Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Megszólal a főjegyzőnő: Volt fizikai erőszak

Szeged - Exkluzív interjút adott lapunknak a Csongrád Megyei Önkormányzat Hivatala főjegyzője. Csonkáné Balda Ilona a közigazgatás elleni támadásnak tartja, ami szerdán közte és a közgyűlés elnöke, Magyar Anna között történt. A főjegyző barátai tanácsára látleletet vetetett.

– Kérem, árulja el, hogy mi történt szerdán az irodájában ön és a közgyűlés elnöke, Magyar Anna között!
– A magyar közigazgatás, a magyar köztisztviselők elleni támadásnak tartom, ami szerdán a hivatalomban történt.

– Megértem, hogy nehezen beszél erről. Látom, a történtek rettenetesen megviselik. Bocsássa meg, nem akarom még jobban felzaklatni, de muszáj megkérdeznem, mivel erről szólnak a hírek: bántotta, megverte önt Magyar Anna?
– Tényleg nehéz erről beszélnem. Még ma sem értem, hogy történhetett meg ilyen. Ráadásul velem. Én mindig a tárgyalás híve voltam. Nem is szeretnék apró részletekbe belemenni. Annyit mondok, hogy fizikai erőszak történt közöttünk, és nem az én részemről.

– Jól tudom, hogy látlelet is készült? Egy ismerősöm azt mondta, lila foltok nyomait viseli.
– Barátaim tanácsára vetettem látleletet.

– Min vesztek össze?
– Szakmai vita volt, illetve annak indult. Nem írtam alá egy papírt, amit az elnök asszony el akart venni.

Csonkáné Balda Ilona: A különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom. Archív fotó: Segesvári Csaba
Csonkáné Balda Ilona: A különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom. Archív fotó: Segesvári Csaba

– Elárulja, hogy milyen papírról van szó?
– Nem. Köztisztviselő vagyok, nem akarom elmondani, de nem is tehetném.

– Az interneten egy bennfentesnek tűnő hozzászóló azt írta, egy egészségügyi ellátásról szóló dokumentumon kaptak össze. Ez igaz?
– Kérem, ne találgasson!

Tájékozódik a főjegyzők kollégiuma

– Következő ülésünkön tájékozódni fogunk, ugyanis pontosan szeretnénk megtudni, hogy mi történt Szegeden a közgyűlés elnöke és a főjegyző asszony között. Előzetesen azért azt mindenképpen hangsúlyozni kívánom, hogy ami történt, megengedhetetlen és elfogadhatatlan. Nem emlékszem arra, hogy az elmúlt 13 évben hasonló történt volna – nyilatkozta lapunknak a Ferenczi István, a Megyei Főjegyzők Kollégiuma elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Hivatala főjegyzője.

– Viszont a találgatások napok óta folynak, és eddig csak az egyik oldal szólalt meg. Magyar Anna azt mondta, csak szóváltás volt önök között, majd azzal folytatta, mind a ketten azzal követtek el hibát, hogy a vitát az irodáján kívül is folytatták. Voltak szem- és fültanúk?
– Igen, négyen, öten. Ők segítettek megfékezni az elnök asszonyt. Nagyon nehezen szántam rá magam erre az interjúra, de a különböző nyilatkozatok miatt éreztem úgy, hogy nekem is meg kell szólalnom.

– Mi történt utána? Magyar Anna bocsánatot kért?
– Még aznap. Nem mások előtt, hanem csak nekem mondta.

– Most, hogy beszélgetünk, eltelt néhány nap, mit gondol az egészről?
– Még most is nagyon nehezen hiszem el, hogy ilyen velem megtörténhetett. Nagyon megviselt. Azóta nem alszom.

– Gondolkodott azon, hogy mi következik?
– Én eddig emelt fővel jártam, és ezután is emelt fővel szeretnék járni. Nekem nincs miért szégyenkeznem. Engem ért támadás hivatalos személyként, hivatalos ügyben a hivatalomban. A közgyűlés egyhangúlag választott meg tavaly júniusban. Tudták rólam, hogy egyik párthoz sem kötődöm, és ez azóta nem változott. A testületet tájékoztatni fogom, hogy mi történt, egyúttal kérem a képviselőket, hogy közös megegyezéssel távozhassak.

Jól értem, eldöntötte, hogy távozik?
– Igen, eldöntöttem. Nekem fontos, hogy nyugalom vegyen körül, és ennek ez az ára.

