Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Megszökött a deszki kórházból

Szeghalom - Védőruhát viselő rendőrök és mentősök fogták el Szeghalmon azt a szentesi tbc-s lányt, aki korábban már többször megszökött a deszki kórházból. Határozatban rendelték el régebben a kötelező gyógykezelését – de ezt szinte lehetetlen betartatni egy nyílt kórházban.
Rendőrök fogták el, majd a mentősök szállították vissza a Békés megyei Szeghalomról Deszkre szerdán azt a 17 éves szentesi lányt, akit tbc-fertőzéssel kezeltek a mellkasi betegségek szakkórházában. A fiatal lány még múlt hétfőn, július 6-án tűnt el a deszki gyógyintézményből. Mivel senki nem tudta, hol lehet, a Szegedi és a Szentesi Rendőrkapitányság körözést adott ki ellene. Ennek alapján találtak rá a szeghalmi rendőrök szerdán.

– Egy ismerős családnál lakott, akiknek semmit sem mondott arról, hogy fertőző beteg. Tőlük is eltűnt azonban pár nappal korábban, ezt jelentették be nálunk. Az adatok alapján kiderült, hogy a lány ellen körözés van érvényben, mert kivonta magát a kötelező gyógykezelés alól – mondta el Czellár Péter, a Szeghalmi Városi Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezető-helyettese. Kollégái a fertőző beteget a mentősökkel közösen fogták el: „olyan védőfelszerelésben érkeztek, úgy néztek ki, mint az orvosok a Vírus című filmben". A hivatalos rendőrségi közlemény szerint a rendőrök is „megfelelő körültekintéssel és óvintézkedésekkel hajtották végre a feladatot" – azaz ők is védőfelszerelést viseltek.

Miután gyorsan híre ment a történteknek, tegnap állítólag tömeg várt vizsgálatra a szeghalmi tüdőszűrőben: sokan – köztük az ismerős család tagjai – féltek, hogy megfertőződhettek tbc-vel. Úgy tudjuk, hogy a tbc-t nem olyan egyszerű elkapni, mint az influenzát, leginkább nyállal terjed. A rendőrség feltérképezte, hogy eltűnése 9 napja alatt kivel került annyira szoros kapcsolatba a lány, hogy átadhatta neki a tüdőbetegség kórokozóját. 4 ilyen emberről tudnak. Erről tájékoztatták az ÁNTSZ-t és a deszki kórházat is, amelyek felszólították az illetőket tüdőszűrésen való részvételre.

Információink szerint az állami gondozott lány nem először „szökik meg" a deszki kórházból, ahol nagyjából másfél éve igyekeznek meggyógyítani őt a szakemberek. A lány azonban rosszul viseli a bezártságot, a kórházból pedig gyakorlatilag akkor távozik titokban, amikor akar. Az ÁNTSZ ugyan elrendelte kötelező járványügyi megfigyelését, kórházi elkülönítését és gyógykezelését, de ezt egy nyílt gyógyintézményben szinte lehetetlen betartatni.

Akadályozás – akadály nélkül

Kerestük az ügyben Bálint Beatrixot, a deszki kórház igazgatóját, de a betegjogokra, az érintett életkorára és az orvosi titoktartásra hivatkozva nem beszélt a konkrét ügyről, és fotót sem készíthettünk a lányról. Arról sem beszélt, hogyan lehet visszatartani a távozástól egy beszámítható, de fertőző beteget egy nyílt gyógyintézményből. Annyit közölt, hogy a szakma szabályainak megfelelően jártak el, és mindenkit értesítettek, aki az ügyben érintett lehet. Kiss Edit, a kistérségi tiszti főorvos helyettese is csak annyit mondott: az adott intézménynek kell megakadályoznia az ilyen beteg távozását, de hogy ezt miként tegyék, arra nem tudott felelni.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. július 19. 16:41
  „ugyanaz a csaj lehet akit pár éve a tvben mutattak?
  Hát elég kegyetlen dolog lehet kórházban élni. Miért nem gyógyítják már meg?”
 • 1. KolompárRómeó 2009. július 18. 14:46
  „Ez már megint az a cigó csaj?

  "...de a betegjogokra, az érintett életkorára és az orvosi titoktartásra hivatkozva nem beszélt a konkrét ügyről..."

  Remek hozzáállás. Majd ha ennek az elmebeteg, ideggyenge idiótának köszönhetően páran megfertőződnek, akkor majd azoknak is lesz joguk arra, hogy ne beszéljenek az ügyről.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperlézer: Szeged az esélyes

Szeged - Prága és Szeged közösen pályázik az európai uniós szuperlézerre. Októberben döntenek a 400 millió eurós beruházás helyszínéről. Tovább olvasom