Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Megtévesztő jelzőtáblák

Szeged mellett több helyen rosszul informálják a táblák a matricahasználatról az autópályán közlekedőket. A röszkei határátkelőhelynél, Szeged nyugati és északi csomópontnál, illetve az ezek közötti szakaszon vizsgálódtunk. A szegedieknek a Szabadkai úton érdemes megközelíteni a röszkei határátkelőt.
Ellentmondásosak a táblák: az út fölötti arra utal, hogy matricával lehet közlekedni, jobbra viszont áthúzták a jelzést. Fotó: Frank Yvette
Szeged térségében autózva a sztrádán és a lejáróknál több olyan helyet fedeztünk fel, ahol a matricahasználatról a tájékoztatás becsapós. Utunkat a röszkei határátkelőnél kezdtük, és elindultunk az autópályán Szeged irányába. Azonnal felfedeztünk az út szélén egy autópályára utaló kék táblát, ami alá kiegészítő feliratot helyeztek, mely azt jelzi: matricát nem kell használni. Zavart máris az okozhat, hogy ezzel párhuzamosan az út fölé függesztett táblán az olvasható: matrica/vignetta – és nincs áthúzva pirossal. Ezt megerősíti néhány száz méterre egy olyan információs tábla, mely a magyar utakra vonatkozó tudnivalókat sorolja fel és ezen is feltüntették a kötelező matricahasználatot.

Ettől nem messze, a Szeged dél csomópontnál szintén azt jelzik, hogy kötelező a matrica használata. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szórólapjain propagált internetes oldal, a www.autopalya.hu térképéről az derül ki: Röszke–Szeged észak közötti 15 kilométer díjmentes. Ha ennek tudatában száguldunk Budapest felé, pórul járhatunk, hiszen Kistelekig – eddig vizsgáltuk a sztrádát – az autópályán semmi sem jelzi a matrica kötelező használatát. Így, ha az autós a kijárónál ellenőrzést kap – mint mi is – és nincs matricája, kategóriától függően nem kevés büntetésre számíthat. Megtudtuk, főként a külföldiek bliccelnek.

Zsákutcába hajtanak

A szegedieknek a Szabadkai úton érdemes megközelíteni a röszkei határátkelőt. Az utolsó körforgalomnál, az Ibusz-telep parkolónál – bár a táblák egyértelműen jelzik – mégis sokan eltévednek és egyenesen hajtanak tovább. Így viszont zsákutcába jutnak, mivel a határt ezen a részen csak lassú járművel és gyalog lehet átlépni. Az autósoknak tehát fel kell hajtani a pályára – amit jeleznek is –, és úgy lehet elérni a határállomást.

Ha Szeged nyugatnál, Domaszék magasságában hajtunk az autópályára Budapest felé, egyértelműen azt az információt mutatja a tábla, hogy nem kell matrica az M5-ösre. Ha ezt elhisszük, szintén pótdíjfizetésre számíthatunk, mert mint fentebb írtuk: semmi sem jelzi az autósnak, hogy kötelező a matrica használata Szeged északtól.

Túraútvonalunk harmadik kiindulópontja a Szeged északi kettős körforgalom, ahol a táblák általánosságban jelzik: az autópályára matrica kell. Ez így szintén nem igaz, hiszen Röszke felé, mint tudjuk, díjmentesen használható a sztráda. Erre viszont egyetlen információ sem utal.

A teljesség kedvéért négy hónap után ismét teszteltük, hogy a régi ötös úton hogyan jelzik az autópályát. Januárban Kistelekig egyetlen kék M5-ös táblára sem akadtunk. Azóta három csomópontban, a Forráskút–Dóc elágazásnál, Balástyánál és Kisteleknél is pótolták a hiányosságokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobson itt és ott

Hétezer kilométert autózott április eleje óta Dobson Tibor az árvízi védekezés kapcsán. Az Országos… Tovább olvasom