Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Megszüntetik a szegedi színház zenekarát

Az önkormányzat racionalizálási elképzelései szerint várhatóan az év végén megszüntetik a Szegedi Nemzeti Színház zenekarát. A muzsikusok egy részét átveszi majd a kibővített Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely a jövőben a teátrum összes zenés produkciójához biztosítja a szükséges létszámú hangszeres együttest.
A pécsi operatagozat esetleges megszüntetéséről, a hazai teátrumok nehéz helyzetéről érkező híradások kapcsán felvetődik a kérdés: a megszorítások idején milyen változásokra számíthatnak a szegediek?
– Nálunk sem az operatagozat, sem pedig a szimfonikus zenekar nem szűnhet meg. A szimfonikusok az utóbbi években egyre kevesebb feladatot kaptak a színházban, miközben a teátrum zenekarát fejlesztették. Két ekkora hangszeres együttest nem tud fenntartani Szeged, ezért azt az abszolút racionális megoldást találtuk, hogy a szimfonikusok létszámát kell úgy megemelni, hogy ki tudják szolgálni a jövőben a színház összes zenés produkcióját is – mondja Botka László polgármester.

Az elképzelésről az érintett intézményvezetőkkel egyeztetett az önkormányzat, a színház zenekarát – amelyben 37 státushelyre leosztva 42-en muzsikálnak – várhatóan az év végén szüntetik meg. – Vannak az elképzeléssel kapcsolatban szervezeti, szakmai aggályaim, de azt remélem, hogy intelligensen meg tudjuk majd oldani ezt a kérdést – véli Székhelyi József, a színház főigazgatója, aki egyelőre nem tudja, hány muzsikus kerülhet majd át a szimfonikusokhoz.

Pécsett is játszana az opera

– Tasnádi Péter polgármesterrel a múlt héten egyeztettem arról, a szegedi operatagozat hogyan vendégszerepelhetne Pécsett. Az elképzeléseinket pozitívan fogadták – mondta Botka László. – Van esély a vendégjátékra, sőt kollegiális szándék is, de azt gondolom, ez nem igazán pénz- és emberkímélő megoldás – állította Székhelyi József. – A szegedi operakultúra mostanában a Vaszy Viktor nevével fémjelzett aranykort idézi: míg az Operaházban másfél operabemutató van egy évadban, nálunk négy.

– Miután eddig senki sem kérte ki a véleményemet, a sajtónak sem nyilatkozom. De nem nehéz kitalálni, hogy mit gondolok ezekről az elképzelésekről – hárította el a megszólalást Molnár László karmester, a teátrum zeneigazgatója.

– A színháznak és a szimfonikus zenekarnak a 2008-as költségvetési évre közösen ki kell dolgoznia egy tervet, hogy milyen feltételekkel, mekkora létszámnövekedés esetén tudja az együttesünk átvállalni azokat a feladatokat, amelyeket eddig a színház saját zenekara látott el. Ez azt jelenti, hogy a tevékenységünk kibővülne a könnyebb műfajokkal, azaz operetteket, musicaleket is játszanánk – mondja Gyüdi Sándor, a szegedi szimfonikusok igazgató-karnagya, aki szerint nyilvánvaló, hogy a jelenlegi létszámmal (azaz 72 zeneművésszel és az igazgatót is beleértve 7 fős apparátussal) nem tudják majd a megnövekedett feladatokat ellátni.

– Nem szeretnénk visszalépni a mai lehetőségből: párhuzamosan is tud dolgozni egy kisebb és egy nagyobb létszámú zenekar, azaz lehet zenés darabot adni a kisszínházban miközben operát játszik a másik együttes a nagyszínházban. Valószínűleg a létrejövő nagyzenekar művészeinek létszáma kisebb lehet, mint a jelenlegi két önálló zenekaré együtt. Ezzel lehet majd valamennyit spórolni. A problémamentes munkához azonban az együttműködés magasabb szintjére lesz szükség a színház és a szimfonikusok között – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. Mindenki egyetért abban: a szegedi koncertélet sem sérülhet, azaz a filharmóniai hangversenysorozatot is változatlan számban és minőségben el kell látniuk a szimfonikusoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom