Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Megszentelték a Tisza vizét

Szeged - Vízkereszt ünnepe alkalmából Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök megszentelte a szegedi Tisza Dokkon a Tisza vizét. A hívek és az érdeklődők a partról nézték a szombati szertartást.
"Te tehát, uralkodónk, szenteld meg most is ezt a vizet a te szent lelkeddel!" - imádkozott Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök szombat délután Szegeden, a Tisza Dokk úszóház fedélzetén. A püspök kíséretével a Lechner téri templomból a Madách és az Arany János utcán át gyalog érkezett a Tiszához, ahol ünnepélyes szertartáson szentelte meg a folyó vizét. A hívek és az érdeklődők a partról figyelték, ahogyan a püspök a víz fölé hajolt, gyertyát és keresztet mártott a Tiszába.

Megszentelték a Tisza vizét - GALÉRIA

- A Jordánban való keresztelkedése által kijelentette a Szentháromság világosságát az Isten fia, aki a világ teremtése előtt már ott lebegett a vizek fölött. Jézus a Jordánba lép, a kereszt a Tisza vizébe ereszkedik, hogy megszentelje a vizet, megszentelje a világot, megszentelje az életünket. Vízkereszt az Isten megjelenésének az ünnepe - fogalmazott Kocsis Fülöp.

A püspök ivott is a Tiszából. Azt mondta, a bátrabbak vele együtt meríthetnek a vízből, és fogyaszthatnak belőle, de a szentelt víz meghintése által mindenki részesült a megszentelt Tisza vizéből, amelyből aztán haza is vihettek az emberek.

Megszentelték a Tisza vizét - GALÉRIA

A szertartást követően a Huszár Mátyás rakparton lévő sátornál teával és pogácsával kínálták az egybegyűlteket, és a püspök egyénileg is megáldotta a híveket. A vízkereszti ünnep ezzel még nem ért véget: szombat éjjel a Lechner téri görög katolikus templomban virrasztást tartanak.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. nemzeti 2013. január 08. 15:50
  „Ne kezdjük el megint feszegetni az Egyház hibáit, mert az Egyház is emberekből áll, és az emberek vétkeznek, kollektíven az egész intézmény nem! Különben is: Boldog II. János Pál az egész katolikus Egyház nevében bocsánatot kért ugyanúgy Kopernikuszért, mint Giordano Brunoért, vagy Galileiért. Ennél többet már nem lehet sajnos tenni a múlt hibáiért.”
 • 57. SzMiklós 2013. január 08. 07:31
  „A Tisza szentelése egy jelképes szertartás: Ajándékba kaptuk a folyót. Tisztán. Azonban a butaságunk miatt beszennyeztük, lassan tönkretesszük. A szenteléssel az ajándékozó oltalma alá helyezzük, hogy újra az eredeti funkcióját töltse be. (Életet biztosítson) Nincs hókuszpók, nem lesz más a folyó, csak másként viszonyulnak hozzá. Nem szennyezzük, nem tesszük tönkre. Olyan álszent szöveggel sem, hogy a gyárak telepítése munkát ad a szegényeknek. Aranybányászattal. etc.”
 • 56. CsImre 2013. január 07. 22:57
  „,,A kereszténység NEM EGYENLŐ A KATOLIKUS EGYHÁZZAL."

  így van. Nem is mondtam mást. Vagy igen?
  Bocs, hogy nem Maxwellel példálózok, látom, ez megvisel.

  ,,A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást"

  Nem, persze. De a püspök úr nem fizikai kísérletet végzett a Tiszánál, hanem bűvészkedett, sőt, még azt sem, egyszerűen játszott, nem tudok jobb szót használni rá. Kérdés, hogy az a tudós, aki a fizika törvényeit gyűjtögette, vagy relativitás-elméletet alkotott, az mit gondolt arról, hogy egy kereszt vízbe mártásától megszentelődött a folyó... Még egy zseniális elme is nevelkedhetett az anno igen széleskörű egyházi oktatás kebelén, és élhette ki lelki-szellemi szükségleteit a vallási sémák alapján, de ezt igazolásul hozni a vallásos vakbuzgóságra...

  A vallásos, sőt, egyházi tudósokat jó, hogy fölhoztad, magam Giordano Bruno-t akartam említeni, aki szintén hívő lehetett, ha még szerzetes is volt, aztán miután fölvetette elméletét a csillagokról és bolygókról a krisztusi szeretet nevében elevenen elégették Isten hű, és nyilván mélyen hívő szolgái.

