Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Megszűnik Szegeden az államilag támogatott jogász- és közgazdászképzés

Egyetlen szegedi jogász- vagy közgazdászhallgató képzését sem finanszírozza szeptembertől az állam. Az egyetem oktatási rektorhelyettese szerint az egész intézményt tekintve a vártnál kedvezőbbek az adatok. A két kar dékánja saját ösztöndíjak alapításán dolgozik.
A felsőoktatási intézményi keretszámokat és a kapcsolódó költségtérítéseket pénteken tették közzé – a diákok ezek ismeretében február 15-éig dönthetnek arról, mely intézménybe és milyen képzési formára jelentkeznek. Az oktatási államtitkárság a korábbi tervekkel ellentétben nem szakokra, hanem képzési területekre és részterületekre lebontva határozta meg az állami ösztöndíjasok számát. A szenátusokra maradt a döntés: melyik szakra hány hallgatót vesznek fel.

Kiderült: a szegedi egyetem egységes, osztatlan jogászképzését és közgazdász szakjait egyáltalán nem támogatja az állam szeptembertől. Aki ezekre jelentkezik, fizetnie kell. A Szegedi Tudományegyetem 2495 hallgatót vehet fel teljes támogatással, közülük 900 természettudományos, 230 orvosi képzésben vehet részt, 270-en pedig informatikai területeken. A részösztöndíjasok számát 1235-ben határozták meg.

 Tüntetnek

Gimnazisták és egyetemisták Princzinger Péterbe, az Oktatási Hivatal vezetőjébe fojtották a szót a 2012-es Educatio kiállítás első napján. A Hallgatói Hálózatot képviselő diákok a keretszámok drasztikus csökkentése, a bizonytalanság, a magas tandíj és az egyetemek várható megszűnése ellen tüntettek. Február 15-ére a fővárosba nagyszabású demonstrációt hirdettek.
– A vártnál valamivel jobbak a számok. Alapszakokra ugyanis több hallgatót tudunk felvenni a részösztöndíjasokkal együtt, mint 2011-ben. Mesterszakokon pedig 1728 állami ösztöndíjassal számolhatunk, a tavalyi 1246-hoz képest – mondta Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes. Szerinte az, hogy a gazdasági karon nem támogat hallgatókat az állam, nem a szegedi képzést minősíti, ugyanis olyan szakokra jut pénz, amelyek az SZTE-n nem indulnak. Hozzátette: ezt a döntést úgy kellett volna meghozni, hogy a most érettségiző diákokra ne vonatkozzon – már nem tudnak alkalmazkodni. A két szegedi karnak pedig stratégiai váltásra kell készülne, új ösztöndíjakkal. A képzési költségek csökkentésében is lát megoldást, például elektronikus tankönyvekkel.

 – Továbbra sem értjük a döntés okát, de már nem ért váratlanul, erre számítottunk január eleje óta – magyarázta Vilmányi Márton, a gazdaságtudományi kar dékánja. Hó eleje óta azon dolgozik, hogy különböző ösztöndíjakat hozzanak létre leendő hallgatóiknak. – Minimum 40 diáknak biztosítunk ösztöndíjat, azon vagyunk, hogy ez a szám tovább nőjön. Lesz egy általános tehetséggondozási és egy vállalati ösztöndíj, amelyet a különböző partnereink segítségével hozunk létre – tájékoztatott.

Szabó Imre, a jogi kar dékánaja lapunknak úgy nyilatkozott: ha egy jogállam működni szeretne, nem érti, miért nincs szükség jogászokra. – A következő szemeszter második félévétől saját ösztöndíjjal támogatjuk a hallgatókat. A legjobb 10 tanulónak biztosítjuk a költségeit – mondta a dékán. Szabó Imre azon lesz, hogy ez a szám csak növekedjen, hiszen az szegedi jogászképzés a legjobbak között van az országban. Megtudtuk: a lehető legalacsonyabban tartják a képzési összegeket, a 2011-ben meghatározott 154 ezer forintos féléves díjon nem emelnek. Így szerinte még mindig jobban megéri a jogászoknak Szegedre jelentkezni, hiszen a fővárosban jóval drágább az élet.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. papika56 2012. január 24. 10:58
  „T. 119.
  ennyit kell fizetni 1 félévben :
  pl: orvosi kar : 1 020 000.- 6 év alatt : 12,2 millió ft
  fogorvos : 1 050 000.-
  gyógyszerész : Szeged: 950 000.- máshol :750 -800 000.- Ft FÉLÉVES tandíj !!!!!!”
 • 121. papika56 2012. január 24. 10:49
  „T. 107.
  Tudod miért a katolikus egyházi egyetem kapta meg az 50 -ingyenes képzést ?? mert Nanracsics ott tanít, saját munkahelyét persze,hogy finanszírozza állami pénzből !!!!”
 • 120. nie 2012. január 23. 15:37
  „ÚJ GAZDAGOK ELŐRE, PÉNZÉRT MINDENT! OKOS ÉS SZEGÉNYEBB VAGY? KIT ÉRDEKEL? AZ ORVOS KÉPZÉSSEL DIÁK HITEL FELVÉTEL= ADÓSSÁG EGY ÉLETRE
  AZ ALFÖLD HÁTRÁNYA ÍGY IS NŐ, JOGÁSZKÉPZÉSSEL EZT TENNI, MÉG VICCNEK IS ROSSZ!”
 • 119. karyatida 2012. január 23. 08:13
  „A későbbi jól fizetős diplomákra hivatkozni a kormányzati döntés magyarázataként nem helytálló pld. az egészségügyi - nem orvosi - képzés (diplomás ápoló, gyógytornász stb) vonatkozásában, ahol a költségtérítés 300.000,- Ft egy (!!!) félévre, vagyis a diploma min. 2.400.000,-Ft. Az eü-s fizetésből nehéz lesz az erre felvett diákhitel visszafizetése. Igaz itt talán még maradt államilag finanszírozott hely is.”
 • 118. lukrecia 2012. január 22. 20:47
  „115 ? ott a pont.”
 • 117. bánki 2012. január 22. 19:39
  „A döntésnek egyetlen logikus oka lehet, amellett hogy valóban túlképzés van jogászból és közgazdászból. Az ügy nyertesei kétségtelenül a már végzett jogászok és közgazdák. Kétségtelen vesztesei a ,,szerény" agyagi és ,,szellemi" képességgel rendelkező gyerekek.
  A döntés logikus oka : van fizetőképes kereslet a két szakra.

  Mi van az olyan ,,ütős" szakokkal mint a politológia, szociológia, könyvtár, filozófia, média és ,,mozigépész" szakokkal ?”
 • 116. mivan? 2012. január 22. 19:37
  „Annak idején a 2 ezer ft-os tandíj nem kellett, gratulálok!!!!!!!”
 • 115. Francois 2012. január 22. 19:12
  „T:113. bambinaXX
  Elnézést hogy beleszólok, de álljunk meg egy szóra. Mi már rég kis svájc lehetnénk, ha az a kedves Antal Józska és csapata nem adja el az országot. Abban igazad van itt semmi rendszerváltás nem volt. Csak úgy rálátásképpen, oroszok mindent kicsengettek nekünk, MTZ traktorokban, Lada nívában , gabonában. Erre kis rálátásom van, mivel egy részét 90 ben friss munkavállalóként , mint 8 számú önelszámoló egységvezető vettem én is át, mellékes hogy ezek másnapra felsőbb utasításra eltűntek:D Tehát piacot eladtuk, földeket felosztottuk. Na innentől kezdve ugye nincs élet, mezőgazdaság, ipar nincs hová termeljen . És hogy pont ki van hatalmon mellékes, mivel a sz....ból nem lehet várat építeni. Ha jól körbenéz mindenki maga körül ugyan azokat az arcokat látja vezető beosztásban mint a 90 -venes évek előtt, jobb esetben a gyermekeiket! Viktorunk beígérte Gyurcsány Feri börtönbe jut:D hol is tartunk ez ügyben, sehol:D mivel az ellenzéket a régi MSZMP magának hozta létre:D Itt egy dolog segítene az azonnali államosítás! És legalább 1946 ig visszamenőleg, teljes vagyonelkobzások!”
 • 114. lukrecia 2012. január 22. 15:02
  „Larsson. Elvtárs neked a Fidesz nem tetszik, és válogatás nélkül belekötsz mindenbe ami mellé a "fityiszezést " és elveidet oda tudod írni. És meg vagy győződve értelmesebb vagy az általad lenézett "szakmunkásoknál"
  Nem”
 • 113. bambinaXX 2012. január 22. 14:52
  „110. eldorádó!
  Nálunk még nem történt meg "A rendszerváltás". csak ilyen-olyan változások a rendszerben. Nálunk "csak" gulyáskommunizm. volt, a többiekhez képest jól éltünk és ezt az útált NYugat finanszírozta, hitelből.
  ´90 után pedig görgettük a hiteleket magunk előtt, mert büszkeségből nem fogadtuk el, mikor el akarták engedni az államadósságunkat.. Azóta is hitelekből él az ország.. többek között, mert kevesen tartanak el sokakat, mert privatizáltak amit csak lehet, tönkretettek mezőgazdaságot, ipart.. Sokan nem tudják, hogy "Nyugaton" sem fenékig tejfel az élet és nem ingyenes az iskola.
  Angliában már azért is fizetsz(sokat!), ha az iskolába előbb ér be a gyerek, mint a tanítás kezdete, mert "vigyáznak rá" - pedig kénytelen vagy vinni, h te is beérj dolgozni.. és hol van még onnan az egyetem!..”
 • 112. Larsson 2012. január 22. 14:02
  „Látom frakkrécia még mindig nem érted, már korábbi kommentekben is leírtam, nekem az észnélküli fűnyíróelv nem tetszik...”
 • 111. zebegény 2012. január 22. 13:27
  „Kedves Conquer! Nem gondolod, hogy fals az általánosításod? Attól, hogy vannak vannak sötét kollégáid, akik történetesen Szegeden végeztek, még ne érezd felhatalmazva magad arra, hogy úgy általánosíts a képzés kapcsán, hogy nem is itt végeztél.
  Nekem is vannak totál sötét kollégáim, akik az bizonyos nagy ELTE-n és Pázmányon végeztek, még sem jut eszembe lefikázni en bloc az egész ottani képzést.”
 • 110. eldorádó 2012. január 22. 13:04
  „a keretszámok drasztikus csökkentése: EZÉRT VOLT A RENDSZERVÁLTÁS!?
  (végtelenül keserű a csalódás, bármivel is magyarázzák a szükségszerűségét)”
 • 109. lukrecia 2012. január 22. 12:46
  „Larsson: "ismét lenézed a szakmunkásokat---"A gipszkartonozókat meg kend a hajadra, ez egy olyan "meló", amit bárki képes saját otthonában elvégezni, nem kell hozzá szakmunkás végzettség sem!" Te világlátott egyetemista. Az lehet hogy mindenki tud gipsz kartonozni (erősen kétlem) de azzal még nem tud elhelyezkedni Németországban. Az ottani "arbeitsamt" kicsit másként dolgozik mint a hazai hatóság. Megköveteli vagy a szakmunkásvégzettséget, vagy az adott szakmára kiváltott vállalkozási formát. Tehát nem véletlenül "SZAKMUNKÁSOKAT" kerestem.
  Más: azzal hogy kevesebb lesz a képzés ügyvédekből csak nyerni fogunk. Felértékelődik Hat-het a béka...re levitt presztizsük.”
 • 108. vmagdi 2012. január 22. 10:39
  „Jól csak azt lehet csinálni, amit szeretünk, amit kényszerből teszünk, annak majd meg is lesz az eredménye. Ez már azért jól látszik azokon a dolgokan amiket létrehozunk: utak, hidak, házak stb. Szerinted egy jogász biztonsági őr megvédene az alkalmazottakat egy támadástól? hacsak véletlenül nem.

  Ez az egész politikai döntés volt. Ha gazdasági ésszerűsítés lett volna nem ez történik. Az egyetemek a hallgatói létszám növelésére olyan szakokat indítottak,sokat, amire saját kompetencia híján kénytelen volt vendégelőadókkal lejátszani. Minél izgalmasabb, hallgatókat odacsalogató, sehol máshol nem létező szakok! Így egy csomó szakon igen sok vendégelőadó utaztatását kellett finaszírozni városok között, ez nem keveset vitt el a büdzséből. Bizonyos tanszékek - kénytelenek voltak alapítványi játszadozásokba kezdeni, hogy érvényesítsék fontosságukat, az önerő, szintén az egyetem büdzséje. Az hogy ezen praktikusan változtassanak, az egész egyetemi struktúrát látni kellett volna, nyilván minden egyetem hörgött volna, tényleg ez az egyszerűbb út, így csak 10-12 ember hörög.. a hallgatók meg nem emberek , ugye. Amikor az én gyerekem egyetemre ment barátságosabb idők jártak, mégis azt mondtam innen válassz mert nem tudjuk az albérletet+ napi megélhetést biztosítítása, pedig akkor szó se volt milliókról. Sőt, mivel félárva, kellett a diákhitel is, de tuti ezekkel a feltételekkel ő kimaradt volna az egyetemről. Hogy nem kell rengeteg közgazdás, nem, nem kell ennyi jogász, nem, de azt látom, hogy az unió óta még soha nem voltak az országok ennyire patriarchálisak. Ha elmék külföldre nekem mást számláznak mert külföldi vagyok (még a mórahalmi fürdőben is) akkor meg tényleg mi a fenének az unió, ha ennyire meg vagyunk különbözve, ha nincs a polgároknak szabad mozgása. Egyszer muszáj lesz a feltételeket egymáshoz közelíteni. Ha magyao, mindig arra blazíroz hogy azért jöjjenek ide, mert itt drága a piac és olcsó a munkaerő, addig miért várunk megbecsülést az eutól. Legyen tisztességes oktatási rendszer és maradjon az értelmiség tényleg szellemi elit, ez másként nem fog menni”
 • 107. Larsson 2012. január 22. 09:09
  „Sose állítottam, hogy hol végeztem, sose mondtam olyat, hogy 100 jogászt kell képezni, nem közöm nincs az elvtársaidhoz, viszont viccesnek tartom, hogy az országban az elte és mit ad isten egy katolikus (vagy milyen) "egyetem" kap állami helyet! Ezért más is szavát emelte, kár hogy nem fogo az adást! Az meg mit sem érdekli az magyarok felét, hogy hány "elektromérnököt" keresnek németben... :D
  A gipszkartonozókat meg kend a hajadra, ez egy olyan "meló", amit bárki képes saját otthonában elvégezni, nem kell hozzá szakmunkás végzettség sem! :P

  Az meg hogy mit írtok egy-két szegedi jogászról (nem védem őket,mert orbánc miatt utálom őket, hisz egész életükben nem dolgoznak, csak a szájukat tépik) még nem lehet általánosítani... Fordított esetben én is megtehetném, rólad általánosítanék egy egész csoportot! :PPPP”
 • 106. Francois 2012. január 22. 09:08
  „T:105. lukrecia 2012.01.22. 08:53
  Biztos szükség van jogászokra! ? :D Nekem két fiatal jogot végzett ismerősöm is biztonsági őr egy banknál:D A harmadik, most képezte át magát szakmunkásnak és kiment dolgozni külföldre mint ács... lehet tényleg én vagyok a hülye:D de nem a szakmunkát kellene megfizetni?!”
 • 105. lukrecia 2012. január 22. 08:53
  „Larsson elvtárs szerint igenis 100 ban támogatott jogászok százait kell képezni továbbra is Szegeden. Szükség van rájuk, mert akkor elmondhatjuk szerinte jogállamban élünk. :))
  Conquer: köszönöm a tájékoztatást "szegedi egyetem jogi karán végzett, jogásznak hívott kollegák mennyire nem értenek a joghoz. " Magán véleményem nekem is ez volt eddig , köszönöm a megerősítést. Ezért beférkőznek az irányító testületekbe, és ott sem értenek semmit, semmihez. Csak ott már nem egy embert tesznek tönkre tévedéseikkel, "szaktudásukkal" hanem egy egész várost visznek zsákutcába. A kevés kivételre nem vonatkozik a kijelentésem. Sikerdíjas különítmény.”
 • 104. Francois 2012. január 22. 08:37
  „Épp itt volt már az ideje. Lassan mindenki diplomás, és jönnek jaj és nincs munkám. 1992-ben például már annyi tanár volt képezve hogy 20 évre előre meglett volna az országnak az utánpótlás , azóta is folyamatosan képzik őket. Kicsit el kellene gondolkodni a kormánynak a szakmunkások megfizetésén, mert már hiányszakmák vannak. És mi lesz ha pár év múlva valami elromlik és nem lesz aki megjavítsa?! Itt mindenki diplomát akar, dolgozni meg senki. Vannak olyan szakok aminek értelme nincs , országosan elég lenne belőle kettő évente, ezek a ruhatáros szakok ..... népművelő, történész stb..... komoly volumenű szakok.... ezt nem csak én állítom, nyáron a légkondit egy történész diplomás srác kötötte be nálam, az ő véleménye is az volt ezeket a ruhatáros szakokat azért indítják mert kint esik az eső és az emberek meg ne fázzanak, másik szerinte komolyabb volumenű szakot nem tudna a delikvens elvégezni.... hasonlította ezeket a szakokat az árkosban , ha valaki gyenge tanuló volt akkor köműves lett...”
 • 103. lukrecia 2012. január 22. 08:29
  „99: elvtárs? sokszor hangoztatod, hogy az SZTE-n végeztél. Nem látszik rajtad. Ha 91--et értelmezni is tudnád, nem sarkítanád ki ismét a mondandómat. Nem agitálok senkit elektromérnökire Németországba, csak leírtam ott 100 000 embert keresnek. És mellesleg a tegnapi Jobline.hu aktuális oldalt is beidéztem hogy országosan csak 13 jogászt keresnek miközben elektormérnököt 300 körül.
  Tavaly 100 gipszkartonozót kerestem ,talán ezzel kevered :))) észlány.”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a Vörös lufit

A Vörös lufi fantázianevű magyar csapat nyerte meg 41 induló közül a szegedi DÉMÁSZ-telepre kiírt nemzetközi tervezőversenyt. Tovább olvasom