Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Megtalálták a hormonok kapuját az agyban

Megtalálták a hormonok kapuját az agyban

Szeged - Speciális idegsejt működését tárták fel az agyban szegedi kutatók – írja a Nature. Azt is kiderítették, hogy rajta keresztül hatnak a stresszért és a menstruációs ciklusban fellépő hangulatváltozásért felelős hormonok.

Dombai Tünde - 2009.11.10. 11:02
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Szegedi agykutatók bravúrkísérletekkel tárták fel egy speciális idegsejt működését – adta hírül a világ legtekintélyesebb tudományos lapja, a Nature. Azt is megfejtette a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékén a 40 éves Tamás Gábor neurobiológus kutatócsoportja, hogy a sejt a hormonok kapuja az agyban: rajta keresztül hatnak a stresszért és a menstruációs ciklusban jelentkező hangulatingadozásért felelős hormonok. Világsikerük új irányba indíthatja a gyógyszerkutatást.

Eddig ismeretlen volt a neurogliaform nevű speciális idegsejt működési elve, amit a szegedi kutatóknak sikerült megfejteniük az agykéregben. Hat évig kísérletezett a csoport – Oláh Szabolcs, Füle Miklós, Komlósi Gergely, Varga Csaba, Báldi Rita és Barzó Pál –, mire kiderült, hogy ezek a sejtek, ellentétben a többi agykérgi idegsejttel, Vizi E. Szilveszter korábbi MTA-elnök, agykutató elmélete szerint működnek. Oláh Szabolcs hétköznapi példával magyarázta a felfedezés lényegét: ezeknek a sejteknek az eddig ismert sejtekhez képest annyira más a működése, mintha ahelyett, hogy elmondanánk valakinek egy hírt, mostantól az újságban is közzétehetnénk.

Tamás Gábor (balról) és Oláh Szabolcs felfedezését a legjelentősebb tudományos lap, a Nature közölte. Fotó: Schmidt Andrea
Tamás Gábor (balról) és Oláh Szabolcs felfedezését a legjelentősebb tudományos lap, a Nature közölte. Fotó: Schmidt Andrea

Ehhez az információval való elárasztáshoz – a szegediek kiderítették – ezeket a speciális sejteket kell befolyásolni. A tájékoztatáshoz a sejtek jeladó anyagot adnak át. Így nemcsak a többi sejt jelfogadásra alkalmasnak tartott részére érkezik információ, hanem egyszerre elérhető az elárasztott területen lévő minden idegsejt vagy sejtrész. Ahhoz hasonlóan, mint mikor egy stadionban le- és felkapcsoljuk a villanyt. Azért képesek hírszórásra ezek a speciális idegsejtek, mert a jeladójuk rendkívül sűrűn behálózza a célterületet, így a jele mindenkit megtalál.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 4. flexsnake 2009.11.11. 06:29

Na most már foghatják a nők erre hogy menszeszkor megőrülnek....

Moderálásra küldöm 3. E! 2009.11.10. 23:43

Hajrá Nító!

Moderálásra küldöm 2. Edit77 2009.11.10. 23:38

Szívből gratulálok a kutatócsoportnak, munkájukhoz további sikereket kívánok!

Moderálásra küldöm 1. oliver 2009.11.10. 20:30

Büszke vagyok a szegedi kutatókra és tiszta szivből gratulálok!!!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...