 • 53. szeged81 2009. november 19. 23:57
  „itt a vége fuss el ..jövőre nem nyer az mszp...és KOHEC...mindenki hátrál...”
 • 52. hu00043 2009. november 19. 23:17
  „Gyerekek, maradjunk józanok. Ilyen hülyeséget, hogy táskával viszi a pénzt, még leírni is szégyen.
  Felhőfejes: Érdeklődés lenne nagyobb is, ha az invesztició nagyobb lenne. Azért azt ne feledjük, hogy a Veszprém költségvetése 2x annyi, mint a Pické. Amikor jól ment a szekér, kicsi volt ez a csarnok. Ha az energiát nem arra fecsérelnénk, hogy egymást basztassuk (mint pl. itt is), valószínűleg sokkal jobban állnánk. Ha a mindenkori ellenzék fő célja nem a gáncsoskodás lenne, hanem a konstruktivitás, az megint egy jelentős lépés lenne. Azért lehet, hogy Pistrui ilyen, vagy olyan, de 2 azaz kettő olyan csapatot szponzorál, amelyik Európa szintű. Ilyet azért nem sok városban találsz. Aki a kosarat szereti, annak is van színvonalas mérkőzés megnézésre lehetősége, aki a a kézit, annak is. De próbáljátok ki a szponzoráció szépségét. Van egy FKC nevű kézilabda klub fiatal, ifiből kiöregedett srácok játszanak benne. Lehet támogatni, minden segítségnek örülnek, mert semmi szponzoruk nincs.”
 • 51. Rozsdás 2009. november 19. 22:53
  „Na majd itt is kibújik a szög a zsákból!!
  Türelem!!
  Mutyizással nem lehet becsületes sport élete szegednek!!
  És ez nem csak a "sportolókon" múlik!!”
 • 50. xene@freemail.hu 2009. november 19. 22:21
  „Elég érdekes lesz, hogy a kézilabda-Bl meccseit 1-2 év múlva minimum 5000 fős csarnokban kell rendezni...hol fog játszani a Pick?”
 • 49. TUTI 2009. november 19. 21:33
  „Karaly! "Pistrui Újhelyi haverja, táskával viszi neki a pénzt"

  Ez TUTi??? Nem!?

  Vannak ilyen pletyok, de en nem hiszem! Ujhelyi ovatosabbanak tunt eddig! :)”
 • 48. Felhőfejes 2009. november 19. 20:20
  „21. N.P. -nek:
  Az újszegedi sportcsarnokot néhány éve újították fel, és jó állapotban van. Amúgy is: ekkora városnak, ahol ilyen mértékű érdeklődés van a sport iránt (a közönség részéről) ez bőségesen elegendő. Másfelől, ha a Pistrui-féle új rendezvénycsarnok ilyen-olyan közpénzes támogatásokkal megépül, azzal a város az általa üzemeltetett sportintézménynek teremtett volna konkurenciát. Megkérdezem: Mi lett volna a sorsa ezek után - a közpénzből épített, felújított és üzemeltetett - újszegedi sportcsarnoknak?
  23. Logaritmus-nak:
  A SZVSE-pályára és tornacsarnokba nem kevesen járnak sportolni, s egészségesebbek és józanabbul gondolkodók, mint itt nem kevesen. Szerencsére a szomszédos utak légszennyezése csak kis részben kerül be a pályára (köszönhetően a fasornak és a kedvező széliránynak). Még ez is nagymértékben csökkenni fog, ha a várost elkerülő utak végre elkészülnek. Igaz, a fölöslegesen felépített szuper-körforgalom akkor is ott lesz - bár ez nem környezetszennyezési szempontból botrányos...”
 • 47. antikos 2009. november 19. 20:20
  „Verebelték a csiripek, hogy nagy a gáz a szeviép háza táján. Az M43 miatt csődközeli az állapot. Nagy balhé van kialakulóban! Nem azért csúszik itt minden, autópálya, Kossuth L. sgt. , stb. Hanem azért mert nem tudják finanszírozni! Most jöttem rá, kiszedték a lóvét, mert tudják jövőre menekülniük kell. Remélem akik ezt a gebaszt okozták remélem látni fogom úgy mint Overdose gazdiját! A románok nem sz.roztak...”
 • 46. karaly 2009. november 19. 20:12
  „Pistrui Újhelyi haverja, táskával viszi neki a pénzt.”
 • 45. Figyelő 2009. november 19. 20:10
  „Megkezdte a kifarolást a román vállalkozó!
  A következő, hogy a kézilabda csapatot is ebek harmadára vágja!”
 • 44. hu00043 2009. november 19. 19:53
  „Kik számoltatják el? Milyen morális alapon? Joszip Tot? Vagy Kaja Ibrahim? Ki hiszi, hogy a következő bagázs nem ugyanezt fogja csinálni? Azért a bal meg a jobb milyen gyorsan egyetértett a rádióadok ügyében. Siralmas a magyar politika. Maci52-t meg saját magát minősíti...”
 • 43. TrombiFrédi 2009. november 19. 19:46
  „35 Hu..: A 4000 Ft-os hasonlatot nem én írtam. Nálunk szerencsésebb fejlődésű országokra gondoltam, amikor leírtam, hogy milyennek kell(ene) lenni egy jó mecénásnak. De hát senki sem lehet próféta a saját hazájában Szegeden meg pláne!!!”
 • 42. Szecskamester 2009. november 19. 19:30
  „30. hozzászólás zehn 2009.11.19. 17:58

  Gratulálok a városvezetésnek! Amit a szegedi sportért tettek eddg az egy nagy nulla!!! Ha nem lennének lelkes üzletemberek és sponzorok, akkor itt bizony egyetlen első osztályú csapat sem lenne.Sőt,semilyen.

  Még szerencse, hogy nem tettek...
  Ez nem a város dolga..nem tudom hol élsz, te gyerek...”
 • 41. maci52 2009. november 19. 19:30
  „Hogy megváltozott a pofaberendezése.
  Azt hiszi nem ismerik majd fel amikor viszik ZCUSHLÁG mellé.
  Inkább Börtönt építsen magának és haverjainak.”
 • 40. TUTI 2009. november 19. 19:10
  „Valahogyan Pistrui-t nem tudom sajnálni! Es a várost is óvnám egy elkapkodott ki nem érlelt
  pénzügyi panamának tünő fejlesztéstől!

  HAJRA PICK SZEGED!”
 • 39. dömdödöm 2009. november 19. 19:00
  „ki ez a Pistrui? valami görög?”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a tömeges H1N1-oltás az iskolákban

Az új fertőzések száma alapján tegnaptól országos az influenzajárvány. Tovább olvasom