Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Megteltek a megyei hajléktalanszállók

Szeged - Majdnem telt ház van a megye nagyobb városainak hajléktalanszállóin, éjjeli menedékhelyein, pedig az igazán hideg idő csak ezután következik.
A megyeszékhelyen a Szegedi Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központja 100 milliót költ hajléktalanellátásra. A Bajai úton férfiak számára 41 férőhelyes éjjeli menedékhelyet és 20 fős átmeneti szállást üzemeltet, míg az Indóház tér 3. szám alatt 31 fős átmeneti szállás működik – mondta el Papp Istvánné igazgató. Ez egészül ki november 1-jétől április 30-áig további éjjeli menedékekkel, utóbbiak szolgáltatásai este 6 órától reggel 8-ig vehetők igénybe. A melegedő reggel 7-től délután 4-ig 50–150 főig várja a hajléktalanokat. Három utcai gondozószolgálat, köztük a központé is figyel a kint alvókra. A melegedőnél lévő, Algyői út 3. szám alatti népkonyhán naponta 150 adag ételt osztanak ki. Szegeden csupán pár férőhely szabad.

Vásárhelyen a Hajléktalanokat Ellátó Egyesített Intézmény egész évben üzemel, a Csomorkányi úti telephely éves költségvetése 31 millió. A nappali melegedő 30 férőhellyel hétköznap reggel 8 órától délután 4-ig tart nyitva, az átmeneti szálláshelyen 22 rászorulót fogadhatnak, míg az éjjeli menedékhelyen 20-at, utóbbi délután 4 órától reggel 6-ig várja a betérőket – tudtuk meg Korsós Sándor intézményvezetőtől. A krízisszálló idén nem üzemel, a felmérések szerint a rendelkezésre álló férőhellyel is megoldhatják feladataikat. Most telt ház van, de ez szinte estéről estére változik. Pályázati pénzből hétköznaponként 40-en reggelizhetnek az ellátóban, valamint a közétkeztetésből kimaradt ebédadagokat is megkapják.

Szentesen a közel 40 millió forintból gazdálkodó Hajléktalan Segítő Központban az éjjeli menedékhely este 6 órától reggel 8-ig, a nappali melegedő reggel 8-tól este 6 óráig fogadja a betérőket – mondta el Ternai Levente, a központ vezetője. Az átmeneti szálláson 30-an férnek el, jelenleg 26 vendég van, az éjjelin 20 embert helyezhetnek el, itt már nincs szabad ágy, a nappali melegedő 30 férőhelyes. Hétfőtől péntekig napi 20 adag ételt is kiosztanak a népkonyhán.

Makón az Egyesített Népjóléti Intézmény – amely mintegy 15 millió forintból gazdálkodik – 22 férőhelyes éjjeli menedékhelyet és a 30 fő befogadására képes nappali melegedőt üzemeltet – tudtuk meg Rózsa Istvánné intézményvezetőtől. Előbbi tábori ágyakkal bővíthető, és délután 5 órától reggel 7-ig nyújt biztonságot, míg a melegedőbe délelőtt 11-től délután 5-ig várják a rászorulókat, ha még hidegebb lesz, már reggel 7-től nyitnak. Jelenleg az éjjeli menedéken 17–18 hajléktalan tartózkodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóról nézték meg az M43-as hídját a szegedi képviselők

Novemberre nem készült el a kivitelező, de jövő március 30-ig át kell adnia az M43-as autópálya első – 5-ös út és Csongrádi sugárút közti – részét a forgalomnak. Tovább olvasom