Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Megszűnik a gázárkedvezmény

Szeged - Az országban körülbelül 1 millió, leginkább rászoruló háztartásban július 1-jétől 20–30 százalékkal emelkedik a gáz és a távhő ára. Csongrád megyében a GDF SUEZ Zrt. ügyfelei közül közel 73 ezren fizetnek majd többet a fűtésért.
Az előző kormány döntése értelmében a legszegényebb, közel 1 millió gáz- és távhőhasználó háztartás számára ez év júliusáig még fennmaradt a szociális alapú állami energiaár-kiegészítés. A legrosszabb anyagi körülmények között élők ősszel lepődnek majd meg, mert az eddigi szociális alapon számlázott mintegy 100 forint helyett közel 130-at fizethetnek majd köbméterenként.

A földgázt használó, leginkább rászoruló rétegek jelenleg mintegy 20 százalékos árkedvezményt kapnak – ők azok, akik a legalsó, 57 ezer forint alatti egy főre eső jövedelmi sávba esnek –, míg távfűtés esetén a hődíjnak csak körülbelül a felét kellett kifizetniük. Mivel az önkormányzatonként változó távhőtarifákra még alapdíj is rakódik, a számlában ennél kisebb kedvezmény jelenik meg.

A második, 57 és 71 ezer forint közötti sávba tartozók számára az előző kormány az eddigi támogatást megfelezte, ami a gáznál még mindig mintegy 7 százalékos kedvezményt jelent, a hődíj pedig körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb. A további két felső jövedelemsávba soroltak számára a Bajnai-kabinet április 1-jén eltörölte az ennél kisebb kedvezményeket.

Égés: júliustól drágább lesz. Fotó: Segesvári Csaba
Égés: júliustól drágább lesz.
Fotó: Segesvári Csaba

Az akkori bejelentés szerint a leginkább rászorulók számára azért lehet júliusig meghosszabbítani a kedvezményeket, mert a kasszában maradt még rá pénz. Az ilyen jellegű fűtési kedvezmények fokozatos leépítésére elsősorban az Uniónak, illetve a Nemzetközi Valutaalapnak tett többször is ígéretet az előző kabinet.

Hányan járnak rosszul?

A GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szolgáltatási területén – kaptuk az információt a társaságtól – 2010-ben 336 ezer fogyasztó részesült támogatásban, ebből a Csongrád megyében élők közül 72 ezer 509. Hozzátesszük: annyian, mint Vásárhely, Csongrád és Sándorfalva lakossága összesen. A Szegedi Hőszolgáltató Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy 8088 olyan fogyasztót tartanak nyilván, aki támogatásra jogosult. Közülük a többség, 5046 kapja a legmagasabb kedvezményt a hődíjból. Szegeden mintegy 27 ezer a távfűtéses lakások száma, vagyis a fogyasztók egyharmada még a kurtítások ellenére is igénybe tudta venni eddig a támogatást.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. lidocain 2010. június 30. 18:38
  „azt a túltájékozott mindenit a dm-nek!! épp ma szavazták meg,hogy év végéig marad....
  szégyellném magam az újságiró(???) helyében.......”
 • 72. szilléri 2010. június 26. 12:12
  „73 000 fő - háztartás Csongrád megyében nem semmi ! Minimum az 50%-a sumák.”
 • 71. reagens 2010. június 26. 11:20
  „Ideje volt már ettől a gázártámogatásos hasbaakasztástól megszabadulni!
  Nehogy már támogatás, segély kelljen, hogy ki tudjuk fizetni a gázszámlát! Mert akkor sz@rt se keresünk pénzt!
  Elfogadható szintű gázár kell és kész, ennyi a történet. Ne kelljen már cirkuszolni, papírokkal szaladgálni csak azért, hogy 1000 aktatologatóval többet kelljen fizetni...
  Amúgy ez tipikus szoci önfényező trükk volt, hogy mi segélyezzük a szegényeket (na pont ők már nem bírják a gázfűtést fizetni, de vidéken már senki nem erőlteti, inkább vegyestüzelés, fa), törődünk velük. Ja törődtök, hogy szegények is maradjanak, mindig is függjenek a segélytől, és "hálából" adják a szavazatokat...”
 • 70. misty.cum 2010. június 25. 22:14
  „69.

