Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Megszűnik az MTV szegedi stúdiója

Csoportos létszámcsökkentés lesz az MTV-ben, felszámolják a regionális stúdiókat, megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is - jelentette be szerdán közleményben a Magyar Televízió (MTV).

„Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól" - írták, jelezve: a mintegy 1650 munkatárs közül várhatóan 160-tól válnak meg, s erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök már írásban tájékoztatta az illetékes munkaügyi központokat.

„Miután az Országgyűlés többsége megszavazta, hogy az MTV jövőre ne kapjon 9,4 milliárd forint költségvetési céltámogatást, a 33 éve működő regionális stúdiók felszámolására kényszerül a Magyar Televízió. Erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök értesítette a vidéki műsorkészítők munkáját felügyelő hírigazgató-helyettest. Azt kérte tőle, hogy kezdje meg a stúdiók megszüntetéséhez vezető előkészítő munkát" - olvasható a köztévé közleményében.

„A Magyar Televízió vezetői hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az Üzemi Tanács képviselővel" - idézték Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás igazgatót, aki szerint „a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani". A közlemény szerint az ügyvezető alelnök ezért írásban azt közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a kollektív szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató; egyeztetést kezdeményeznek az érdekképviselettel. Ennek végeredménye az lehet, hogy bizonyos jövedelem felett megszűnnek az úgynevezett választható béren kívüli juttatások.

A megszorító intézkedések a megmaradó munkahelyek védelmét és az adásbiztonság megőrzését szolgálják - áll a közleményben.

Magyar Anna nem hagyja

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke közleményben reagált az MTV bejelentésére. Ebben az áll: „Mérhetetlen cinikusságról árulkodik a regionális stúdiók bezárása, hiszen mindenki tudja, hogy a Nap-kelte című műsor megszűnése miatt vesz revánsot a kormány, és megint a vidéken áll kicsinyes bosszút. Mi, Csongrád megyeiek kikérjük magunknak, hogy megfosszanak bennünket a tájékozódás jogától! Nem fogjuk engedni, hogy bezárják a szegedi stúdiót, és minden eszközzel azon leszek, hogy megmaradhasson a regionális stúdió itt Szegeden is, és ezért egy széles társadalmi és vidéki összefogást indítok el az érintett megyei elnökökkel és polgármesterekkel."

A megyék tiltakoznak a döntés ellen

A tizenkilenc magyarországi megyei önkormányzatot tömörítő Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) határozottan tiltakozik a Magyar Televízió (MTV) regionális szerkesztőségeinek tervezett megszüntetése ellen, és erről levélben tájékoztatta Medveczky Balázst, az MTV alelnökét - jutatta el az ezt tartalmazó levelet az MTI-hez Ódor Ferenc, a MÖOSZ elnöke szerdán.

A helyi információkhoz való hozzájutás, illetve a helyi ügyekről történő aktuális híradás és a megyékben, régiókban történő eseményeket feldolgozó tudósítások a mai társadalomban elengedhetetlenül szükségesek az ott élő emberek számára - fogalmazott levelében Ódor Ferenc.

A MÖOSZ elnöke azt is közölte: bár megérti az MTV vezetésének a regionális szerkesztőségek bezárásáról szóló kényszerű döntését, mégis kérik annak felülvizsgálatát, hogy a vidék változatlanul jelen lehessen a köztelevízió képernyőjén.

Vitatja a leépítés szabályos voltát az üzemi tanács elnöke

Vitatja a közmédium menedzsmentje által bejelentett létszámleépítés szabályos voltát a Magyar Televízió (MTV) üzemi tanácsának (ÜT) elnöke.

Kapuvári Gábor az MTI-nek szerdán elmondta: sem az ÜT-vel, sem a szakszervezetekkel nem egyeztettek a bejelentés előtt az ügyben.

"Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól" - írták, jelezve: a mintegy 1650 munkatárs közül várhatóan 160-tól válnak meg, s erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök már írásban tájékoztatta az illetékes munkaügyi központokat.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. gedeon 2009. december 03. 12:15
  „55. BSC Teljesen igazad van. Azonos véleményen vagyok Veled!”
 • 93. borcsokzsolt 2009. december 03. 12:08
  „Sajnos a vidéki tv-k elég silány minőségben nyomták a csokit.Ez szerintem felesleges pénzkidobás.Amúgy a kereskedelmi csatornák is elég negatívan nyomják.Szóval pipa!”
 • 92. Walaky 2009. december 03. 11:28
  „Nekem csak egy gondom van és nem csak a cikel kapcsolatban.
  A cikk úgy pártos, ahogy azt ma illik:(
  A tévé vezetése pedig eleve alkalmatlan feladata ellátására, nem látja át mit is kellene tennie.
  Éppen ezért nagyon provokatív lépéseket tesz, melyekkel csak a butaságukat leplezik!”
 • 91. jonathan 2009. december 03. 10:41
  „A Kálvária téren a stúdió gyakorlatilag 15 éve már megszűnt.
  Sajnos.

  Béke poraira:(”
 • 90. madártej 2009. december 03. 10:28
  „moderálva off”
 • 89. rozator 2009. december 03. 10:09
  „Tudomásom szerint van itt VTV, Telin tv, Tiszapart tv!Nem elég?”
 • 88. meggymag 2009. december 03. 09:26
  „Egyébként nagyon nudli volt a szegedi körzeti stúdió műsora, annyi minden történt szegeden mégsem mutatták be, ha esetleg mégis sikerült elcsípni valami eseményt a riporter felkészületlen, általános, semmitmondó kérdéseket tett fel.
  Támogatókat kell keresni és igazi szakemberekkel, elindítani egy helyi televíziót és ha lehet, akkor függetlent.”
 • 87. unknown 2009. december 03. 08:39
  „Egyetértek azzal, hogy ez a dolog egy gyalázatos pesti, fővárosi gyalázatos döntés lenne a lenézett vidékkel szemben. De én azt tartom gyalázatosnak, hogy sz@rt se ért a rendszerváltozásunk, mert a vidék értelmisége képtelen volt felnőni a feladathoz, s demokratikus úton, módon létrehozni és fenntartani saját érdekköre, vonzáskörzete önállóságát, erejét, hatalmát a q.va nagy pesti vízfejjel szemben. Tessék összefogni Szegeden, s aki él és mozog a tévék területén, mint Szeged TV, Tiszapart TV tessék bevonulni a helyi megszűnésre ítélt stúdióba, s elfoglalni azt közös akarattal. Tessék közös erővel létrehozni egy saját tv-t.”
 • 86. flexsnake 2009. december 03. 08:35
  „moderálva off”
 • 85. joy 2009. december 03. 08:21
  „No, amennyit az utóbbi időkben a Szegedi Körzeti produkált, észre sem vesszük hiányát!

  Megint fordítva reagálnak mint kellene!
  Én épp a pesti szemétdombból építettem volna le, és a körzetiket erősítettem volna, mert az ország lakóinak 80% vidéken él!”
 • 84. Atlasz 2009. december 03. 06:13
  „Gyalázatos pesti önkény! Épp, akikor a híradóban sikeresen jelenítik meg a vidéket is Pestország mellett!”
 • 83. zest 2009. december 03. 03:06
  „,,9 milliárdos személyi ráfordítás - amely 3 milliárd forinttal alacsonyabb a 2007. évihez képest - és 4 milliárd forintnyi bérleti díj nem gazdálkodható ki 10 milliárd forintból."
  http://www.hungariantelevision.eu/?id=313420 (2009.11.24.)

  Évi 4 milliárd forintnyi bérleti díj???? Ez vicc ????? Lehet, hogy van egy 10 évre kötött bérleti szerződésük is? Az is lehet, hogy nem is forintban kell fizetniük a bérletidíjat, hanem EUR-ban... Vajon ki lehet az ingatlan tulajdonosa? ... és, hogy ne csak kérdezzek hülyeségeket´, ime a mentő ötletem :) ... vásároljon magának az MTV 1 milliárdért egy ingatlant, fél milliárdért alakítsák át a maguk igénye szerint, így azonnal megspórolhatnak maguknak 2,5 milliárdot jövőre, ... évi 4-5 milliárdot pedig az elkövetkező években. Politikai műsoraikat közvetítsék a Parlament media szobábájából (így nem kell saját stúdiót használni)... kabaré műsoraikat úgyszintén a parlamentből... stb, stb ... ja és kellene keresni az MTV élére egy ötletekben gazdag és energikus gazdasági igazgatót, aki az ötleteit akár megvalósítani is képes lenne ( mondjuk a havi mimimálbér 5x-ért... :)”
 • 82. valakiiii 2009. december 03. 00:27
  „tisztelt laszlo!!! a hírtv nem állami pénzt költ - kereskedelmi. tehát nem a te meg az én pénzemből él.”
 • 81. valakiiii 2009. december 03. 00:26
  „minden országos tv-nak helyi stábja..... nem csak az mtv-nek, és megoldják kevesebben.
  óvónőre, tanárra, orvosra, ápolókra nagyobb szükség lenne, mint erre a 160 emberre”
 • 80. laszo 2009. december 02. 23:25
  „vélemény volt csak :)”
 • 79. laszo 2009. december 02. 23:22
  „Mondom ez csak vélemény:)”
 • 78. laszo 2009. december 02. 23:21
  „Mért véded? egyébként én dolgom hogy irok”
 • 77. laszo 2009. december 02. 23:20
  „nem tán szereted HIRTÉVÉT?”
 • 76. flexsnake 2009. december 02. 23:00
  „álhírtévét? mulder-efektus, ha hagyod hogy az idióta működjön, önmagát teszi nevetségessé, ha betiltod, híveket szerzel neki.”
 • 75. TELSTAR 2009. december 02. 22:58
  „És a Kálvária téri székházzal mi lesz?”
94 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Szentháromság utcai dugónak

A Szentháromság és a Vitéz utca sarkán a 8-as troli felsővezetékét telepítették szerdán. A… Tovább olvasom