Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megszépült Kis-Ságvári

Szeged - Megszépült épületben kezdődhetett meg idén a tanítás a „kis-Ságváriban", ahol azonban néhány szégyenfolt még mindig maradt. A két évig tartó, 303 milliós beruházásból azonban sikerült valamennyit megspórolni – ebből november végéig újabb felújítási munkákat végeznek el.
Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában, amely a város egyik legeredményesebb intézménye, hosszú ideje méltatlan körülmények között tanultak a gyerekek – nagyon ráfért már az a felújítás, amely az idei tanévkezdésre fejeződött be. A tavalyi és az idei nyári szünetben, vagyis két ütemben, összesen 303 millió forintból varázsolták „újjá" az épületet.

Már a bejáratnál szembeötlő a változás: a régi üvegajtókat modern, fotocellás váltotta, amely az akadálymentes bejutást biztosítja. A folyosók is más hangulatot árasztanak, kellemes pasztellszínek fogadják itt és a termekben is a gyerekeket. A falak alatt azonban még ennél is komolyabb változás történt: a tűz- és balesetveszélyes elektromos hálózatot teljesen kicserélték. A múlté már az is, amikor a szétrohadt keret miatt az ablak tokostól bedőlt a pedagógus asztalára – kicserélték az összes nyílászárót. A vizesblokkok inkább emlékeztetnek egy modern lakás mellékhelyiségére, és nem szedett-vedett, százféle bútorral vannak már a tantermek sem berendezve.

AZ ÁNTSZ-t is nyugodt szívvel engedhetik már be a melegítőkonyhába: a rozsdás tűzhelyet és a 100 éves tárolókredencet rozsdamentes asztalok és melegítőpultok, modern háztartási gépek váltották, és van mosogatógép is, eddig ugyanis kézzel tisztították itt a több száz tányért és evőeszközt.

A ki- és belátás is más az új ablakokon. Fotó: Schmidt Andrea
A ki- és belátás is más az új ablakokon.
Fotó: Schmidt Andrea

Rengeteget változott tehát az iskola, de maradt még mit tenni. A kivitelező viszont a pályázaton elnyert összeghez képest 65 millió forinttal kevesebből oldotta meg a munkálatokat, így a megmaradt pénzt újabb felújításokra fordítják.

– A teljes homlokzatot szigetelik és bevakolják, amire nem csak azért van szükség, hogy kívülről is látható legyen az iskola megszépülése. Az udvari fronton több helyen csak a csupasz tégla látszik – nem túl praktikus ez akkor, amikor a nyílászárókkal energiatakarékosabbá próbáljuk tenni a működést – mondta el Sipos Ibolya igazgató. – A tornatermi öltözőket is mindenképpen fel akarjuk újítani, mert a beszakadt ajtók, rozsdás csapok és töredezett csempék méltatlanok a megszépült környezethez. A lépcsőházi nyílászárókat is kicserélik, hiszen amellett, hogy nem túl esztétikusak, még csak nem is nyithatók.

Komoly feltételei voltak egyébként annak, hogy a pénz maradékát, amit az iskola megnyert, fel is használhassa. Építési szakértő és különböző szakhatóságok győződtek meg ezeknek a felújításoknak a jogosságáról, végül azonban leginkább az az érv döntött: a megszépült épületen ne maradjanak szégyenfoltok. A munkálatokat azonban november végéig be kell fejezni – ekkor jár le a kétéves pályázat határideje. Október elején tehát mindenképpen hozzáfognak, de ez a tanítást nem zavarja majd.

Olvasóink írták

 • 9. bánki 2011. szeptember 08. 15:37
  „7. Zsanetta 2011.09.07. 21:32

  Béka átjáró 460 milla Ópusztaszer és Baks között, lift és egyebek a Megyei Földhivatalnál ( még földmérők sem járnak oda - ügyfélszolgálat Körzeti FH: ) a Bíróság teteje majd beomlik, de nem rég horror összegért akadálymentesítették.

  Mellesleg a Ságváriba nem használják a liftet, viszont van ,,rángatos" kapu.

  Prioritások embörök, józan paraszti ész !”
 • 8. kicsicsilla 2011. szeptember 08. 09:16
  „Mindig vannak elégedetlenek, én is az vagyok! Kérdezem, hogy a tantermekben a parketta miért nem került felújításra? Ha a sok millióból most nem jutott rá pénz, akkor később miből fogja az iskola megcsinálni? Szülők társadalmi munkában!? A hátsó lépcső sincs valami túl jó állapotban! Sajnos a sok "felesleges" kötelező előírásnak való megfelelés, elvitte a pénzt a tényleges problémák megoldásától lsd: parketta! A Liftet hányan használják naponta? és a lépcsőt? Annak viszont nagyon örülök, hogy a lesznek még munkálatok, igazán ráfért az épületre a megújulás! Bocsánat, de építő kritikának szántam!”
 • 7. Zsanetta 2011. szeptember 07. 21:32
  „Fanyalgóknak: tényleg lift látható a képen, ami már nagyon hiányzott!
  A szerkesztő bűne, hogy csak ez az egy fotó látható. Schmidt Andi biztos többet is készített!
  Még nem késő, lehetne csatolni egy párat.”
 • 6. Zsanetta 2011. szeptember 07. 21:30
  „A cikkből kimaradt, hogy az igazgatónő beíratkozott egy pályázatíró tanfolyamra és ő maga írta a pályázatokat, mellyel sok 100 milliót nyertek! Gratulálunk, Ibolya néni! Köszönjük!”
 • 5. bánki 2011. szeptember 07. 18:19
  „Igen az egy liftnek látszó rohadt drága pénzkidobás !”
 • 4. Kaccat 2011. szeptember 07. 14:44
  „szatyi: én is annak néztem, csak azt hittem akad valaki, aki konkrétan tudja is.”
 • 3. szatyi 2011. szeptember 07. 12:29
  „"Mi az az üvegkalitka a sarokban? "

  Úgy nézem,- lift.”
 • 2. szutst 2011. szeptember 07. 11:47
  „kerékpártámaszból is hiány van, nézzenek már körül az illetékesek reggelente az iskola előtt”
 • 1. Kaccat 2011. szeptember 07. 10:37
  „Ezt az egy képet sikerült készíteni?
  Mi az az üvegkalitka a sarokban? Régebben nem rémlik, hogy ott lett volna... valaki világosítson fel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárversenyt rendeznek Ruzsán

Idén a megszokottnál korábban, most szombaton rendezik meg a hagyományos ruzsai kerékpárversenyt. Tovább olvasom