  OK. Sorold!!!”
 • 69. smalltown 2010. június 25. 22:12
  „68
  te meg meddig vagy kepes ezt a dumat fujni? Nem igert semmit a Fidesz? Telleg? Szelektiv memoriad lehet...”
 • 68. misty.cum 2010. június 25. 21:40
  „Logaritmus

  Egy dekát sem változott sem a véleményed, sem a modorod. Lassan a Léni színvonalára süllyedsz. Mi kellene ahhoz, hogy megértsd, jelenleg a Fidesz kormányoz, és ha még emlékszel, nem igazán ígért semmit, még neked sem. Mivel a kasszát teljesen kiürítették, a sok titkosított megállapodás pedig létezik, azt a vak is látja még a kondis Fidesz Székházban sem tudnak mást tenni, mint enyhíteni a bajokat. Az árvizet sem a Fidesz rendelte, de az elhárítást nekik kell üres kasszából kitermelni.”
 • 67. achilleus 2010. június 25. 19:41
  „65. hozzászólás Logaritmus 2010.06.25. 19:32
  Hmmmm .... - Székházról eddig szó sem volt. Na mindegy. Khm ....Pihengess egy kicsit, a gazorbán is aluszik már.”
 • 66. keiner 2010. június 25. 19:38
  „Ne veszekedjetek! Tény, hogy válság van és minden országban szorúl, tök mindegy milyen az államveszetés, milyen oldalon ál. Faj, de így van, ezt kéntelen vagyunk eltürni, vagy nem eltürni.”
 • 65. Logaritmus 2010. június 25. 19:32
  „A Fidesz győzött a sok-sok ígérettel, amiből eddig semmit sem valósított meg, sőt csak nehezítette az ország helyzetét, a Forint tartósan 280-as EUR szint alá gyengült. Ezek a földgáz ár befagyasztási hülyeségek meg nevetségesek, a nap végén úgyis ki kell fizetni a megemelkedő beszerzési árat, amit nem a Fidesz vagy te fogsz megtenni hanem az emberek, adóemelés formájában. A Fidesz kontárkodása miatt megemelkedett devizahitel törlesztő részletek csak nehezítik a helyzetet. Csókoltatom Orbánt, Bohácsot, és a többi zsenit! :)

  (De tényleg, légy szíves idézd már, hogy hol és mikor írtam, hogy neked irodád van a Fidesz székházban, mert látom ez érzékenyen érintette a kis narancsszínű lelked!)”
 • 64. achilleus 2010. június 25. 19:24
  „63. hozzászólás Logaritmus 2010.06.25. 19:09
  Kedves Logaritmus! Elnézésedet kell kérnem, veled szemben ezek szerint fokozottan toleránsnak kell lennem. Nyugodj meg, nem is történt kormányváltás, győzött az MSZP. Így jobb?? Kétharmaddal. Na, megnyugodtál? Üdvözlöm az ápolóidat, a légkondicionált Fidesz-irodám miatt ne izgasd magad. Csak nyugi, nyugi. Nem bánt a bácsi.”
 • 63. Logaritmus 2010. június 25. 19:09
  „"A kondicionált Fidesz irodáMra vonatkozó - többször megismételt - állításod aljas és mocskos hazugság, amit újra visszautasítok." - Achilleus

  Achilleus, tanulj meg pontosan olvasni. Ezt írtam: "Egyszer az életben ereszkedj le a klímás Fidesz irodából a sarki ABC-be vagy TESCO-ba".

  Lófrancokat van neked bárhol irodád, esetleg beülhetsz egy PC elé ahol Orbán és Bohács van a háttérben, azon ontod magadból a tipikus Fidesz zombi szöveget. Gratulálok, csak csináld tovább, sziszegj és tekeregj! Tapsolj ahhoz, hogy Bohács ígérete ellenére mégsem lesz ingyenes panel program, nem lesz olcsóbb a benzin, nem lesz kisebb az ÁFA.”
 • 62. Ferrer 2010. június 25. 18:18
  „Bajnai takarodj! izé... Ja, hogy már az Orbán van kormányon? Bocsánat ;D”
 • 61. achilleus 2010. június 25. 17:19
  „58. hozzászólás Logaritmus 2010.06.25. 17:06
  A cikkel kapcsolatos legfőbb észrevételeimet leírtam. Szíves megfontolásra ajánlom viszont "igazságkereső" hozzászólásában leírtakat. A kondicionált Fidesz irodáMra vonatkozó - többször megismételt - állításod aljas és mocskos hazugság, amit újra visszautasítok. De látom, nincs más mondanivalód.”
 • 60. Logaritmus 2010. június 25. 17:12
  „"az elmúlt 8 évben nem kevesebb,mint 4-5 ezer milliárd forint lett "elbundázva" ismeretlen off-shore cégekbe, vagy cégeken keresztül.Őszintén remélem, hogy a jelenleg megérdemelt többséggel megválasztott FIDESZ -KDNP kormányzat"

  1) Honnan a számod?
  2) Miért vársz bármilyen korrekt elszámoltatást azoktól, akik a Forint árfolyammal szándékosan játszva az elmúlt hetekben maguk is milliárdokat kereshettek határidős ügyletekkel a devizapiacon?
  3) Miért kellene "megvédeni" azokat akik magyar ember létükre svájci frankban és japán yenben adósodtak el? Ja, hogy annak akkor alacsonyabb volt a kamata, mint a Ft hitelé? Akkor az jó volt, most meg rosszabb. Az emberek egyéni döntéseinek következménye van, ennek ára van, ezt nehogy már azok fizessék ki, akik anno nem élvezték az olcsó svájci frank kamatokat!!!”
 • 59. igazságkereső 2010. június 25. 17:09
  „Kevés országban van ennyi lökött ember,mint a mennyi itt hozzászól különböző témákhoz úgy, hogy csak az emocionális megnyilvánulásait tárja a "világ"elé.Arról még itt senki egy sort nem írt,hogy vajon mi lehetne akkor, ha a 2002-2010 áprilisa közötti időszakban az országunkból eltüntetett milliárdok vissza is kerülhetnének?!Jó lenne végre mindenféle pártszidalmazás helyett a tényekre hagyatkozni,melyek nagyon szigorúak: az elmúlt 8 évben nem kevesebb,mint 4-5 ezer milliárd forint lett "elbundázva" ismeretlen off-shore cégekbe, vagy cégeken keresztül.Őszintén remélem, hogy a jelenleg megérdemelt többséggel megválasztott FIDESZ -KDNP kormányzat rövid időn belül talál megoldást e pénzek visszakerülésére,mert a fizetőképességük határára jutott nagy többség a lakását fogja elveszíteni a bankárok által kreált és ezért virtuális deviza és forintválság miatt.Azonnali és hosszú idejú moratóriumra van szükség a devizahitelesek védelmében, mert a bankárok egyébként már is nagy összegű nyereségre tettek szert,arról már nem is szólva,hogy sok milliárd forinttal támogatta meg a kormány a Magyarországon levő bankokat.Akkor miért akarják a bankok még a lakásokat is elorozni azoktól, akik eddig tisztességesen fizették a devizahiteleiket,de a bankok érthetetlen és agresszív nyerészkedése miatt a dupláját már nem tudják megfizetni annak az összegnek, melyre előzetesen kétoldalú - bank és ügyfél - szerződés köttetett.Tisztelt valamennyi hozzászóló: az értelmetlen és süket hozzászólásaik helyett sokkal építőbb lenne a közös összefogás,mert tulajdonképp a bankok a Ti zsebeitekből is kiszedi a maga sápját, ezt kellene már végre észrevennetek!”
 • 58. Logaritmus 2010. június 25. 17:06
  „Achilleus, végülis a szegények adója megnő vagy sem, a földgáz drágább lesz vagy sem, a panel program a fideszes Bohács ígérete szerint ingyenes lesz vagy sem, a benzin jövedéki adóját csökkentik -e vagy sem? Erre válaszolj, ne a klímás Fidesz irodából írjad a mundérod becsületét és tereld a témát!”
 • 57. achilleus 2010. június 25. 16:55
  „55. hozzászólás Logaritmus 2010.06.25. 16:36
  " De a lényegről megint nem írtál semmit, csak véded a mocskos mundérod becsületét."

  "Vádold meg azzal az ellenfeledet, amit te követtél el, vagy szeretnél elkövetni!"
  Vajon miért tulajdonítják ezt az alapelvet következetesen az egyik oldalnak. Te vagy az élő példa arra, hogy joggal! De olvass, ebben is elhangzik: http://bluebox.blogter.hu/112322/notorikus_nem_teljesitok_1”
 • 56. achilleus 2010. június 25. 16:44
  „55. hozzászólás Logaritmus 2010.06.25. 16:36
  Természetesen az ÉN légkondicionált Fidesz irodámra tett megjegyzésedre válaszoltam, nem úgy általában. Na de te ezt nagyon jól tudod. Hozzászólásaid téged minősítenek. Mellesleg szerinted mi a lényeg? A mocskos mundér?? Olvasd már vissza a hozzászólásokat, és ha nem vagy teljesen sötét, rájössz, hogy a cikkhez neked nem volt semmi lényegi mondanivalód. /Szemben az én azon hozzászólásaimmal, amit nem neked címeztem, mert azoknak tényleg nem sok értelme van./”
 • 55. Logaritmus 2010. június 25. 16:36
  „51. hozzászólás achilleus: peched van, már voltam a Fidesz irodában és van klíma. :D De a lényegről megint nem írtál semmit, csak véded a mocskos mundérod becsületét.”
 • 54. keiner 2010. június 25. 16:26
  „52. hozzászólás Virtuozo, igazad van. Élek németbe és télen harom rétes öltöszékem. Itt 98 óta 75% emelkedtek az energiá árak (a físzetésen nem), úgy hogy télen inkább két hétig 13°nál voltam a lakásban.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtaláltuk Szeged legdrágább parkolóhelyét!

30 ezer forintra a bírságolják azt az autóst, aki Feketesas utcán, a Kígyó utca és a REÖK közötti szakaszon, az utca páros oldalán parkol. Tovább olvasom