– Tesz jogi lépéseket?
– Egyelőre a lelki nyugalmam visszaszerzése a legfontosabb számomra.

Oláh Zoltán

***

Magyar Anna szerint hazudtunk, mégsem perel

Egy televíziós interjúban hazugságnak nevezte csütörtöki cikkünk tartalmának 99 százalékát Magyar Anna. A megyei közgyűlés elnöke tegnap kérdésünkre azt felelte, nem tervezi, hogy beperelné lapunkat.

„A cikkben foglaltak 99 százaléka hazugság" – állította egy csütörtöki televíziós interjúban Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke a lapunk aznapi számának első oldalas írásáról, amely arról szól, mi történt közte és a főjegyző között. Az elnök asszonytól ezért tegnap azt kérdeztük, ha mindezt így gondolja, tervezi-e, hogy sajtópert indít lapunk ellen. Azt mondta, nem tervez ilyet.

– Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam a televíziónak; csütörtök délelőtt önnel beszéltem először, de azután több interjút is adtam – mondta Magyar Anna. – Valóban nehezményeztem a cikk címét, azt is, hogy ezzel a témával első oldalon és így foglalkozott az újság, de nem gondoltam perre: nem az én stílusom bíróságon rendezni a konfliktusokat. Azt gondolom, van annyira korrekt a kapcsolatunk, hogy együtt tudunk működni a jövőben, a történtek után is.

Magyar Anna: Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam. Fotó: Karnok Csaba
Magyar Anna: Nem emlékszem pontosan, hogyan fogalmaztam.
Fotó: Karnok Csaba

Magyar Anna hozzátette, az elmúlt napokban a sajtó egyre finomabban fogalmaz a történtekről, lebegtet, és ez nem véletlen.

A www.szegedma.hu című internetes portál tegnap azt írta, csütörtök este a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten rendkívüli megbeszélést tartott a Fidesz hat Csongrád megyei választókerületi elnöke Kerényi Jánossal, a regionális pártigazgatóval, „Magyar Anna jövőjéről". Megkérdeztük Kerényit, aki azt mondta, egyáltalán nem volt ilyen megbeszélés. A Fidesz várhatóan jövő héten nyilvánít először hivatalosan véleményt a történtekről.

Bakos András

***

Rendkívüli közgyűlést akar az MSZP–SZDSZ-frakció

Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezi a Csongrád Megyei Közgyűlés MSZP–SZDSZ-frakciója, s háromtagú vizsgálóbizottság felállítását javasolja annak feltárására, mi is történt pontosan Magyar Anna, a közgyűlés elnöke és Csonkáné Balda Ilona főjegyző között – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Kozma József. Az MSZP megyei frakciójának vezetője „megdöbbentő, példa nélküli esetnek" tartja a történteket, amely azonban szerinte az elmúlt két év egyenes következménye. Gazdag János képviselő úgy fogalmazott: a megyei kinevezésekben történt több hibás döntés – például a makói, szentesi középiskolák igazgatóinak esete – és az üzemorvosügy is hozzájárult ehhez. Simicz József frakcióvezető-helyettes pedig kijelentette: Magyar Anna tisztsége, a közgyűlés és Csongrád megye méltóságát is súlyosan megsértette, ezért nem maradhat pozíciójában.

Olvasóink írták

325 hozzászólás
 • 325. Joghézag 2008. október 02. 09:31
  „12-nek még anynit:
  Tegyük fel, hogy a Főjegyzőnő valóban csupán annyit tett, hogy nem adta aláírását törvénybe ütköző dologhoz, noha a konfliktust csak így lehetett volna elkerülni....
  Ön mit tett volna a helyében? Aláírta volna?!
  Noha nem vagyok jogász, vagy jegyző stb., az én szakmámban is sorozatosan lehet tapasztalni törvénysértésre kényszerítő munkáltatói, vállakozások esetén tulajdonosi utasításokat "ha nem tetszik el lehet menni" felszólítással (én ilyenkor elmegyek), de előfordul a fizikai erőszakkal való fenyegetés is. Nagyon megértem a Főjegyzőnőt, és biztos vagyok benne, hogy az IGAZSÁG nála van.”
 • 324. egy szegedi 2008. szeptember 30. 21:15
  „A minden hirre olyan gyorsan intézkedő FIDESZ hol van már? Egy hete lassan, hogy az a személy akit megye székébe nyomott még ilyen embertelen magaviselet után is fenyegetőzik és keresi az igazát, hol ott már ki kellett volna takarítani a bársonyszékből. Nem az Ővéből, (helyesen írom) hanem Csongrád Megye székéből.
  Magyar(oskodó) Annát takarítani a közéletből! Ez a tuti megoldás. A FIDESZ becsülete és jelleme is ezzel mérhetőbb lenne a közvélemény számára. Ha nem akkor, "vétkesek közt cinkos aki néma".(Jónás proféta) Igaz az Országházban már akasztással fenyeget a FIDESZ, akkor egy megyei szinten már le sem kell szarni a jóérzésű, becsületes szavazó állampolgárokat.”
 • 323. jegyzok 2008. szeptember 29. 14:04
  „Új fellemény: Magyar Anna hamis vádért feljelenti a jegyzőt és a sajtót, aki szidja. Már a jegyző lesz az erőszakos...
  Olvasom a www.szegedma.hu-n most.”
 • 322. macilaci 2008. szeptember 29. 13:48
  „315. hozzászólás kössz tisztségviselő 2008.09.28. 23:03

  A főjegyzőasszony mint köztisztviselő nyilvános közszereplést vállalt, ezzel a magatartásával politikai közszereplővé vált.

  Legyenek előrehozott parlamenti választások és nincs tovább vita!


  Hú:........De pályázol a helyére.......”
 • 321. Egy Köv tag 2008. szeptember 29. 12:53
  „Hát nem csoda? A kutya mindenit!
  2008 Szept. 26-án 18-órakor Szőregen a Magyar úti Polgári kör székházában, megjelent egy kopsz fejű úr. 14 éve politizál és E választó körzetet is ő képviseli. De még hogy! Elsőnek szót kapott és elkezdett össze-vissza halandzsázni, hogy hallották-e hogy mi történ a nagy házban? Öt nagyon felháborította, és nem fogja szó nélkül hagyni, lenyelni az elnök asszonyról szóló híreket. Kedden dől el hogy, mi azt csak ő tudhatja, mert egy normális mondatot nem mondott. Torgyán féle rébuszokban beszélt. Hogy azt halotta, azt olvasta, ő nem látta, úgy gondolja, vélhetőleg szerintük, és ez így ment 15 percig az elnök asszonnyal szembeni semmit mondás. Egy hölgy rászólt, hogy semmit nem értünk az össze-vissza mondókájából. Mondjon már valami értelmezhetőt. Erre a válasz, vette a kabátját és búcsúként csak annyit mondott, majd visszatérünk erre a dologra és lelépett.

  Egy Köv. Tag a régiekből.”
 • 320. macilaci 2008. szeptember 29. 10:22
  „"""A tisztelt Délmagyar "pártatlanságával" szerintem mindenki tisztában van. Ezért nem veszem ezt a szennylapot!´´´
  Aranyérmes:Bors
  Ezüstérmes:Blikk
  Bronzérmes:MN”
 • 319. macilaci 2008. szeptember 29. 10:19
  „Az ellenzéket lejáratni akaró MSZP-ek közül valakibeöltözött MA-nak, Jó nagy cirkuszt rendezett a mit sem sejtő főjegyzővel....lehet,hogy még tettlegesség is volt...Miért nem írta alá a fityeszesek üzemorvosi stiklijét......Kellett ez neki? Ez megy már hónapok óta. Tényleg azt hiszik, hogy buták az emberek? Hát ezt még a vak is látja!”
 • 318. macilaci 2008. szeptember 29. 10:08
  „Bubuka,édes! Körforgásba kezdtél ????”
 • 317. macilaci 2008. szeptember 29. 10:05
  „"""Ron Werber izraeli tanácsadó, a Fidesz választási kampánymenedzsere arra kér mindenkit, hogy akinek kell, nyugodtan menjen ki pisilni beszéd közben, de ne mindenki egyszerre.
  Werber szerint a fideszesek nagy szarban vannak."""”
 • 316. Moderátor kerestetik 2008. szeptember 29. 07:35
  „Ideje lenne egy moderátornak átnézni az oldalt, s a témával össze nem függő bejegyzéseket törölni. Többek között azokét az unatkozó gyerekekét is, akik chat helyett próbálkoznak egymásnak, másoknak írkálni, másokat ismeretlenül mocskolni a fenti cikkel semmilyen formában össze nem függő irományaikkal. A cikket el sem olvasók beírásai jól tükrözik kis hazánk szellemi színvonalát. Akit dühítenek a szeretet, emberség, szerénység stb. kifejezések, talán most unalmukban éppen szobrokat fejelnek le valahol, mert akarnak valami "maradandót alkotni".”
 • 315. kössz tisztségviselő 2008. szeptember 28. 23:03
  „A főjegyzőasszony mint köztisztviselő nyilvános közszereplést vállalt, ezzel a magatartásával politikai közszereplővé vált.

