Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Megtelt a megye szilveszterre vendégekkel

Megtelt a megye szilveszterre vendégekkel
Már hetek óta nincs kiadó szoba az emelt kategóriás szegedi szállodákban, de az általunk megkérdezett panziók is szinte telt házasak.
A menekültválság miatt kevesebben jöttek

Az év első tíz hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,4 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 280 milliárd forintot tett ki – egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb elemzéséből. A jelentés kitér arra is, hogy a szeptember–októberben Magyarországon kialakult menekültválság lehet az oka annak, hogy októberben a vendégéjszakák száma országosan Németországból 15,2, Olaszországból 8,4, Szerbiából 27 százalékkal, Horvátországból 32 százalékkal volt kisebb, mint tavaly októberben.
Tele volt szobájukra váró vendégekkel a négycsillagos Hunguest Hotel Forrás recepciója a tegnap kora délutáni turnusváltás idején – esélye sem volt annak, aki akkor szeretett volna szobát kivenni. Ahogy Maklári Lászlóné igazgatótól megtudtuk, már 3 héttel ezelőtt elkelt az összes szobájuk a szilveszteri időszakra érkező vendégekkel, akik 3-4 napot töltenek náluk. 80 százalékuk belföldről jön, a többiek románok, szerbek.

– Mindig másutt szilveszterezünk, itt még sosem voltunk, és jónak tűnt a műsor – magyarázta egy Szeged-térképet tanulmányozva Balogh Tibor, aki baráti körével érkezett Debrecenből. Néhány méterre tőlük a gyulai Nagy Szilvia a csomagok mellett éppen három kisfiút igyekezett összeszedni: négy és fél éves fiát, Balázst és két unokaöccsét, a kilencéves Bencét és a tízéves Márkot. A fiatal nő azt mondta, a fiúk szeretik az Aquapolist, elsősorban ezért választották az újszegedi hotelt. A srácok közben a szegedi szilveszteri programot böngészték, és megjegyezték, a tűzijátékot mindenképp megnézik. 

Telt ház van a négycsillagos Art Hotelben is, ahol a szállodai gálavacsorára már október  közepén elfogyott minden jegy, szobát még november közepéig tudtak adni a szilveszteri időszakra – közölte Pusztai-Szőry Anett sales-vezető. A vendégek 90 százaléka náluk is belföldről érkezik.

 – Még egy nappal korábban is érdeklődtek, tudunk-e szobát adni egy tízfős szerb társaságnak, de a tizenhétből már csak két szobánk üres, úgyhogy nem volt elég férőhelyünk – mondta el Kálmán József. A szegedi Kálmán Panzió tulajdonosa is arról számolt be, szinte minden vendégük belföldi.
 
Érkeznek a vendégek. A Hotel Forrásban recepcióáján tegnap is nagy volt a forgalom. Fotók: Kuklis István
Érkeznek a vendégek. A Hotel Forrásban recepcióáján tegnap is nagy volt a forgalom. Fotók: Kuklis István


Mórahalom három szállodája, az Elixír, a Colosseum és a Thermal is szinte telt házas. Mindhárom hotel közvetlen összeköttetésben van a gyógyfürdővel, így a vendégek kényelmesen átsétálhatnak a fürdőbe egy köntösben, amit nagyon szeretnek, főleg ilyenkor, télen – mondta el Berta Zsolt, az Elixír Medical Wellness Hotel igazgatója.
Jó évet zártak

Évértékelésre is kértük a megkeresett szállodákat. A Hungest Hotel Forrás vezetője, Maklári Lászlóné szerint a 2015-ös év üzletileg jobb volt, mint a tavalyi. Noha nem szerveztek a városban nemzetközi kajak-kenu-versenyt, az elmaradt külföldi vendégeket a szomszédos Romániából és Szerbiából érkezők száma bőven ellensúlyozta. Az Art Hotel is arról tájékoztatott, 2014-et jócskán túlszárnyalták, bíznak benne, hogy jövőre még több vendéget tudnak fogadni. A Kálmán panzióban sok „céges" vendég szállt meg, a februárt és a novembert leszámítva 90 százalékos kihasználtsággal üzemeltek. Mindhárom szegedi szálláshely megjegyezte: a nyári–ősz eleji menekültválság miatt érkező rendőrök, TEK-esek, médiamunkások nagy száma is meglátszott a vendégforgalmon. A tavasszal nyílt új mórahalmi szálloda, az Elixír Medical Wellness Hotel már idén túlszárnyalta a tervezett kihasználtsági adatokat, és a foglaltság elérte az évek óta működő kereskedelmi szálláshelyekét – közölte Barta Zsolt igazgató.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi álom teljesült Mórahalmon: sátor fedi a nagymedencét

Régi álom teljesült  Mórahalmon: sátor fedi a nagymedencét
Közel harminc év elteltével télen is lehet úszni a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő 1986-ban elkészült szabadtéri nagymedencéjében - képgaléria. Tovább olvasom