Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megtoldják a sándorfalvi szeméthegyet

Csongrád megye - 2017-ig pályázati támogatásból és önerőből bővíti a kezelő Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a város határában a Sándorfalvi úti regionális hulladéklerakó telepet.
Az építkezés legkorábban két év múlva kezdődhet, addigra zajlik le a tervezés, engedélyeztetés és az építési szabályzat felülvizsgálata.
2017-ig 4 milliárdos beruházással bővítik a Sándorfalvi úti hulladéklerakó telepet

Növelik a szelektívhulladék-válogató kapacitását is. Fotó: Karnok Csaba
Növelik a szelektívhulladék-válogató kapacitását is.
Fotó: Karnok Csaba
A kalkuláció szerint az öt éve átadott komplexum szelektívhulladék-feldolgozó üzemeinek kapacitását összesen 3 milliárd forintból növelik. Ehhez előreláthatólag az önkormányzati cég 600–900 millió forintos saját forrására lesz szükség, a többit pályázaton teremtik elő – tájékoztatott Makrai László, a társaság ügyvezető igazgatója. A legmodernebb technológiával korszerűsítik a lerakó biogázüzemét. Ezzel a mostani kapacitás helyett a megtermelt energia tízszeresét állítják elő: másfél megawatt hőt és egy megawatt áramot. (Ez egy kistelepülésnyi áram, amely többszöröse a telep szükségletének, így a megtermelt zöldenergiát eladják.)
Növelik az építőanyag-törő részleg és a szelektívhulladék-válogató kapacitását. Fedett tárolót építenek az újrahasznosításra előkészített hulladéknak. Az összes csarnok tetejét, több ezer négyzetmétert napelemmel fedik be. A szeméthegyre – szakszóval depóniára – érkező vegyes kommunális hulladék előválogatásáról is gondoskodnak. Mivel a lakosság által megtermelt össz-hulladékmennyiségnek kevesebb mint egy tizede érkezik a telepre szelektíven szétválogatva, ráadásul azt is válogatni kell még. Az előírás szerint az ömlesztett vegyes szemetet előkezelés után lehet lerakni, ezért egy előkezelő géplánccal kiszedik a jól elkülöníthető műanyagot, üveget, fémet, papírt. Ezzel jelentősen csökken a depóniára jutó vegyes hulladék, törmelék mennyisége.

Nincs rá uniós támogatás, ezért a környezetgazdálkodás önerőből fokozatosan növeli a depónia befogadóképességét. A jelenleg 24 hektáros hulladékhegyhez még kétszer 3 hektárt toldanak hozzá. Ehhez az önkormányzat átadja a szomszéd üres telket. Az építkezés három–öt év múlva kezdődhet el, a becsült költsége nettó 900 millió forint. Az igazgató azzal indokolta a fejlesztést, hogy a regionális hulladéklerakó telep „élettartamát" a szerződésben vállaltak szerint Szeged 2040-ig biztosítja a megyeszékhely és a 25 kilométeres sugarú körzete számára. Mivel az öt éve átadott beruházásra nem a cég, hanem a 33 település társulása kapott uniós támogatást, a regionális telepre csak ezekből a zömében Csongrád megyei településekről lehet hulladékot bevinni és tárolni vagy feldolgozni. Ha a környezetgazdálkodás önerőből bővíti a lerakót, akkor szélesítheti a piacát is, más falvak, városok hulladékát is fogadhatja, több haszonnal dolgozhat.

A szeméthegy megtoldásával 1,5 millió köbméterrel többet tudnak tárolni. Addig is a társaságnak például a dél-békési szemetet máshová kell szállítania, és drága pénzen leraknia.

A jelen
Hároméves építkezés zárult 2007. június 26-án: a Sándorfalvi úti 35 hektáros komplexum negyedmillió ember évi 130 ezer tonna hulladékát dolgozza fel, illetve tárolja. A 10 milliárd forint értékű fejlesztés 65 százalékban uniós, 25 százalékban állami és 10 százalékban önkormányzati pénzből épült. A Magyarországon egyedülálló méretű mamut öt üzemrészből áll: egy 170 kilowatt kapacitású biogázmotor, egy évente 30 ezer tonna komposztot előállító csarnok, egy napi 120 köbméter kapacitású biológiai szennyvíztisztító, egy óránként 50 tonna feldolgozására képes kőtörő, egy szelektív hulladékválogató. Ezek máris bővítésre, korszerűsítésre szorulnak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. SP 2012. május 23. 20:26
  „Ez is szemét ügy.

