Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Megteltek mára a gyermekotthonok

Szeged - Évről évre egyre több gyermek kerül állami gondozásba. A Csongrád megyei és a szegedi önkormányzat két-két gyermekotthont üzemeltet. Egyelőre el tudják helyezni a fiatalkorúakat.
– Évről évre egyre több gyerek ellátásáról kell gondoskodnunk. Növekszik a beáramlás a rendszerbe – mondta Szügyi János, a Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon igazgatója. A családjukból kikerülő, az állam ellátására szoruló gyerekek néhány napot a 12 férőhelyes Bal fasori intézményben töltenek. Itt addig maradnak, míg a megyei szakértői bizottság kivizsgálja körülményeiket, és javaslatot tesz, mi lenne a legjobb a számukra. Visszakerülhetnek a családjukhoz, nevelőszülőkhöz helyezhetik el őket, vagy gyermekotthonba költözhetnek.

A Csongrád megyei önkormányzat két gyermekotthont működtet, amelyek három-három lakásotthonból állnak. Egy otthonban 12 gyermek lakik, akikre 5 nevelő felügyel – mondta Szügyi János. Hódmezővásárhelyen és Csanádpalotán kettő, Ópusztaszeren és Szegváron egy-egy családi ház áll a gyerekek rendelkezésére. A kicsiket elsősorban nevelőszülőknél próbálják elhelyezni, az idősebbek egészen 24 éves korukig élhetnek az otthonokban. Ellátásukról, taníttatásukról, ruházkodásukról az állam és a megye gondoskodik. Ezen felül még zsebpénzt is kapnak.

A Bölcsőde utcai gyermekotthonban jelenleg egy szabad ágy sincs. Fotó: Segesvári Csaba
A Bölcsőde utcai gyermekotthonban jelenleg egy szabad ágy sincs.
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi önkormányzat két gyermekotthont üzemeltet. A 3 és 6 év közötti kicsiket a Bölcsőde utcai 34 férőhelyes otthonban helyezik el, amelynek kihasználtsága százszázalékos. Itt olyan csecsemőkkel is foglalkoznak, akik tartósan betegek, vagy fogyatékkal élnek. A Szőregi úti Árpád Nevelőotthonban tizenhat 12 és 18 év közötti fiatal számára lenne hely, jelenleg azonban csak 9-en élnek itt. Folyamatosan változik a létszám – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, a szociális iroda vezetőjétől, aki elmondta: a gyermekotthonok mellett a Zöldfa és az Űrhajós utcai, valamint a Pentelei sori panellakásokban utógondozói ellátást kapnak a fiatalok. A 15 férőhelyre olyan 18 és 24 év közöttiek jelentkezhetnek, akik korábban is állami gondoskodásban részesültek. Az itt élők egy része tanul, és olyan is akad közöttük, aki már dolgozik.

42 százalékos beáramlás

Országosan évről évre több gyerek szorul állami ellátásra. Tavaly volt olyan megye, ahol 58 százalékkal többen kerültek be a gyermekellátó rendszerbe, mint az előző évben. Csongrád volt a második, 42 százalékkal. Ez az arány tovább nő.

Eladnák a Szőregi útit

A szegedi önkormányzat a tápéi Budai Nagy Antal utcába költöztetné a Szőregi úti Árpád Nevelőotthont. A helyiek tiltakoznak. Solymos László alpolgármester az üggyel kapcsolatban korábban elmondta: a közgyűlés elfogadta az ingatlan „kertvárosias lakóövezetté" minősítését. Amint a folyamat lezárul, az önkormányzat a Szőregi útit nyilvános pályázaton értékesíti.

Olvasóink írták

 • 6. LLA 2009. augusztus 01. 23:28
  „Azért olyan hosszú a várólista az örökbe fogadásnál,mert nagyon kevés az örökbeadható gyerek.Az,hogy egy gyerek állami gondozásban van,még nem azt jelenti,hogy örökbe adható,mivel az okos szülő nem mond le róla.Így "hiába"van sok gyerek a gyermekotthonokban,sajna nem adhatják örökbe őket.De még így is van olyan gyerek,aki örökbeadható,de intézetben nő fel,mert nem kell senkinek a bőrszíne,betegsége,fogyatékossága miatt:(”
 • 5. pille 2009. július 29. 14:00
  „16 évvel ezelőtt is teltházzal múködött a Bölcsöde u-i CSecsemőotthon.A svédek nem adják a gyereket állami gondozásba,csak legvégső esetben.Pl: (börtön), mert akkor nem vehetnék fel a sok-sok segélyt. Ha a gyerek bent is van, valami "rokon" úgy intézi,hogy kivihesse, s így ő lesz a gyerek gyámja, s innentől ismét folyósítják a lóvét.Évtizedek óta ez megy.”
 • 4. kampec 2009. július 29. 11:03
  „620829: gyermekotthonban dolgozok, és nálunk a 24ből 1 a "svéd". vagy ez már a kapuzárási pánik okozta gonoszság nálad?”
 • 3. IVY 2009. július 29. 10:15
  „A BB Évi is "tele van"! Szegény gyereke. Pedig még meg sem született.”
 • 2. velemenynyilvanito 2009. július 29. 09:37
  „hat sajnos arra panaszkodnak megtelnek az allami gonodzot ferohelyek.akkor az adoptalasi kerelmeket ne 6 ev utan nyitogassak ki!!!!!!!ne legyen olyan hosszu a varolista!!!azta fajdalmat akik arra varnak hogy gyerekuk legyen akar a maset is felnevelik,ne kurjanak ki veluk azzal hogy tobb eveket varnak!!!!roviditsek le a varolistat!!!!!”
 • 1. 620829 2009. július 28. 21:29
  „ezek ma svédek csak gyártanak-gyártanak-de nem gondolkoznak...ez az igazi vikingvér!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sütisütő színötösök

Mórahalom - A mórahalmi fotózáson egy tüneményes ikerpárral találkoztunk. Első ránézésre ismerősnek tűntek, kis gondolkodás után rájöttünk, hogy honnan. Tovább olvasom