  Semmi közöd hozzá, hogy miért megyek el olykor a templomba. Nem a hitem miatt. Elárulom azt is, hogy hallottam a protestáns egyházakról, sőt megkereszteltek az egyik ilyennek a szertartása szerint.

  ,,Ez is bizonyítja milyen intoleráns vagy."

  Ha az lennék, akkor odamentem volna, és az egyházi urakat belelökdöstem volna a Tiszába. Én csak megmosolyogtam ezt az üres, és álságos parádét, amit levágtak.”
 • 55. Király75 2013. január 07. 21:27
  „Az előttem hozzászólókhoz:
  1. es állításhoz: Isten nem cselekvő, beavatkozó: De elküldte fiát Jézust és Ő elég szépen beavatkozott az emberiség életébe évezredek óta. Had ne soroljam milyen formákban.
  2. es állítás: Albert Einstein mit mondott a vallásról: az az ő dolga volt, ő csak egy ember volt mint bárki más. A magánvéleményét mondta el, ami nem több érdekességnél. Ettől nekem többet nyomnak a latba Jézus szavai.”
 • 54. tol 2013. január 07. 18:30
  „nagyon helyes ember a püspök úr, hogy ezt a szép régi tradíciót továbbra is gyakorolja. Isten éltesse sokáig öt is és a hasonló lelkes embereket!”
 • 53. Zotya100 2013. január 07. 15:58
  „52. -- "Hithű ateistaként vicces dolog olvasni/látni a bohóckodást. :)" -- Tömören megfogalmaztad helyettem is! Röhej az egész!”
 • 52. K.T. 2013. január 07. 10:01
  „Hithű ateistaként vicces dolog olvasni/látni a bohóckodást. :)”
 • 51. kispacni 2013. január 07. 08:53
  „"sőt, az ezzel kapcsolatos filozófiai megállapításait legalább olyan nagyra tartom, mint a fizikai munkásságát."
  Amihez annyit értesz mind szamár az ábécéhez. Maradj a saját kaptafádnál és osszad a mákos gubákat a kerékpárosoknak. Az ugyanolyan nevetséges sokunk számára, mint amiylen nevetségesnek tartottad a vizkereszti Tisza szentelést.

  Amúgy ki franc beszélt a katolikus egyházról. Ugyanazt a hibát követted el te is, mint az összes egyház és vallásellenes ugató itt a DM fórumon. A kereszténység NEM EGYENLŐ A KATOLIKUS EGYHÁZZAL. Newton és az te általad még sosem hallott James Clerk Maxwell (aki attól, hogy Te még nem hallottál róla minden idők 10 legfontosabb fizikusainak egyike- Einstein az ő képét tartotta dolgozószobája falán) természetesen nem foglalkozott Mária szeplőtelen fogantatásával, mert protestánsak violtak, de mélyen Isten és Jézushívők voltak. Newtonnak sokkal több vallási témájú könyve jelent meg élete folyamán mint természettudományos. Maxwelll a Skót presbureriánus egyház világi elnöke is volt egy ideig (tehát egyházi vezető), tehát hidd el azon lívül, hogy remek természettudósok voltak igenis mélyen isten és Jézushívők. A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, és Ti itt tényleg ezt nem akarjátok elhinni. Igenis a keresztény vallás és a legmagasabb szintű természettudományos kutatás nem ellensége egymásnak, sőt kiegészíti egymást.
  De hamár konkrétan egyház és tudomány. Azért írtam le Jedlik Ányos és Öveges példáját. Jedlik bencés , Öveges piarista szerzetes volt. tehát valószínűleg hittek, és foglalkozotak is Mária szeplőtelenen fogantatásával. De attól még mindketten remek kutatók és tanárok voltak. És az egyház legalább 200 éve nemhogy gátolja, hanem egyenesen segíti a tudomány fejlődését. Ezért írtam példának 32 alatt, hogy a fasori Evangélikus Gimnázium, de uyganakkor a katilokus fentartású budapesti piarista és pannonhalmi bencés gimnáziumok mindig is híresek voltak a természettudományos (matematika és fizika) képzésük színvonaláról, pedig nemritkán konkrétan szerzetesnek is felszentelt matematika és fizika tanárok voltak mestereik. Gondolom hittek, hisznek is a Mária szeplőtelen fogantatásban. De ha nemcsak azért járnál el néha templomba (emléskzem többször gúnyolódtál, hogy eljártál oda is), hogy szándékosan keresd amit csúfolhass, hanem egy picit megnyitnád a lelked is, akkor talán még a Mária szeplőtelen fogantatást is megértenéd, de rájönnél, hogy egyház egyrészt nem a Katolikus egyház, sőt nemcsak a katolikus keresztény hit van, hanem legalább olyan fontos, és igen népes protestáns egyházak, akik mindig is élen jártak a tudományos művelésben. De hadd említsem példának a világ egyik topegyetemét a belgiumi Leuveni katolikus Egyetemet, amelynek a természettudományos szakjai világhírűek. Diákja volt többek között Georges Lemaître mérnök- elméleti fizikus, csillagász, az ősrobbanás-elmélet megalkotója. És igen Lemaitre katolikus pap is. A hiedelemmel ellenben az ősrobbanás elmélet nem keresztényellenes, sőt, csak megerősíti , hogy Isten alkotta a világot :-)
  Amúgy értelmetlenül szidtad a katolikus egyházat, ugyanis aki kicsit is ismeri az egyházak történelmét, az tudja, hogy a görög katolikus egyháznak szinte semmi köze a te általad oly csúfolt és megvetett római katolikus egyházat.
  A cikkben pedig amit olyan gúnyosan illettél pedig semmi olyan nem történt ami valakinek is fájt. Szerinted értelmetlen bohóckodás volt. Oké, szerinted.- Ez is bizonyítja milyen intoleráns vagy.
  Én olyanról is emlékszem, hogy van aki azt tartja fontosnak, hogy időnként lezárja értelmetlen Critical Massal Szegedet.”
 • 50. Pimpa42 2013. január 06. 22:36
  „,,Tehát mélységesen vallásos voltam, de 12 éves koromban ennek hirtelen vége szakadt. Azáltal, hogy sok közismert tudományos könyvet olvastam, hamarosan arra a meggyőződésre jutottam, hogy sok bibliai történet nem lehet igaz. Ez a felismerés tett gyanakvóvá minden hatalommal szemben, és ez a hozzáállás egész életemet végigkíséri."

  ,,Természetesen hazugság az, amit vallásos meggyőződésemről egyesek írnak, s ezt a hazugságot újra meg újra megismétlik. Nem hiszek a személyes Istenben, s ezt a felfogásomat sohasem titkoltam el, hanem mindig világosan kifejezésre juttattam. Ha van valami bennem, ami vallásosnak nevezhető, az a határtalan csodálat, amelyet világunk szerkezete ébreszt bennem, világunké, amennyire azt tudományunk feltárni képes."

  ,,Ami Istent illeti, az én állásfoglalásom agnosztikus. Meggyőződésem szerint az erkölcsi alapelvek elsődleges fontosságának biztos tudata, ami által az élet jobb és nemesebb, nem igényel egy törvényhozót, főleg nem olyat, aki jutalmazásra vagy büntetésre alapozza törvényeit."

  - Albert Einstein

  etc”
 • 49. CsImre 2013. január 06. 22:28
  „47. kispacni:

  Hiába próbálod a megszemélyesített isten félését, a bűnmizériát, a teátrális aktusokat, az ellentmondásos ideológiát azzal alátámasztani, hogy milyen nagy tudósok voltak hívők. Ugyanis Newton, vagy Einstein nem azért alkották, amit alkottak, mert hittek Mária szeplőtelen fogantatásában, meg a többi mesében. Sokan hittek az alkotó, majd többé be nem avatkozó istenben, amitől egy keresztény kultúrkörben számíthattak kereszténynek, vagy istenhívőnek, de a deista felfogást nem mérném az egyházak által képviselt beavatkozó isten felfogásához, akit kérni kell, akihez imádkozni kell, aki kinyilatkoztatna, aki focistákat segítene, mert a nyakláncukon lévő keresztet nyalogatják, akinek anyaszentegyházát adománnyal kell támogatni, tizeddel, stb. A vallásos tudósok nem voltak "dogmatikusak", szemben az egyházzal.

