Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Megszentelték a Pallavicini család új sírhelyét Sándorfalván

Sándorfalva - Díszsírhelyet kapott a Pallavicini család a Felső temetőben. Az ünnepélyes felszentelést Kiss-Rigó László megyés püspök tartotta.
Ünnepélyes keretek közt szentelte fel Kiss-Rigó László megyés püspök szombaton Sándorfalván, a Felső temetőben a Pallavicini család új díszsírhelyét, ahol harmincan nyugszanak. A püspök Isten áldását kérte a sírhelyre, és imájában az kérte, hogy az ott nyugvók az Úrnál nyerjék el az élet teljességét, az örök boldogságot.

Sándorfalva polgármestere, Kakas Béla beszédében elmondta, történelmi esemény ez nemcsak a városnak, hanem a család itt ünneplő és a világ különböző pontjain élő leszármazottai számára is. Újratemetése óta ezen a sírhelyen nyugszik Őrgróf Pallavicini Sándor, a település alapítója és díszpolgára is.

Megszentelték a Pallavicini család új sírhelyét. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

- 1945. október 12-én Bécsig üldözték az ország egyik legnagyobb hitbizományi uradalmán közel egy évszázadon keresztül példaértékűen gazdálkodó Pallavicini családot. 1879-ben, a nagy tiszai árvíz után a család saját birtokán adott lehetőséget új élet kezdésére térítésmentesen közel hatszáz családnak 300 kataszteri hold területen. Pár év alatt templomot, csendőrőrsöt, iskolát és községházát építtettek - idézte fel a polgármester, aki köszönetet mondott a Pallavicini család tagjainak, akiknek tervei és erőfeszítései nyomán a sírhely létrejött. Megköszönte Kiss-Rigó Lászlónak és Forgó Miklós plébánosnak, hogy helyet adtak a sírkertnek a temető területéből, és szintén köszönetet mondott a sír készítőinek. Kakas Béla kiemelte: Sándorfalva új iskolája is Pallavicini Sándor nevét őrzi, amely minden évben - immár 11. alkalommal - a névadó ünnepségen emlékezik meg az őrgrófról.

Megszentelték a Pallavicini család új sírhelyét. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Édesapám halála óta szándékom volt, hogy neki és a család többi részének egy jobb nyugvóhelyet adjak - fogalmazott gróf Pallavicini Alfonz. - 2004-ben hunyt el édesapám, és az volt a kívánsága, hogy ugyanabban a sírban legyen eltemetve Sándorfalván, amelyben ősei nyugszanak. Így, az 1789 utáni majdnem teljes Pallavicini családnak mostanra ez a hely vált családi sírhelyévé - jelentette ki.

Az eseményen népdalcsokrot adtak elő a Pallavicini Sándor Általános Iskola 3. osztályos tanulói, valamint közreműködött Varga Laura fuvolaművész.

Olvasóink írták

 • 15. Lacimaci 2013. május 13. 15:10
  „http://www.palais-pallavicini.at/PPBroschuere_EN_web.pdf van egy ilyen palotajuk becsben es ide jonnek temetkezni, itt valami nem stimmel, ilyen draga lenne a sirhely becsben? Ez nem roszmajusag reszemrol , valami hianyzik ebbol a tortenetbol szerintem.”
 • 14. qrumpli 2013. május 13. 07:46
  „5. deszkás 2013.05.12. 08:08 5. deszkás 2013.05.12. 08:08

  QRUMPLI! És kérdezés nélkül vágott pofán a csendőr.

  Vajon hány éves lehetsz egyébbként ha ilyen élénken emlékszel rá?
  Lehet te is hívatásos rettegő vagy?
  Egyébbként igazad van mert amig ilyennel foglalkozunk ,nyugottan kotorásznak a zsebünkben.”
 • 13. saturnus 2013. május 13. 06:15
  „Hát hogy is volt a hogy is volt ? Ja persze a dal is ezt mondja "ma van a tegnap holnapja" -Tompika "Sic" ez GDP”
 • 12. ráérő 2013. május 12. 21:39
  „Az eseményhez illően a negyedik kép jobb szélén álló uri ember is farmer nadrágot vett föl.....”
 • 11. CID 2013. május 12. 18:06
  „1. Ha észt is tudtak volna osztani, és rászodultsági alapon működött volna a dolog, nyílván megkaptad volna az első helyet...”
 • 10. qrumpli 2013. május 12. 15:16
  „5. deszkás 2013.05.12. 08:08