  Nem lesz szemétégető Szentgotthárdnál

  "A BEGAS osztrák cég még 2006-ban jelentette be, hogy egy évi 325 ezer tonna kapacitású szemétégetőt épít fel a közvetlenül a magyar határ mellett ..."

  http://index.hu/kulfold/2012/05/23/nem_lesz_szemetegeto_szentgotthardon/”
 • 20. SP 2012. május 23. 11:36
  „Erjedő, bomló patkánycsalogató,
  szegedi turista hívogató, öngyulladása is előfordulhat?

  Nesze neked
  élhető város. Sertéstelep is, ez is. A lakótelepek hatáskörzetében.

  Ki a főnök, hogy ez lehetséges?”
 • 19. Phaedra 2012. május 23. 09:02
  „Megtoldani??? Minek??? Amit átadtak 5 éve arról azt mondták, hogy 40 évig elég lesz... Hm valaki, valamit nagyon elmérhetett... Vagy nem megfelelően üzemeltetik, hogy már bővíteni kell... Bár ennél a cégnél sohasem volt szempont a végzettség egy felelős poszt betöltéséhez. A depónia már tele van, a biogáz üzem nem is működik, a komposztálónak a fele van használva... nem csoda, hogy a számok már nem adják ki a terveket. Az újrahasznosításra előkészített hulladékokat 1999 óta fedett helyen kellett volna tárolni a törvényi előírások szerint... Van gond nem kevés... Én a hatóságok helyében gyakrabban látogatnám a fenti intézményt, biztos bevételi forrás...”
 • 18. Kutya11 2012. május 22. 16:12
  „SZUNYI,

  Rosszúl tudod: az Újhídat (plussz a nagykörutat és sugárutakat) nem a kht hanem az állami közútkezelő hivatott takarítani, így abban Makrai nem lehet sáros ill jeges”
 • 17. mezeinyuszi 2012. május 22. 12:06
  „15.bánki Már eddig is látszott, hogy csak az orrodig látsz!
  Számos tanya van a környéken és azokban élnek is!
  Csak csupán a vízzáró talajrétegben bízni, balgaság!”
 • 16. mfos 2012. május 22. 11:13
  „ez olyan sikeres végrehajtás lesz, mint a csatornázás?”
 • 15. bánki 2012. május 22. 11:01
  „13. mezeinyuszi 2012.05.22. 09:30

  A ,,környékben" nincsenek tanyák !

  OVIT és Fehér tó, meg valami TSz major !”
 • 14. SP 2012. május 22. 10:38
  „9. bánki 2012.05.21. 22:32
  ""Meg kell, hogy védjem Botka László által vezetett ........"

  Olvasva
  a "13. mezeinyuszi 2012.05.22. 09:30 "
  kommentet, egyre inkább az az érzésem, hogy meg kell, hogy védd a hulladékos gárdát.

  Mi lesz ha elfogy a hely?
  Hova teszik a 25 km körzet fekáját. Széchenyi tér lesz a következő?

  A már eladósított
  unokáinkra marad a hegytelenítés is és még sok sok elQ.ás is majd egyszer.

  Hogy fognak
  köpködni ránk, miközben a felelőtlen őseikre emlékeznek.”
 • 13. mezeinyuszi 2012. május 22. 09:30
  „A környéken lakó tanyasi emberek nevében "köszönjük"!!! Persze hogy nem a szó-szoros értelmében!!!
  Bennünket, akik a szeméthegy környékén levő tanyákon élnek már évtizedek óta, senki nem kérdezte meg mi is a véleményünk erről a tervezett (vagy már eldöntött) bővítésről! (mint a pártállamban!!)
  Pedig, igenis van véleményünk és aggályunk bőven!!
  1. egy ocsmány látvány ezt a "hegyet" látni reggeltől-estig, ami egyre csak növekszik! Ráadásul azt tudva, hogy ez nem csak Szeged szemete, hanem több mint a fél megyéjé. Nyomasztó látvány és ez csak rosszabb lesz!! Valaki figyelembe venné hogy mi itt élünk (1-1,5 km-es körzetben)??!!
  2. a talajba beszivárgó, és a fúrt kutjainkat szennyező csapadékkal mi helyzet? Valóban látni lehetett egy, bizonyos szigetelési próbálkozást, de ez egyáltalán nem megnyugtató. Hiszen, évekig úgy növelték a "hegyet", hogy semmi záróréteg nem volt kialakítva. A mostani tisztító bűzös, barna-fekete, állítólag tisztított leve a környék csatornájában díszeleg!
  Legalább a környék kútjaiból vízmintákat vennének rendszeresen és az eredményről korrekten tájékoztatnának bennünket!??
  3. a nagy forgalomra tekintettel, legalább sorolósávot építhettek volna a le,- ill. kiforduláshoz a járművek számára a sádorfalvi útra!

  Hol vannak a környzetvédők, akik esetleg nagyobb súllyal tudnának beleavatkozni a történésekbe!??
  Az egyik komment (3.)alapján azt kell hogy igazoljam, valóban komoly közegészgügyi kozkázata van a "dombra" felmenni és ott üríteni magánszemélynek!! Se védőoltás a fertőzések ellen, se egyéb!!!
  Ezekre ki fog érdemben reagálni?”
 • 12. bánki 2012. május 22. 08:50
  „10. SP 2012.05.21. 22:59

  Csak azon kultúrák alkottak említésre méltó teljesítményt, amelyek kezelték a szemetet.”
 • 11. traktordj26@gmail.com 2012. május 22. 03:54
  „5. vélemény

  Hát ezt vártam a DM-től... Igaz h az a szeméthegy kb 3x közelebb van Szegedhez, és döntő többségben a város hulladéka van ott (falva 10 000 lakos szeged 200 000 v mennyi nemtom) de hát az mégis, hogy nézne ki ha a megyeszékhely szerepelne egy ilyen címben...”
 • 10. SP 2012. május 21. 22:59
  „""Meg kell, hogy védjem..."

  Ha jönnek a patkányok, akkor biztos.”
 • 9. bánki 2012. május 21. 22:32
  „Bocsika !

  Kelet felé van műszaki lehetőség a telep bővítésére.
  Köze nincs Sándorfalvához!
  Amúgy egy szíkes jól vízzáró haszontalan terület.

  Meg kell, hogy védjem Botka László által vezetett képviselőket pártállástól függetlenül.

  Jó döntés volt !”
 • 8. SP 2012. május 21. 20:53
  „Könnyebb lesz
  a tájékozódás, lesz viszonyítási pont.

  Szeged
  a szeméthegyen innen, Sándorfalva a szeméthegyen túl.

  Mint a mesében.

  Hol volt, hol nem volt,
  a szeméthegyen innen, és nem túl, ahol a napfény, a bűz, a patkány az úr, ahol a guberáló túr, van a 25 km körzet hatáskörű Szeged megyeszékhely, élhető város, ahol a betegség dúl.”
 • 7. szunyi 2012. május 21. 20:43
  „2,

  Ha a másik 9-10 cégvezető is ilyen lenne, nem lenne gond a Fidesz-szel.
  Mondjuk neki is voltak hibái, pl. amikor jégpálya lett az újhíd, akkor nem lett felszorva a híd homokkal ami megelözte volna a káoszt.
  Biztos, hogy tanult belőle.”
 • 6. SP 2012. május 21. 20:37
  „""...megyeszékhely és a 25 kilométeres sugarú körzete számára..""

  Nem elég a sajátunké
  a lakótelepek hatáskörébe? Más fekáját is idenyomják.

  Annyi szikes,
  használhatatlan földterület van még kicsit távolabb, az nem jó a hulladékgyűjtőnek?

  Megvan
  a megyeszékhely előnye, jöhet ide az anyag 25 km sugárból.

  Patkányok és társai hogy vannak?”
 • 5. vélemény 2012. május 21. 20:34
  „"Megtoldják a sándorfalvi szeméthegyet"
  A sándorfalviak mit szólnak ehhez
  a címhez?”
 • 4. pistimolnar 2012. május 21. 20:01
  „Na, legalább lesz kurgán II.”
 • 3. Bendegúz007 2012. május 21. 19:55
  „Kaotikus a helyzet ezen a szemét telepen,én voltam kinn,mert vittem építési törmeléket a felújításból ki,de ami ott fogadott az szörnyű,felkellet menni a szemét hegyre és ott a trutyiba mászkálni,és oda önthettem ki a törmeléket,de ott volt minden de szelektíven az biztos.
  Miért nem raknak ki 1 kontinert a lakosoknak szelektíven ki mit visz,és egyből ott lenn a beton placcon.”
 • 2. Kutya11 2012. május 21. 17:21
  „Grandiózus tervek!
  Makrai szisztematikusan biztos kézzel viszi a legnagyobb legszerteágazóbb tevékenységű önkori céget.
  A város is gondozottabb!
  Pedig elvontak tőle is a támogatásbó,l de a tavalyi beszámolón senki sem talált fogást.
  Így tovább!!

  Savanyú szag a disznótelepnek érződik arról, legalábbis Makkosházán esténként, de nagyon.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300-an énekeltek a parasztkórusban

Történetének 48 éve alatt közel 300-an énekeltek a Zákányszéki Parasztkórusban. Többször kaptak arany minősítést. Tovább olvasom