Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Mégsem vett föl nagy hitelt a megye

Az idei évre tervezett félmilliárdos működési hitel helyett eddig hetvenmilliót vett föl a megyei önkormányzat. Az elnök szerint az év első felében kedvezően alakultak a bevételek, az ellenzéki frakció vezetője szerint viszont ez várható volt. A ciklus utolsó közgyűlését szeptember 14-én tartja megyénk egyik legnagyobb munkaadója.
A megyei közgyűlés elnöke, Frank József lapunk kérdésére arról számolt be, hogy idén eddig jól alakultak az önkormányzat bevételei, ezért a tervezetthez képest csupán 70 milliós működési hitelt vettek fel.

Ha nem vették volna át a középiskolákat

Február végén úgy volt, hogy idén takarékoskodni kell, és várhatóan most nem lehet elkerülni a működési hitel felvételét. A 17 milliárd 59 millió 515 ezer forintos bevételhez képest 18 milliárd 169 millió 629 ezer forintos a tervezett kiadás, a hiány 1 milliárd 110 millió 114 ezer forint. Ebből 570 millió a fejlesztési, 537 millió pedig a működési hiány. Ha korábban nem kellett volna átvenniük a városoktól a középiskolák működtetésének feladatát, nem kerültek volna ebbe a helyzetbe.

E 14 intézmény 3,2 milliárdba kerül, önfinanszírozó képességük 2,2 milliárd, azaz a megyének egymilliárd forinttal kell hozzájárulnia a működtetésükhöz – saját bevételeiből. Ez az önkormányzat a megye egyik legnagyobb munkaadója: intézményeiben idén 4315 ember dolgozik.

– A cél az volt, hogy ameddig a lehetőségek engedik, ne vegyen föl nagyobb hitelt az önkormányzat, azt azonban nem lehet tudni, hogy a kedvező tendencia megmarad-e az év végéig. Az biztos, hogy ezzel a hitelállománnyal a megyék rangsorában – ami az eladósodottság mértékét illeti – a negyedik helyen áll Csongrád, ez pedig nem rossz hely – mondta Frank.

Az ellenzék szerint borítékolni lehetett

Az elnök hozzátette, mostanra több tízmillió forintot hozott az önkormányzat egészére vonatkozó takarékossági program. A következő ciklus képviselőit nem állítja kész helyzet elé a most leköszönő vezetés.

Az ellenzék szerint borítékolható volt, hogy a nagyobb hitel fölvétele ezúttal is elmarad.

– Ez a módszer régóta; az év elején, a költségvetés elfogadásakor arra hivatkozva söprik le a módosító indítványainkat, hogy ezekre most nincs pénz, mert gond lehet, aztán végül mindig az derül ki, hogy nincs is olyan rossz helyzetben a költségvetés – véli Baláspiri Csaba, a polgári frakció vezetője.

Utoljára a megyeházán találkoznak a képviselők

A 2002 óta tartó önkormányzati ciklus utolsó megyei közgyűlését szeptember 14-én tartják. Eredetileg úgy volt, hogy ebből az alkalomból Szentesen, a felújított megyeházán gyűlnek össze a képviselők, ez a terv azonban módosult, a szegedi megyeházán találkoznak utoljára ebben a körben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kímélik a szemet, kevesebbet fogyasztanak

A tavalyi csaknem 270 millió forintos látványos óvodakorszerűsítések után idén nyáron 27 millióból… Tovább olvasom