Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Megszűnik a szülészet a szegedi kórházban

Október második hetétől megszűnik a szülészeti és nőgyógyászati osztály a szegedi városi kórházban, az ellátás a női klinikán folyik tovább. Az egészségügyi integráció első, betegellátást közvetlenül is érintő lépésén kívül egyelőre csak táblacserék lesznek.
Miután augusztus végén a szegedi egyetem szenátusa, majd szeptember közepén a városi közgyűlés is elfogadta a szegedi egészségügyi ellátórendszer egységesítésére vonatkozó szerződést, októbertől az egyetem működteti a kórházat és a rendelőintézetet. Az integráció részeként hamarosan megkezdődik a párhuzamosan működő kórházi és klinikai részlegek összevonása.

Külön írták alá

Mint megtudtuk, két lépcsőben írták alá az egyetem és a város közti integrációs megállapodást. A felek eredetileg úgy tervezték: szeptember 21-én ünnepélyes keretek között kötik meg a szerződést, majd sajtótájékoztatón ismertetik a betegellátást érintő várható változásokat. Botka László polgármester azonban múlt héten Brüsszelbe látogatott, s onnan csak szombaton érkezett haza. Ezért már a közgyűlési döntés után szignózta a szerződést. Szabó Gábor rektor pénteken írta alá a megállapodást.

Elsőként a városi kórház szülészeti és nőgyógyászati osztálya költözik át a női klinika Semmelweis utcai épületébe. Mint Pál Attilától, a klinika vezetőjétől és a klinikai központ elnökétől megtudtuk: a költözködést a jövő hét végére tervezik, így a városi kórház szülészeti és nőgyógyászati szakellátása október 8-ától, hétfőtől szűnik meg. Ettől az időponttól kezdve a szegedi járó- és fekvőbeteg-ellátás is a női klinikán történik, addig azonban a megszokott rend szerint folyik mindkét intézményben. Pál professzor arra kérte a városi kórházban dolgozó kollégáit: tervezett műtétet már ne vállaljanak október második hetére.

A városi kórházban október 6-án és 7-én még természetesen ellátják a szülő nőket, utána azonban csak egy orvos és a megfelelő szakszemélyzet marad az osztályon – amíg az ott lábadozók felgyógyulnak. A tervek szerint szeptember 27-ére elkészül a női klinika császármetszéses műtője, amit leghamarabb október 2-án vagy 3-án tud átvenni az ÁNTSZ, illetve ekkorra lesznek meg a zavartalan működéshez szükséges egyéb engedélyek is.

Más szakellátásban egyelőre nem lesz változás október elejétől, a rendelőintézet és a kórház is az eddig megszokott feladatait végzi majd – mondta el Kovács Iván, a klinikai központ stratégiai igazgatója. Az egyetemi működtetésre egyelőre csak az intézmények homlokzatán lecserélt táblák utalnak jövő hónaptól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom