Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Megtorpan a panelfelújítás

Szeged - Nem lehet idén panelrekonstrukcióra pályázni. A sikeres lakótelep-felújítási programban a szegedi panel- és téglablokkos tömbök felét korszerűsítik. Profitáltak belőle a szegedi gyártó és építőipari cégek, de a változás miatt visszaesésre számítanak.
Nem lehet idén panelrekonstrukcióra pályázni. A sikeres lakótelep-felújítási programban a szegedi panel- és téglablokkos tömbök felét korszerűsítik. Profitáltak belőle a szegedi gyártó és építőipari cégek, de a változás miatt visszaesésre számítanak. Folytatás jövő januárban lesz, sokkal szigorúbb feltételekkel.

– Idén nem ír ki panelrekonstrukciós pályázatot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium. A jövő évi költségvetésben elfogadott támogatási keret az eddigieknél kevesebb és négy év után először behatárolt, összesen tízmilliárd forint – közölte kérdésünkre Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette, a szegedi önkormányzat is elért a panelpályázatban a teherbírása határáig. 2003-tól összesen négymilliárd forint hitelt vett fel, hogy hozzájáruljon a panel- és téglablokkos épületek felújításához. Négy éven át az állam és a város is egyharmad-egyharmad részben járult hozzá a házrekonstrukcióhoz, vissza nem térítendő támogatással.

 
A szegedi Csillag téri paneleket idén tavasszal korszerűsítették. Fotó: Schmidt Andrea

A panelfelújítási program idén megszakadt, de – az alpolgármestertől megtudtuk – nem szűnik meg teljesen, csak átalakul. Konkrét pályázati kiírás várhatóan csak 2008 januárjában lesz. Szigorodnak a feltételek: az eddigiektől eltérően számítani fog a pályázatok érkezési sorrendje. Új feltétel lesz az is például, hogy a lakóközösségeknek fűtéskorszerűsítést is vállalniuk kell.

A pályázat nemcsak a lakóknak hasznos, hanem a helybeli gyártó cégek és építőipari vállalkozások is profitálnak belőle – hangoztatták a városvezetők. A rekonstrukcióban három éve jártas generálkivitelező, a Dél-Konstrukt Kft. vezetője, Keresztúri Ákos alátámasztotta a vélekedést.
A lakótelepek fele
Az eddigi mérleg: 2003-ban 4 közösség 169 lakásra, 2004-ben 22 közösség 788, 2005-ben 136 közösség 5255, 2006-ban pedig 185 lakóközösség 7052 lakás korszerűsítésére nyert pénzt. A tavaly benyújtott tervezetek elbírálása idén szokatlanul hosszan elhúzódott, ezért a kivitelezés némelyike még a jövő évre is áthúzódik. Ha mind elkészül, a lakótelepi lakások fele, tizenháromezer otthon korszerűsödik, tizenegy és fél milliárd forint értékben.

A szegedi panelpiacnak valamivel több mint egytizedét korszerűsítették eddig. A szegedi középvállalat idén egymilliárdos árbevételt produkál, egy éve pedig „nagyot ugorva" négy-öt hazai településen vállaltak panelfelújítást. A szaldó tehát pozitív, igaz, több lábon állnak. Mivel más közbeszerzési pályázatokon is indulnak, nem zavarja őket a hosszú, nemritkán két év átfutás idő az árajánlattól a kifizetésig. A panelprogram megtorpanása sem viseli meg a céget, mert egy éve számítanak a változásra. Építőipari sajátosságnak tudják be, hogy újabb és újabb vállalkozások tűntek fel, ezek leverik az árakat, így e kft. például idén tíz százalékkal a tavalyi árai alatt dolgozik. Spórolni a hatékonysággal és a beszállítók megversenyeztetésével igyekszik.