  Ha ugy nézel ki akkor biztosan. (egyébbként nem a csendőrökröl volt szó)”
 • 9. IVY 2013. május 12. 14:15
  „5. deszkás 2013.05.12. 08:08
  ...és ez kellene manapság is! A sok ki sz.rjankónak, akik nevelést és szidást soha nem kaptak otthon. Annyira irritálnak,(tisztelet a Kivételnek) hogy már a gyomron kifordul tőlük néha.”
 • 8. nemzeti 2013. május 12. 13:19
  „Nyugodjatok meg: ha lenne csendőrség, ma kevesebb gazember lenne országunkban! Kellene most is néhány élősködőnek kiosztani nemcsak csendőrpofont, hanem mást is ami keményebb, akkor talán egyből elmennének dolgozni, nemcsak döglenének az ágyban naphosszat, egészségesen. Nyugalom: kiszámíthatóbb volt a politikai élet 1945-ig, amíg a mágnások irányították. Ma azt sem tudjuk hogy holnap mi lesz a pártokkal. A nemesek értettek a politikához, ez volt a mesterségük, az utca embere ma sem ért a politikához, csak felteszi a kezét ha megbökik hogy most erre így kell szavazni. Ma inkább vagyunk szolgasorban, mint a régmúltban. Qrumpli, tol, macusnéni hozzászólásával értek egyet, a térséget az őrgrófi család felfejlesztette, már amennyire a lehetőségeik engedték. Természetesen olyan helyeken, ahol az örökváltsággal kikerültek a földesúr kormányzása alól a városok és önállóak lettek, ott egyből megjelent a gond: miből gazdálkodjanak, hogyan fejlesszenek, hiszen önálló erőből nincs sem erre, sem arra pénz. Egyszóval jobb volt akkoriban, mint most, minden tekintetben!”
 • 7. macusnéni 2013. május 12. 09:10
  „A csendőrség alatt biztonságban voltak az emberek,nyugodtan mehetett éjszaka haza,mert nem támadták meg az úton.Kinn voltak a területen,ismerték a környéket.A csendőrség állami fizetéssel járt,oda is pályázattal lehetett bekerülni.Akik az uradalomban dolgoztak,ha rendesen dolgoztak,fizetés is meg volt,nem úgy mint ma,hogy lelépnek a pénzzel a munkáltatók.”
 • 6. tol 2013. május 12. 08:34
  „ezt melyik rokonod mesélte, deszkás? Egyébként két különbözö dologról beszélsz. A csendört nem a Pallaviciniek alkalmazták.”
 • 5. deszkás 2013. május 12. 08:08
  „QRUMPLI! És kérdezés nélkül vágott pofán a csendőr.”
 • 4. qrumpli 2013. május 12. 05:57
  „Nincs visszasírás,de
  Anyám aki ma is jó egészségnek örvend és 90 éves,
  szivesen emlékszik vissza arra az időre mikor,
  cseléd volt az uradalomban.
  Az a véleménye sokkal nagyobb létbiztonság volt annak aki dolgozott.
  Talán neki csak csak elhiszem.”
 • 3. havranek 2013. május 11. 21:01
  „Milyen jó is volt a cselédsors , Kívánom akik most visszasírják részük legyen benne ,az esély már adott !”
 • 2. tol 2013. május 11. 20:42
  „most akkor hálásak a település lakói a Pallavicini-családnak, vagy nem? A cikkböl az a-variáns tünik ki...”
 • 1. akrucifix 2013. május 11. 19:41
  „"Ünnepélyes keretek közt szentelte fel kiss-Rigó László megyés püspök szombaton Sándorfalván, a Felső temetőben a Pallavicini család új díszsírhelyét, ahol harmincan nyugszanak. A püspök Isten áldását kérte a sírhelyre, és imájában az kérte, hogy az ott nyugvók az Úrnál nyerjék el az élet teljességét, az örök boldogságot."
  Ő is csak egy népnyúzó volt!A cselédek,ősei meg a jobbágyok verejtékén gazdagodtak!A rigó félék meg persze mindig nekik nyaltak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vivien húgával nyaral a 100 ezer forintból

Nyolchetes nyereményjátékunk utolsó nyertese még nincs 30 éves, de tíz éve Délmagyarország-előfizető. Tovább olvasom