Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Megszorító csomag a klinikán

Milliárdos költségvetési hiánya miatt számos kiadáscsökkentő intézkedést tervez a szegedi egyetemi klinika. Úgy tudjuk, szóba került egy háromszáz fős létszámleépítés is, ezt az információt azonban az orvoscentrum vezetője tegnap nem kívánta kommentálni. Az egyik reprezentatív szakszervezet szegedi elnöke biztosra veszi a tömeges elbocsátásokat – amelyek már meg is kezdődtek.
Háromszáz fős létszámleépítést terveznek a szegedi egyetemi klinikákon az orvoscentrum kölségvetési egyensúlyának helyreállítása érdekében – adta hírül tegnap az egyik országos napilap. Mikó Tivadar professzor, az orvoscentrum vezetője tegnap nem kívánt az üggyel kapcsolatban tájékoztatást adni lapunknak. A centrumelnök környezetéből viszont úgy értesültünk: amíg az egészségügyi miniszter nem hozza nyilvánosságra a régió kórházi ágyszámaira és azok finanszírozására vonatkozó listát, addig csak az egyik lehetséges megoldásként gondolnak a létszámcsökkentésre. Így pedig konkrét leépítési számokról sincs még szó. Mivel a Dél-Alföldön várható aktívágyszám-csökkentés miatt a jövőben súlyponti intézményként működő szegedi klinikára jelentősen megnövekedett ellátási feladatok várnak, a dolgozói létszám az utolsó, amihez hozzányúlnának. A túlságosan alacsony létszám ugyanis veszélyezteti az ellátás biztonságát – így törvényben tiltják az ekkora létszámcsökkentést.

Ágoston Zsuzsa, az egyetemi közalkalmazotti tanács elnöke elmondta: a klinika költségvetési hiányának nagyságából sejthető, várható egy nagyobb arányú létszámleépítés. Emiatt arra kérték kedden a centrum elnökét, hogy a hiány csökkentésére tervezett intézkedésekbe, információkba vonják be a munkavállalókat képviselő tanácsot is.

Orvoscentrum – számokban

A szegedi egyetemi orvoscentrumban jelenleg 3360 munkatárs dolgozik. Ebből 920 orvos, 1670 egészségügyi szakdolgozó – például asszisztens, ápoló, beteghordó – és 770 egyéb feladatot végző munkavállaló.

Hangsúlyozta: egyelőre még nincs hivatalos döntés a létszámcsökkentésről. Ők azt szeretnék elérni, hogy a centrum előbb más kiadáscsökkentő, illetve bevételnövelő lépéseket tegyen, mielőtt munkatársakat bocsátana el.

Konkrét leépítési számokról hivatalosan még az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) szegedi elnöke, Pető Zoltán sem tud. Ugyanakkor – mint mondta – biztos benne, hogy tömeges elbocsátások lesznek. Hozzátette: a leépítések már folynak, hiszen sorozatosan nem hosszabbítják meg azoknak a fiatal orvosoknak a szerződését, akiké mostanában jár le. Minthogy azonban csak a harminc főnél nagyobb, csoportos elbocsátásokat kell a szakszervezetekkel egyeztetni, ezekben az ügyekben nem sokat tehetnek.

Egy másik forrásból viszont arról értesültünk: a háromszáz fős létszámleépítés konkrétan szóba került egyensúlyjavító intézkedésként az egyetemi vezetők között. A hiány nagysága – amiről csak annyit sikerült megtudnunk, hogy milliárdos nagyságrendű – miatt azonban a tömeges elbocsátás csak az egyik eleme egy nagyobb intézkedéscsomagnak, amellyel meg akarják teremteni a klinika költségvetési egyensúlyát. Névtelenséget kérő informátorunk megjegyezte: súlyos gondokat okozhat, hogy az egészségügyben zajló forráskivonás hatásait a klinikai dolgozókkal és a betegekkel akarják megfizettetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: Design 24

A Temesvári Képzőművészeti Szövetség (UAP) és a Temesvári Nyugati Egyetem Formatervezés Tanszékének… Tovább olvasom