Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Megszűnik a Móra általános iskola

Törvénysértő állapotot szüntet meg Szeged vezetése, ha elfogadja a cigány kisebbségi önkormányzat kezdeményezését, s bezárja a Kolozsvári téri Móra általános iskolát. Ott a diákok 80 százaléka roma.
A diákok nyolcvan százaléka roma a szegedi Kolozsvári téri iskolában. Fotó: Schmidt Andrea
Törvénysértő állapotot szüntet meg Szeged vezetése, ha elfogadja a cigány kisebbségi önkormányzat kezdeményezését, s bezárja a Kolozsvári téri Móra általános iskolát. Ott a diákok 80 százaléka roma. A szegregáció megszüntetése, az etnikai kisebbséghez tartozó gyerekek integrált oktatásának megvalósítása a polgármester szerint a többség érdeke is.

Petíciót fogalmaztak a szegedi cigány kisebbségi önkormányzat segítségével a Kolozsvári téri Móra Ferenc Általános Iskolában tanuló gyerekek szülei.

– Kitűnő tanuló volt, de másfél év után kiutálták a gyerekemet az egyik belvárosi iskolából – idézi a rossz emléket Czirok Péter. A roma férfi a másik gyerekét már eleve a Kolozsvári téri iskolába íratta. Ott viszont az oktatás színvonalával elégedetlen. Azt szeretné, ha úgy tanulhatna, olyan szintű képzést kapna az ő gyereke is, mint „a magyaroké".

– Az itteni 170 diák 80 százaléka hátrányos helyzetű, illetve roma. Az utóbbi évek szegedi iskolabezárásai és összevonásai után eleinte 20-25, a mostani elsős osztályban már száz százalék a roma gyerekek aránya – magyarázza a Móra-iskola igazgatója, Szabó Márta, hogyan alakult ki a szegedi oktatási intézményben a szegregáció.

– Egymást közt évek óta mondogatják a cigányok, nincs az jól, hogy az ő gyerekeiket csak a Mórába veszik föl, ahova szinte már csak cigány gyerekek járnak – idézi a szülők véleményét Kolompár László. A szegedi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondja, az ő ötletük az aláírásgyűjtés és a levél, amit tegnap adtak át Botka László polgármesternek. Azt kéri 34 család, az önkormányzat az utóbbi években „cigány iskolaként" elhíresült Kolozsvári téri Mórát zárja be, a most ott tanulókat más iskolákba irányítása át.

Ördög a részletekben

Az ördög a részletekben lakozik – reagált a roma tanulók integrációjának tervére Farkasné Pocsai Blanka fideszes önkormányzati képviselő. Az oktatási bizottság tagját egyébként meglepte az is, hogy van ilyen terv, az is, hogy a szülők kezdeményezték, de leginkább az, hogy megszűnik a Móra. – Ez azért lenne baj, mert ezen a speciális területen ott halmozódtak föl oktatási-pedagógiai ismeretek, jártasságot és tapasztalatot szereztek a pedagógusok, élükön az igazgatónővel, akinek szaktudással és szívvel-lélekkel végzett munkáját jól ismerem. Mindent kihoztak magukból és a gyerekekből, amit csak lehet, és nem vagyok biztos benne, hogy ugyanezt el lehet érni ilyen tapasztalatokkal nem rendelkező más iskolákban. Amelyekbe átvennék a pedagógusokat? Ezt kétlem – foglalta össze véleményét a képviselő.

– Tiltják a szegregációt, a kisebbséghez és a többséghez tartozók elkülönítését a magyar és az uniós törvények is. De nem csak ezért tartom jogosnak és fogadom el a Móra-iskolába járó gyerekek szüleinek kérését. A többség érdeke is, hogy már gyerekként megtanuljon együtt élni a kisebbséggel – indokol Szeged polgármestere. Botka László azt javasolja majd a közgyűlés áprilisi ülésén, hogy zárják be a Kolozsvári téri iskolát. Az ottani, közel 140 diák szeptembertől másik önkormányzati iskolában folytathatja tanulmányait. Nem egy-egy osztály kerülne új iskolába, hanem – a gyerekek lakóhelye és érdekei szerint – a volt mórások kettesével-négyesével folytathatják tanulmányaikat új közösségekben.

– A szegedi cigány gyerekek háromnegyede jelenleg is a város különböző iskoláiban tanul. Az integrált oktatásban részt vevő romáknak nagyobb az esélyük, hogy bejussanak középiskolába, s azt be is fejezzék, illetve szakmát szerezzenek – szaporítja az érveket az oktatási szakértő Hajdú Géza. A Bartók Béla Művelődési Központ igazgatóhelyettese, az egykori dorozsmai cigány klub vezetője szerint a romák többsége ugyanúgy egyetért a kezdeményezéssel, mint a Cigány Oktatási Egyesület. Úgy véli: az oktatási integráció kiteljesítésével nagy lépést tenne Szeged az itt élő 4-5 százaléknyi roma társadalmi integrációja felé.

Szeged iskolái közül a Móra igényelte, s eddig meg is kapta a kiemelt állami normatívát. A többletből különböző felzárkóztató programokat valósítottak meg. Ezentúl a kisebbséghez tartozó gyerekek integrált oktatását ösztönzi az állam kiemelt normatívával. Az ilyen pedagógiai programot megvalósító iskola gyermekenként 61 ezer forint többletre számíthat. Így a volt mórás gyerekeket befogadó szegedi iskolák összesen 18-20 millió forintot költhetnek a romák integrációjára – egyetlen tanévben. A cél megvalósítását az önkormányzat új álláshelyek megteremtésével segíti úgy, hogy a befogadó iskolákban – a polgármester javaslatára – a Móra képzett, romológiai szakos és a hátrányos helyzetű gyerekek fölzárkóztatásában tapasztalatokat szerzett pedagógusait alkalmazza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem rétegtermék a kétrétegű

Sorozatunkban – természetesen a teljesség igénye nélkül – olvasóinkat a vásárlásban… Tovább olvasom