  Einstein istenhite azon csodálatból fakadt, amely a világ működésének megismerése nyomán alakult benne, és ez a nézet az, ami hozzám a legközelebb áll ebből a témakörből, sőt, az ezzel kapcsolatos filozófiai megállapításait legalább olyan nagyra tartom, mint a fizikai munkásságát.”
 • 48. kispacni 2013. január 06. 21:37
  „37. macs

  Kedves macs. Olvasd vissza az első néhány kommnetet. Azzal kezdődőtt az egész, hogy a hitetlenek gusztustalanul tréfát űztek egy komoly egyházi szertartáson, ami senkit nem bántott. Szóval csak nekik mond.”
 • 47. kispacni 2013. január 06. 21:35
  „38.
  Tudtam, hogy ezt kifogéásolni fogod, pont ezért szándékosan írtam Einsteinről is. Ne feledd Eisntein zsidó származású volt, de egyértelműen vallásos volt. Hitt Istenben, de Jézus Krisztusban is. De ami a legfontosabb egyértelműen hitt a transzzendens isteni alkotóerőben, pedig ha valaki akkor Ő megértette a világ működéséből az ami számunkra embernek megérthető.

  Szegénységi bizonyítványod, hogy a többi urat nem ismerted. Newton és Maxwell volt a klaszikus fizika csúcsa, ők ketten azok akik a legtöbbet a maximumpt hozták ki a klaszikus fizika megértéséből.
  Planck és Heisenberg volt pedig a modern kavntumfizika megalkotója. Nélkülük semmi nem volna ma. Mindenki más kettejük munkásságára épít. talán még Schrödingert kellett volna említenem, de ő is mélyen vallásos volt. Mindem ami a mai modern elméleti fizikában ismert hármuk munkááságából vezethető le. és mindháromuk mélyen kerestény vallásos volt.
  Einstein pedig tölük függetlenül egy másik világot alkotott még.

  Mondjon bárki bármit, a tudomány egyenlőre nem tudja bebizonyítani, hogy isteni hatalom és szándék nélkül megalkotódott. Ezt a tényt az előbb említett urak is mélyen elfogadták.
  ma pesrze divatod ezt a tudományra hivatkozva megpróbálni megcáfolni, de a kiindulopont nélkül ez lehetetlen. Utána már el tudjuk nagy vonalakban mondani mi és hogyan lehet, de az első start gomb megnyomását egyenlőre tudományosan nem lehet megindikolni.
  Ezt meg különösen nem az oylan sarlatánok tudják megmondani mint Hawking (tudom am divat rá hivatkozni, hogy írt erről könyvet.”
 • 46. Király75 2013. január 06. 21:19
  „17.
  CsImre
  Az hogy nem vagyok pénzimádó, nem jelenti azt hogy nincs, és nem azért dolgoznék majd minden nap. De a kettő közt azért érzed a különbséget. Sokszor tényleg nehéz eltalálni az egyensúlyt de ilyenkor mérlegelni kell. Egyébként nehogy azt hidd, hogy a keresztények között a múltban és a jelenben is nincsenek szép számmal jómódúak. Gondolj vissza csak a történelmi tanulmányaidra, és ismereteidre. Ez a vallás nem erre van kihegyezve.”
 • 45. CsImre 2013. január 06. 19:22
  „44. macs: El is párologhat, és akkor szentelt esővíz hullhat ránk, vagy szentelthó. :)”
 • 44. macs 2013. január 06. 19:10
  „Bocsi, de a Fekete-tengerből a Boszporuszon keresztül eljuthat a Földközi-tengerbe is.”
 • 43. theseus 2013. január 06. 18:36
  „34. ruskyy 2013.01.06. 13:33

  "Isten létének elfogadása maga a tudás" (Vizi E. Szilveszter)

  http://www.kia.hu/konyvtar/tartalom/t120.htm”
 • 42. csonakos 2013. január 06. 18:18
  „41. ikszy 2013.01.06. 18:13
  Földrajzból egyes! A Tisza a Dunán kersztül egy delta torkolattal a Fekete tengerbe ömlik!”
 • 41. ikszy 2013. január 06. 18:13
  „Néhány nap után a Földközi tengerben is lesz szent víz!”
 • 40. CsImre 2013. január 06. 17:32
  „39. nemzeti: Miért kéne nekem politikai hovatartozásomnak lennie? Ha meggebedsz sem tudsz ilyen kategóriákba belegyömöszölni. Nekem nincs szükségem ilyenekre.”
 • 39. nemzeti 2013. január 06. 16:20
  „36. CsImre! Csak azt mondd meg nekem, hogy eltaláltam a politikai hovatartozásodat? Vörös szegfű vagy, vagy zöld alma, vagy sárga narancs?”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vass Nándor: Józanul csak én tudok énekelni

Nincsenek már igazi nagy lakodalmak, disznóvágások, amikor nótázni lehet. Pedig a bordányi Vass Nándor nemcsak szeret, hanem tud is énekelni. Tovább olvasom