  Legyenek előrehozott parlamenti választások és nincs tovább vita!”
 • 314. Matek 2008. szeptember 28. 22:41
  „Matekbol nem a legjobb vagyok.

  De 17000 milliard Ft. az 17 000 000 000 000 00 Forint.

  Ennyi penzböl ki lehetne tapetazni Szeged összes utcajat!!!”
 • 313. Djeedjee 2008. szeptember 28. 22:19
  „Sajnálom, hogy nem akad itt egy MSZP párti "polgáriasodó baloldali" aki végre megmagyarázta volna hogyan sikerült az MSZP-nek összehozni a több mint 17000 mlrd forintos államadósságot, a körbetartozásokat, a munkanélküliséget, a versenyképtelen gazdaságot, a növekvő inflációt, az áremelkedéseket, a korrupciót, a hazugságokat, stb.?

  Valóban csak mások lejáratáshoz, a besározásához és a "démonizáláshoz" van eszük.”
 • 312. Werber... 2008. szeptember 28. 22:11
  „......magyarul kb. "reklamozo"-t jelent.

  Ha ö tanacsado, akkor talalo a neve!!!!

  (Hogy is van ez: Nomen ist omen, vagy ilyesmi.
  Latinbol mindeg gyenge voltam!Sajnos.).”
 • 311. fucking bullshit 2008. szeptember 28. 22:04
  „Ron Werber izraeli tanácsadó, az MSZP választási kampánymenedzsere arra kér mindenkit, hogy akinek kell, nyugodtan menjen ki pisilni beszéd közben, de ne mindenki egyszerre.
  Werber szerint a szocialisták nagy szarban vannak.
  310. Ne tartsd vissza, az önmegtartóztatás káros is lehet!”
 • 310. En is.... 2008. szeptember 28. 21:55
  „....tudok oroszul,igaz 45-eve ez a tanulas kötelezö volt!

  Emlekszem ra:

  "Tovaris Ucsityetnyica!
  Szivodnya nyikto nyet cucvujet!!"

  Ilyen jo orosz tudasommal,mit gondoltok van eselyem egy jolfizetö
  allasra a polgarmesteri hivatalban?????”
 • 309. down down MSZP 2008. szeptember 28. 21:43
  „Visszaköszönt az átkos! Ez az eset a régi idők koncepciós pereire emlékeztet! Hajrá MSZP, csak így tovább lefelé a lejtőn! Nincs megállás!
  Nemsokára kiteszik atáblát:"Gyurcsány és távárisai konyec!"”
 • 308. Ezt nem csa a vak is latja! 2008. szeptember 28. 21:42
  „Hanem a süket is hallja!”
 • 307. a sánta kutya esete 2008. szeptember 28. 21:35
  „Egy törvénytelenül működő kisebbségi kormány és kormánypárt igyekszik lejáratni és kiebrudalni a törvényesen megválasztott megyei vezetést. Ez megy már hónapok óta. Tényleg azt hiszik, hogy buták az emberek? Hát ezt még a vak is látja!”
 • 306. Domine 2008. szeptember 28. 21:28
  „Hogyan működik a magyar média?
  A magyar média a Délmagyart tekinti "referenciának" az ügyben:
  "A Délmagyarország információi szerint a veszekedés hevében az elnök asszony többször megütötte a főjegyzőnőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából." -írja egy lap.

  "A Délmagyarország információi szerint..."

  A tisztelt Délmagyar "pártatlanságával" szerintem mindenki tisztában van. Ezért nem veszem ezt a szennylapot!”
325 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Nem érzitek, hogy röhejesek vagytok?

Szeged - Magyar Anna slágertéma volt tegnap a szegedi városi közgyűlés ülésén, ahol az ellenzék… Tovább olvasom