Ebben, a minőség rovására vívott árharcban nem akar részt venni a nyílászárókat és műanyag alapanyagokat előállító szegedi Szeplast-csoport. Borda Sándor, a lakossági üzletág vezetője elmondta, a panelprogramban a városban cserélt nyílászáróknak alig a felét adták a szegedi gyártók, a többit külföldi – jellemzően lengyel – és más hazai cégek gyártották. Mivel gyengébb minőségű termékkel a Szeplast nem akart a piacra lépni, bevételei között csökkent a panelprogram súlya. Érezhetően növekedett azonban az utóbi időben a magánházak felújítása, ott pedig elvárás a minőségi nyílászáró. Az új panelpályázat a vezető szerint jelentős visszaesést hoz a nyílászárók és általában az építőipar piacán.

Olvasóink írták

 • 16. szegényember 2007. december 08. 09:30
  „Oink
  Ha így áll a helyzet akkor bocsánat, nem lett volna szabad a pályázatba bele hajszolni a tulajdonosokat. De ez egyben azt is jelenti, hogy Ők végleg le szakadtak. Kilátástalan helyzetben vannak, mert a lakásfenntartás költségei lényegesen nagyobb mértékben emelkednek, mint ezeknek az embereknek a jövedelme. Néhány év és a szolgáltatók el árvereztetik a lakások, amit írod 45% át.”
 • 15. zseraldin 2007. december 02. 15:39
  „Csatlakozom az előttem " szólohoz", !”
 • 14. oink 2007. december 02. 14:13
  „Vettem a fáradságot és összeszámoltam , hogy hány ember tartozott 2007.01.24-én a k.k. által kiadott tájékoztató alapján ,76 család . Van olyan aki 107.400.,vagy 119.593 .Az össz tartozás a lakóknak 1.714.146 Ft .Ebből a közös lakás tartozás amit a k.k. kiadott és az albérlő ennyit hagyott maga után tartozást ( amiről tudunk , mert hol van a vízdíj , a fűtés díj és a gáz? ) az 716.929 Ft .
  Tehát , még egyszer .Ahol 76 család tartozik a 173 -ból (7 MIK lakás) , és nem tudta eddig rendezni az ilyen -olyan közös költséget ill. elmaradást , miből gondolja bárki is , hogy a + 10.000 Ft költséget ami 5 évre szól , fogja tudni fizetni .De , gyengébbek kedvéért: kb 45% a lakóknak a száma akiknek fizetési problémáik vannak .
  Ilyen számadatok tükrében az a bolond aki nem tiltakozik , mert nem akar készfizető kezese lenni egy fizetés képtelenséget jelentő háznak .Ahol a lakókra rákényszeríttették a panelprogramot FENYEGETÉSSEL , BÍROSÁGGAL , KILAKOLTATÁSSAL , LAKÁSFELTÖRÉSSEL .
  Mindezek tudatában még a polgármesteri hivatal asszisztál ehhez !”
 • 13. nagysandor 2007. december 02. 09:10
  „Ui.az előzőhöz. Nincs és nem is volt közgyűlési határozat a panel programról.A tulajok tudta és beleegyezése nélkül lett beadva a pályázat.”
 • 12. nagysandor 2007. december 02. 09:04
  „Szegény ember- nek!.Nem létezik INGYEN felújítás. Nagyon nagy tévedésben vagy. Ha valamihez nem értessz ,vagy nem tudsz vedd a fáradtságot és nézz utánna. Ezt a "szerencsétlen országot" nem mi tettük szerencsétlenné.Ha a k.k.-nak nyűg ennyi ember baja, akkor nem rohart volna újra választatni magát. Mondjon le, majd elvállja más. Nem kényszerítette rá senki, hogy k.k. legyen. Mi is becsületes adófizető emberek vagyunk és nem akarjuk elvenni sem más becsületes adófizető pénzét. Ismerek nagyon-nagyon sok becsületes k.k.-t. Aki a tulajok beleegyezése nélkül egy lépést sem tesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a k.k. a közösség érdekeinek képviselője. azaz nem a t.ház van a k.k.-ért, hanem fordítva !Ennyi”
 • 11. szegényember 2007. november 27. 19:25
  „Bocsánat, hogy későn, napok múlva válaszolok, de nem nagyon van időm sok a munka.
