Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Megtaláltuk a Régi Hungária biliárdasztalát

Szeged - Alsóvároson, egy családi házban őrzik azt a régi biliárdasztalt, amely előbb a Kass vendéglőben, majd a belőle kinövő Kass Szállóban, később, az átkeresztelés után pedig a Régi Hungáriában állt. A 111 éves antik darab a szálloda volt szakácsáé és felszolgálójáé, az 52 éves Bodor Gáboré.
Bodor Gáboré, a Régi Hungária volt szakácsáé és felszolgálójáé az a biliárdasztal, amelyen már 1897-ben, a Kass vendéglő megnyitásakor játszottak a vendégek. Mint ismeretes: a vendéglő és kávéház fölé épült utóbb a Kass, későbbi nevén Hungária, még későbbi elnevezéssel a Régi Hungária Szálloda.

A Régi Hungáriában 1975 szilveszterén rendezték meg az utolsó bált, majd 1976-ban fokozatosan zárt be. A biliárdasztalt előbb a szomszédba, a Délmagyaroszág régi székházába telepítették át: az újságírók kölcsönbe kapták a matuzsálemet, és a legendás újságíróklubban még 1994-ig játszottak is rajta. Abban az évben árverezték el, 9 érdeklődő közül Bodor Gábor nyert, ő vehette meg. Azt nem árulja el, hogy mennyiért, csak annyit mond: nem volt olcsó. Ma már becslése szerint 2 és fél millió forintot ér a különleges, márványlapos asztal. A súlyos, 680 kilós darabot daru emelte be az alsóvárosi ház melléképületének emeleti szobájába. Minden eredeti rajta, csak a zöld filc nem: már kétszer húzatta át 1994 óta, hiszen barátaival ma is használja.

Bodor Gábor becslése szerint ma 2 és fél millió forintot ér a különleges, márványlapos asztal. Fotó: Frank Yvette
Bodor Gábor becslése szerint ma 2 és fél millió forintot ér a különleges, márványlapos asztal.
Fotó: Frank Yvette

A biliárdasztal tiszteletet parancsoló nagyságával és mívességével uralja a szobát. Rajta kis réztáblán a márkanév: Császári és Királyi Tekeasztalgyár, Seiferth és Fiai, Budapest, Wien.

Apránként kiderül, Bodor Gábornak más emlékei is maradtak a Régi Hungáriából. Vett hamutartót, alpaka sültes tálat és kávészervizes tálcát, valamint hozzá került az a rézkilincs is, amely a főbejárat mögötti lengőajtóhoz tartozott. Szerettük volna a rézkilincset hozzáilleszteni a szálló bejárati ajtajához, de nem lehetett: az antik darab most Bodor szobájának falára van díszként rácsavarozva. A kávészervizes tálcával viszont elment a kedvünkért a bezárt szállóhoz, és megmutatta, hogyan szolgálta fel a kávét a teraszon üldögélőknek. Arra is emlékszik, hogy 1966 és 1974 között (őt ekkor a Tiszába helyezték át) 60 fillérért vitte ki a presszókávét.

Az 52 éves férfi 14 évesen, „inasként" került a Régi Hungáriába. Nagyon szép emlékeket őriz, azzal együtt is, hogy a tanulókkal büntetésből még a Dankó Pista szobrot is fehérre súroltatták. Vagy a kokszot lapátoltatták be a pincébe, hiszen a szállodába csak 1967-ben vezették be a gázt. A szocializmusban kiemelt kategóriájúnak számító szálloda ellátására odafigyelt a vezetés, itt sosem volt hiány márkás italokból, és ínyenceknek való ételekből.

A Régi Hungária egykori pincére szeretne ott lenni a szálló újbóli megnyitóján. Fotó: Frank Yvette
A Régi Hungária egykori pincére szeretne ott lenni a szálló újbóli megnyitóján.
Fotó: Frank Yvette

Bodor Gábor a Tisza Szállóban eltöltött évek után 1985-ben a Tisza Lajos körúton megnyitotta az Osztrák Sörpatikát, amit három év múlva eladott. Ezt követően Alsóvároson, saját házában működtetett kifőzdét, majd a 90-es évek közepén a Forrás konyhaséfje volt. Ma rokkantnyugdíjas és már csak alkalmanként dolgozik. Még mindig felgyorsul a szívverése, amikor elsétál a Régi Hungária előtt és nagy vágya, hogy ott legyen a szálló újbóli megnyitóján.

Nyitás 2010-ben

Nemrégiben írtuk meg, hogy a Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. 600 millió forintos uniós támogatást nyert a szálloda felújítására. Több mint 2 milliárd forintból állítják helyre eredeti pompájában, a nyitást 2010-re tervezik.

Olvasóink írták

 • 5. Lizus 2008. november 10. 20:34
  „Nagyon büszke vagyok az én Drága Apukámra!Sokan nem is gondolnák milyen kincsei vannak és milyen nagy becsben tartja azokat!
  És még mindig kiválóan főz!!!!:):)”
 • 4. Vaszilij 2008. november 10. 18:18
  „A konyakos fácánleves fás galuskával csodálatos volt!És imádom a Te töpörtyűdet.Ne hagyd abba agasztronómiát!”
 • 3. esovaro 2008. november 10. 17:01
  „"Pedig elsőosztályú volt a csülők Pékné módra amit csináltál anno."  En sokat ettem a foztjebol hajdanaban danaban”
 • 2. zsazsanéni 2008. november 10. 08:08
  „Nekem a tulajdonomban Kass Szállodás bendorfi kávéházi tálca van a tulajdonomban amit annó 3o éve van a birtokomban.Selejtezéskor a szemétből került hozzám és azóta büszkén őrzöm a múltat.Remélem a szálloda egyszer megszépül és a régi fényében fog csillogni.”
 • 1. bagoly 2008. november 10. 07:01
  „Ma rokkantnyugdíjas és már csak alkalmanként dolgozik.
  Gabikám ez nem szép tőled! Pedig elsőosztályú volt a csülők Pékné módra amit csináltál anno.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal ütközött a villamos

Szeged - A szegedi négyes vonalon közlekedő villamos szombaton reggel nyolc óra körül egy… Tovább olvasom