Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Megszűnik a KLIK nyáron

Megszűnik a KLIK nyáron
Csongrád megye - Nyáron megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, helyette egy kevésbé centralizált szervezetet hoznak létre. Csökkentik a tananyagot is, és a diákok óraterhelését is. A pedagógusok ettől függetlenül megtartják jövő szerdán az engedetlenségi mozgalmat.
Húsvét után teszi meg konkrét javaslatait Palkovics László köznevelési államtitkár a köznevelés átalakítására, néhány részlet azonban már kedden napvilágra került.

Rendszerváltás jön?

Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a pedagógusok sztrájkja és hónapokon át tartó követelése: két fontos kérdésben talán enged a kormány. Bár Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter március 10-én még úgy fogalmazott, július 1-jétől átalakítják a KLIK munkáját, miután március végéig az összes tartozását is kifizeti, tegnap már Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára azt jelentette be: a KLIK nyáron teljesen megszűnik. A 2013-ban létrehozott mamutintézmény helyett olyan új rendszert alakítanak ki, amely sokkal kevésbé lesz központosított.

Csökkenhet a tananyag

Nem csak a működtető apparátust alakítják át: a sokat kritizált Nemzeti alaptantervhez is hozzányúlnak. A Köznevelési Kerekasztal április 30-áig javaslatot dolgoz ki arra, hogy a következő tanév kezdetére csökkenjen a tanulók óraterhelése, a napköziseknek már ne kelljen otthon a házi feladattal foglalkozniuk. Emellett a lexikális tananyag mennyiségét is csökkentik, az alapképességek fejlesztését pedig erősítik.

– Jól hangzó ígéretek, de ez még nem a valóság – reagált a bejelentésre Puskás Krisztina, a Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért Facebook-csoport alapítója. Ő szervezte február végén a Nem leszek suliban mozgalmat is, melynek hatására több tízezren hagytak ki egy tanítási napot. Az erre a célra összegyűlt közösséget vitte tovább, hogy így támogassák a pedagógusok követeléseit.

– Az már látszik, hogy észrevette a kormányzat, nem viccelünk, amikor az oktatási rendszer átalakítását kérjük. De a 12 pont jóval többről szól, mint a KLIK és az óraterhelés – mondta. – Most kell erősnek lennünk, meg kell tartani ezt az összefogást, mert ha így megy, látszik, hogy el tudjuk érni, amit szeretnénk.

Ki mit hiszi el?

Horváthné Oláh Mária, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézményének gyógypedagógusa azt mondta: nem tudja komolyan venni a mostani bejelentéseket. Ő volt az, aki még januárban elsőként csatlakozott a miskolci tanárok felhívásához a tanitanek.com oldalon, ráadásul első perctől fogva névvel és arccal vállalja a véleményét. A tanárlázadás megyei ikonikus alakja szerint a mostani hírek csupán a megnyugtatást szolgálják.

– A szakmával továbbra sem hajlandó tárgyalni a kormány, a politikusok önmagukkal egyezkednek. A KLIK-et is át lehet nevezni, de mivel továbbra is ragaszkodnak a központi irányításhoz, szerintem érdemi változás nem fog történni. Úgy vagyok vele, ahogy egyszer a miniszterelnök is fogalmazott: ne azt nézzük, mit mondanak, hanem hogy mit csinálnak.

Lesz egyórás engedetlenségi mozgalom 30-án

A Tanítanék Mozgalom március 23-án éjfélig adott határidőt a kormánynak, hogy válaszoljon: elfogadja-e azt a 12 pontot, amelyet a Civil Közoktatási Platform dolgozott ki, és hajlandó-e haladéktalanul tárgyalóasztalhoz ülni. A március 15-i pedagógustüntetésen elhangzott: ha nem kapnak érdemi választ a kormánytól, március 30-a reggel 8 és 9 óra közötti időre polgári engedetlenségi akciót hirdetnek: egy órán keresztül nem dolgoznak a pedagógusok és mindazok, akik szimpatizálnak velük. A határidő ma járt le, és  mivel a követelések közül csak néhány pontról esik most szó, nem tekintik elfogadottnak kérésüket, így megtartják jövő hét szerdán az egyórás munkabeszüntetést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy nap alatt száznál több vádemelés határzár tiltott átlépése miatt

Száztizenkilenc migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség… Tovább olvasom