  Szóval az a kegy amit gyakorolni szeretnétek, hogy hajlandóak legyetek ajándékba elfogadni a mások befizetett adóforintjaiból finanszírozott pályázati pénzt, az megdöbbentő. Hogy ez a szerencsétlen ország szeretné a sok még szerencsétlenebb panellakó helyzetét javítani, hogy tíz milliárd forintokat ad oda ingyen és ti meg a dátumokat, meg eljárási hibákat keresitek, a-helyett, hogy segítenétek azt aki a nyakába vette ennyi ember nyűgjét - baját, szóval egyszerűen ez érthetetlen. Jellemző, hogy az előző írásomban is a helyesírási hibát böngészte valamelyikőtök, nem az volt benne a megértendő.
  Már most is vannak tucat szám kisjövedelmű emberek, akik nem bírják fizetni a fűtésdíjat, mi lesz velük 2-3 év múlva mikor a gáz ára 30-50% al emelkedni fog? Ilyen kötözködő, nagyszerű emberek miatt mint ti előbb utóbb utcára kerülnek, mert a 25-35 ezer forintra emelkedett fűtésszámlát majd végképp nem tudják kifizetni. Pedig most az állam sokat segít, csak el kellene fogadni és nem hátráltatni azt aki tesz valamit a közösségért.”
 • 10. Nagy Sándor 2007. november 24. 17:43
  „Egyébként, a fűtés korszerűsítés pályázatból kimaradt a fűtés-korszerűsítése. A nyilatkozat NEM írásbeli szavazat. Előbb kellett volna kikérni a tulajok véleményét a pályázatot illetően, nem pedig a beadott pályázathoz igazítani a tulajok véleményét.És egyébként közben eltelt egy év. Ebben a társasházban az a legnagyobb probléma, hogy egyes emberek azt hiszik, hogy itt nem laknak értelmes emberek.Végzetes tévedés.”
 • 9. Nagy Sándor 2007. november 24. 17:35
  „" szegény ember " aki ígérni sem tud . Vagy szegény embert az ág is húzza. Csupán egy vélemény, azaz kettő, de mindkettőben a szegény embert külön írják. A társasházban nem 137 lakás van, hanem 173 és 1 közös tulajdon. Sajnálatos módon nagyon sokan NEM értenek a joghoz. Az viszont valószínűsíthető , hogy a pénz számolásához IGEN. Namármost szerinted mi a drága és mi az olcsó ? Vagy éppen melyik a jó és melyik a rossz. Az a jó-e, ha egy pár ember belekényszerít kb. 100 családot egy olyan adósságba, amelyben esetleg a lakását is elveszítheti ( nem tudván azt, hogy a saját lakásában nem kényszerítheti senki arra, hogy olyat tegyen, amit nem akar) és a jó ablakát kétes minőségűre cserélje. Aki viszont enged az " erőszaknak " és kicserélteti az ablakait , aztán kb. öt év múlva újra, aztán megint öt év és megint újra.Az a 37 éves fa ablak még most is tökéletes.Vagyis a fa élt kb. 37 évet, a műanyag kb. 5-öt. A lépcsőházi ablakok nem egészen felelnek meg a tűzredészeti előírásoknak.Ja és még valami ! Ha valaki veszi a fáradtságot , hogy ide írjon, legalább annyi fáradtságot vehetne, hopgy vagdalkózás helyett, utánna járna a dolgoknak és ne légből kapott információknak dőljön be. Egy távoli-közeli szomszéd innem Miskolcról”
 • 8. oink 2007. november 24. 10:46
  „Hitelességhez még egy kis adat !
  Fórumot rendezet az egyik újság a panel pályázatok kapcsán .A fórumon rész vett az önkormányzat részéről is a helyi képviselő és pályázatunk megírásának cég vezető asszonya és még sokan mások .A fórum végeztével többen ott maradtunk a teremben és szerettük volna a képviselőnek átadni a bizonyítékokat , de ŐŐŐ nem vette át mert ,, ez engem nem érdekel ,, továbbá "nyilatkoztak" a bírósági I fokú végzésével kapcsolatban is :" nem fogják megnyerni a II. fokot ,, . A bibi a dologban a következő , és szeretném felhívni az olvasó figyelmét , hogy többszörés figyelmesen olvassa el amit írok :
  - a felperes / egyik tulajdonos társunk / még nem kapta kézhez az I. fokú jegyzőkönyvet sem, és a határozatot sem a képviselő kijelentése pillanatáig !
  Honnan, miként tud /tudnak / előre jósolni önkormányzati képviselő és pályázat megíró ?
  A II. fok még csak ezután jön !”
 • 7. oink 2007. november 24. 08:54
  „Válasz :szegény embernek !

  Társasházunk 173 (+1 /51 m2/ közös tulajdonból) lakásból áll . A pályázati anyagban NEM valós közgyűlési határozat szám szerepel (2006/1) .A k.k. hozzáértése = 0 -val, bármilyen téma legyen .Egy közgyűlésen felajánlotta egy ( hozzáértő)tulaj a segítségét , de a mi k.k. -lőnk ezt elutasította . A beadott pályázatban az is szerepel , hogy az írásos szavazást összeszámolták ( 3 laló ) . Ezzel kapcsolatban : NEM volt írásos szavazás , nyilatkozat gyűjtés történt amin CSAK IGEN szavazatra volt lehetőség és ami a pályázat beadását követően több hónapon keresztül folyt . Kérdésem . Melyik az a törvény ami előírja a több hónapon keresztüli NYILATKOZT gyűjtést ? Melyik az a törvény amelyik megengedi azt , hogy nem kell kijelölni szavazatszedő bizottságot ?Mert ilyen se volt .A szavazatok összeszámolásában a k.k. lánya vett részt és olyan lakó akitől megkérdezték , hogy valóban ott volt amikor összeszámolták a szavazatot? Válasza :NEM , a harmadik pedig olvashatatlan .Vagy lehet fenyegetni a lakókat ha nem akarják aláírni :kilakoltatás bíróságra adással , vagy amit a napokban még csinálnak , hogy felkeresi egy be nem mutatkozó fiatalember a tulajokat és egy alapítványra hivatkozva meg előlegezi a panel felújítás költségeit , de kitétele az aláírás szedés a tulajtól , és az ablak betétele a lakásba .Ja.. és kártérítéssel fenyegetőznek , ha nem megy bele valaki : az összeg amit hangoztatnak :lakásonként 800 .000 Ft. Ki nem ijedne meg ilyen összeg hallatán ! Több sebből vérzik én azt hiszem ez a történet .Azok a lakók akik szeretik a törvényes utat , és a törvényeket betartani azok bizony nem fognak bele menni a panel felújításba még fenyegetés hatására sem .

  ui: Jegyzőkönyv hitelesítésről én nem olvastam az írásokban , viszont volt ez ügyben is szabálytalanság a társasháznál . A közgyűlést követően 8 napon belül a határozatokat meg kell kapni a lakóknak . Meg is kapták , csak a jegyzőkönyv hitelesítőknek (2fő) nem adták oda a jegyzőkönyvet csak a 9. napon amit nem voltak hajlandóak aláírni(2 fő) , mert nem az volt a jegyzőkönyvben ami a közgyűlésen elhangzott :Merészelték venni maguknak a bátorságot és összehasonlították az általuk felvett anyaggal .”
 • 6. szegényember 2007. november 22. 17:55
  „Miskolci panelfelújítás:

  Megpróbálom összegezni a vitaindítóként szereplő Miskolci pályázatról leírtakat ill. amit én látok a magam szemszögéből nézve. Megjegyzem én szeretném ha a mi házunk is fellenne újítva pályázati (ingyen) pénzből.
  Tehát a 137 lakásos társasház közös képviselője rendelkezik a többségi közgyűlési határozattal amiben a tulajdonosok a pályázat elfogadása mellett szavaztak. Rendelkezik a tulajdonosok írásban tett nyilatkozatával amiben, vagy igennel, vagy nemmel szavaztak. (Gondolom legalább 90% igennel szavazott) Tehát az akarat-nyilvánvalóan megvan, de rossz a dátum.
  Aki igennel szavazott az biztosan szavazott ill. nyilatkozott arról is, hogy készpénzzel, vagy hitel felvételével kívánják finanszírozni az önerőt, ami átlagosan lakásonként kb. 350 - 450.e. forint.

  A pályázat megírása, idézek az írásból. ,,lelehet tölteni az Internetről" mit, az üres nyomtatványt?). Hol vannak még a különböző szakértői vélemények, hőtechnikai számítások, hatósági nyilatkozatok, engedélyek (tűzoltóság, gázművek, nemzeti park, építésügyi hatósági engedélyek, nyilatkozatok, stb.) és még sok minden, ügyintézés, pld. a közbeszerzési eljárás lebonyolításának költségei, mindenütt fizetni kell keményen. Ezek a költségek is szerepelnek e beadott pályázatna 2/3 a visszajön.
  Az árakról:
  A szomszédom már nem bírta cérnával, hogy nem tudunk pályázni a panel felújításra, meg hát örökölt is egy kis pénzt 2006 ban kicseréltette a panel lakása ablakait erkélyfalát, szépek de hát 680 e. forint ba került.
  A fiamnak van egy kisebb kertes magánháza, az idén hőszigeteltezte, 1,3 mill. forint.

  De térjünk vissza a MISKOLCI panelhoz, ahol az ablakcserét, homlokzat szigetelést, radiátorok cseréjét hősszabályozó szelepekkel, mindösszesen 400 e. forintért. Ezzel szemben van néhány elkövetett eljárási szabálytalanság, (rossz dátumú közgyűlési határozat meg hibás írásbeli szavazás, ill. nyilatkozat, meg van buta semmit nem értő jegyzőkönyv hitelesítők.) Ja és 30-40% al csökkent fűtésdíj. Meg egy két feljelentgetős természetű nagyon hozzáértő tulajdonos.”
 • 5. Nagy Sándor 2007. november 22. 11:02
  „Aki még nem olvasta volna a miskolci panelprogrammal kapcsolatosan. A régi masszív alumínium nyílászárók, a lebontott vaskorlátok, a kibontott masszív ablakok, a vasrácsok eladásából származó haszon, valamint az ájszakánként a tetőn flex-elt vasanyagok mind-mind a k.k. zsebét tömik, anélkül, hogy ezt vakivel is leegyztette volna, vagy engedéklyt adott volne erre bárki a tulajok küzül . Közgyűlés? ugyan már nálunk a k.k. azt hiszi, hogy a tulajok vannak érte, nem pedig fordítva.Szóval a masszív ajtók-ablakok helyett, most ven egy rakás SZ.A.R.”
 • 4. dova 2007. november 19. 00:50
  „Van itt szegedi példa is (nem egy), nem kell ezért Miskolcra menni! :(

  ...hisz: "Szeged profitált a legtöbbet a panelprogramból"

  A mi esetünkben, még el sem kezdődött a kivitelezés és máris van rengeteg hiba, amit a lakók fognak leginkább megfizetni:
  (5 szintes ház, valahol Szegeden, nettó árak)

  1.rész Homlokzati hőszigetelés:
  Az egész móka anyagostól munkadíjastól 15 153 100 Ft.
  Ebből 3 249 000 Ft "Telepíthető 11 méteres felfüggesztett könnyű munkaállvány készítése, padlózattal, korláttal, lábdeszkával, 40 m magasságig" munka és anyagdíj
  közel 21,4% csalás,
  Ugye nem gondolják, hogy ezek után elvihetik az állványt, amit kifizettetnek velünk?
  ..persze ha kifizetjük egyáltalán.

  2. rész Homlokzati nyílászárócsere:
  12 016 800 Forint értékben feltüntetett ablak-anyagot
  2 550 000 Forintért "Anyagmozgat, deponál, szállít", amit még ügyesen ketté is bontott fele anyag és fele munkadíjra és "csak" 1 836 750 Forintért épít be.
  közel 18,4% csalás

  Megjegyzem, ez a más házaknál tapasztalt gyakorlatban úgy néz ki, hogy kb. 3-4 nap alatt kiszállítják és beépítik az ablakokat egy 5 szintes háznál, tehát erre a max. 1 hétre kérik ezt az írdatlan összeget úgy, hogy a háznál deponál(raktároz amit külön sor tételért őriztet is)

  Summázva:
  A vége bruttó 37 689 240 Ft, amiből bruttó 6 958 800 Forint biztosan nem igazolható, vagy nem helyesen igazolt költség.

  Biztos, hogy "Szeged profitált a legtöbbet a panelprogramból" ?

  ..és hiába jön bárki azzal, hogy ennek a 66%-a úgyis állami pénz.
  1. a maradék 33,3%-ot akkor is nekünk kell kifizetni!
  2. ha állami pénz (az is a miénk) akkor azzal nem kell takarékoskodni?

  Bővebben itt:http://www.delmagyar.hu/forum/szeged_profitalt_a_legtobbet_a_panelprogrambol/26/2001370/?action=kifejt”
 • 3. oink 2007. november 18. 09:00
  „Kérdezed, mi történt Miskolcon ?
  Hát amit leírtam, röviden !

  Mindenáron akarja a k.k. a panel felújítást és hamis közgyűlési számot tüntetett fel a pályázati anyagban: 2006/1 , ami nem más mint az évi első rendes közgyűlésünk , amin a költségvetést fogadtuk el és szó NEM esett a panelről .Az alábbi cikkből még azt hagytam ki , hogy feljelentést tettünk a rendőrségen okirat hamisításra való hivatkozással és elutasították .Majd panasszal éltűnk az ÜGYÉSZSÉG felé amit szintén elutasítottak és most ott tartunk , hogy magánvádat indíthatunk a k.k. ellen .Ok az elutasításra , hogy magát a nyomozást tagadták meg . Egy tulajdonos társunk a bírósághoz fordult és megnyerte I .fokon a pert , ugyanis a k.k. utólag szavaztatta meg a felújítást vagyis 2006 szeptember 30 -ig kellet beadni a pályázatot és ŐŐ 2007 -ben akarta elfogadtatni a pályázati anyagot és a költségvetést ami 220M (81 tulajdonosok , 69M állami 69M önkormányzati ). Mint már írtam alapító okiratunk van , mert a k.k. nem alkotta még meg az SZMSZ-t és ezért figyelmeztették 1999-ben az ügyészségről . A k.k. személyesen volt a tárgyaláson, és amit megszavaztatott azt a bírónő megsemmisítette , de a.k k.-t ez nem érdekli és gőz erővel folytatta a munkát .A házban 173 lakás van ebből 9 MIK vagyis önkormányzati .Az én gyanúm , hogy így kell munkát biztosítani a vállalkozóknak és így kell ,,lehúzni" az államot .És így mindenki jól járt kivéve a lakót akire rákényszeríttették a panel programot .Ja.., és ha valaki nem akarja akkor azt megfenyegetik.De volt olyan is akit kiplakátoltak a liftbe , mint a westernfilmben ,és vérdíjat tűztek a fejére.Ez a mai helyzet .A panelprogram akkor jó ha ninél többmindent tartalmaz , nem csak szigetelést és ablakcserét , meg radiátor cserét . Hol vannak a csövek ? Házunk 1970- ben épült, ez volt a legelső 10 emeletes .
  A társasházi hiradóban/ Fórum SOS altt/ olvashatod az egészet .”
 • 2. GAgyi 2007. november 16. 08:14
  „????
  Mi sis történt Miskolcon?”
 • 1. oink 2007. november 15. 19:37
  „MISKOLCI PANELFEJÚJÍTÁS !

  Véghez lehet vinni a következő módon .

  1.Tüntess fel hamis közgyűlési határozat számot és add be az önkormányzathoz .
  2.Ne értesítsd a 173 tulajdonost, mint közös képviselő ,hiszen a lakók vannak érted .
  3.Közben építs kapcsolatokat az önkormányzatnál , hogy minden hová elérjen a kezük és megtudjanak védeni .
  4.Add be a pályázatot ,vigyázz olyan írja alá akinek fogalma nincs a dolgok állásáról , de akár te magad is aláírhatod , úgyse mutatod meg senkinek és turpisságod nem fog kiderülni .
  5.Majd hívj össze közgyűlést és add elő a tulajdonosoknak ,hogy milyen jól járnak , ha utólag a pályázat beadása után megszavazzák mindezt .Aláírattathatsz nyilatkozatokat is melyben kérik a lakók a panel fejújítást , ez a nyilatkozat gyűjtésed akár átnyúlhat a másik évre is hiszen ezt fogod lobogtatni írásos szavazás helyett. Ja ,és az se érdekeljen , hogy alapító okirata van a háznak és még nem alkottad meg az SZMSZ-t és igaz már kaptál egy figyelmeztetést az ügyészségről (1999-ben).
  6.Csekély költségvetésedet ne nagyon hangoztasd ( 220M ) ,add elő úgy , hogy ez potom pénz és soha vissza nem térő alkalom .(81 M tulajdonosok , 69M önkormányzati 69M állami támogatás).Ezért csak ablak cserét kapnak és radiátort meg rá szelepet amin szabályozzák majd a fűtést és kívülről szigetelést elég nekik ennyi mit akarnak többet erre az épületre amit 1970 -ben építettek !
  7.Pályázat megírást se nagyon hangoztasd (9M )hiszen ne legyenek okosabbak nálad nehogy rájöjjenek , hogy ezt az internetről is lelehet tölteni.
  8.Mikor elkezdenek érdeklődni a tulajok , fenyegesd meg őket , bíróság ,kilakoltatás ,lakás feltörés .Hidd el úgyis belemennek!
  9. Ha valaki a törvényes utat meri választani és 60 napon belül merészel bírósághoz fordulni téged ez ne érdekeljen .Kezd el a munkálatokat úgysem fogja senki leállítani , de amúgy is mire a bíróság kitűzi a tárgyalást ...Az se rettentsen el , hogy jelen vagy a tárgyaláson és I.fokon megnyeri a tulaj a pert ellened , te folytasd tovább ne érdekeljen , hogy a bíróság megsemmisítette a határozatokat amit utólag szavaztattál meg a tulajokkal .
  10.Másnap add elő verziódat , hogy te nyertél és nem Ő.
  11.Lehetőleg mindeközben sajnáltasd magad amikor jársz a ház körül mutasd , hogy mennyire fárasztó ez a közös képviselői munka ,és semmilyen társasházi hiradóba vagy BOON -ra felkerülésed ne szegje kedved .

  Egy elkeseredett és tanácstalan lakó Miskolc Győri kapuból .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi József nem pályázik újra a színidirektori posztra

Szeged - Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója levelet küldött a polgármesternek, amelyben bejelentette: úgy döntött, nem kíván indulni a direktori posztért kiírt pályázaton. Tovább olvasom