Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -1°C | 11°C Még több cikk.

Megtorpedózta az elkelt megyei állami földek egy részének eladását Fazekas Sándor

Csongrád megye - Megtorpedózta az eredményes liciten elkelt Csongrád megyei állami földek egy részének eladását Fazekas Sándor agrárminiszter. Magyarázatot se a vevők, se mi nem kaptunk. Helyette közölték: talán mégis megkapják jussukat a nyertesek.
Újra meggondolták magukat?

Természetesen az NFA-t is megkérdeztük, miért gondolta meg magát az agrárminiszter ezeknek a Natura 2000-es területeknek az eladásával kapcsolatban. „Amennyiben kiemelt fontosságú természetvédelmi szempont nem akadályozza a magántulajdonba adást, várható, hogy a miniszteri hozzájáruló nyilatkozatok kiadásra kerülnek" – közölte a szervezet jogi osztálya. A korábbi levéllel ellentétes, legfrissebb álláspontról eddig egyik elutasított vevő sem kapott hivatalos értesítést.
A decemberben megtartott földárveréseken a Nemzeti Földalapkezelő Szervezeten (NFA) keresztül Fazekas Sándor miniszter több, Natura 2000 besorolású területet is eladásra hirdetett meg Csongrád megyében. Egyes, egyébként csak természetvédelmi szempontú kötöttségekkel művelhető területekért nagyon komoly versengés folyt. Akadt olyan közel 250 hektáros terület, amelyet 520 milliós ajánlattal szerzett meg a licitáló. Azaz csak szerzett volna meg.

Több, főként Baks környékén elhelyezkedő terület adásvételéhez ugyanis nem járult hozzá az agrártárca vezetője. Legalább öt-hat olyan sikeresen licitáló vevőről tudunk, akik ugyan a 10 százalékos előleget már ki is fizették, mégsem jutnak hozzá a jogszerűen megszerzett földjeikhez.

A birtokunkba került, január közepén kelt levélben – amelynek tárgya „tájékoztatás szerződéskötés meghiúsulásáról" – ugyanis az NFA arról értesíti ezeket a licitálókat, hogy „a Natura 2000 területnek minősülő földrészlet tulajdonjogának átruházásához a természetvédelemért felelős miniszter (...) egyetértése szükséges. (...) Tekintettettel arra, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot a feladatköre által érintett miniszter nem bocsátotta az NFA rendelkezésére, (...) a szóban forgó földrészletekkel kapcsolatos adásvételi szerződés megkötésére szervezetünknek nincs lehetősége". Ezek után közlik a hoppon maradt vásárlókkal, hogy az árverési biztosítékként kifizetett előleget is visszafizetik nekik.
 
Héjja István a dobra vert terület legnagyobb bérlője. 2032-ig így is művelheti a földjeit. Fotó: Karnok Csaba
Héjja István a dobra vert terület legnagyobb bérlője. 2032-ig így is művelheti a földjeit. Fotó: Karnok Csaba

A Natura 2000 célja

„Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek olyan összefüggő európai ökológiai hálózatot alkotnak, amely a természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását" – írja a Wikipédia.
– Jogilag ugyan benne volt a pakliban, de azért érdekes – fogalmazott az egyik elutasított vásárló, aki nevének közreadásához nem járult hozzá. A férfi – akinek egész családja évtizedek óta mezőgazdaságból él a környékben – megjegyezte, bár nagy a földéhség, nem érti a döntést. Hozzátette, nem akar összeesküvés-elméletekbe bocsátkozni, talán a második körből – már ha lesz ilyen – kiderülhet, miért nem kapják meg a földet, ha valakinek sikerül végül adásvételi szerződést kötnie az állammal. Kérdésünkre elárulta, nem gondolkodik benne, hogy jogi útra terelje az ügyet.

 – Nem tartjuk sérelmesnek a történteket, bár mi sem nyertünk – közölte Héjja István, a sertéstartással és -vágással foglalkozó Héjja Testvérek Kft. egyik ügyvezetője. Cégük ugyan az árverésre bocsátott baksi területek legnagyobb bérlője 2032-ig, maguk csak 70 hektárra licitáltak sikeresen. Pontosabban 70 hektár tulajdonosainak hitték magukat az NFA levelének megérkezéséig. A szántóként használt baksi területeken egyébként takarmányt termelnek állataiknak. Héjja István elmondta, voltaképp egyszerűbb így a helyzetük, hiszen több tulajdonos helyett továbbra is csak az állammal kell megállapodniuk a bérleti díjról. Egészen addig, amíg valóban nem adják el a területet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozott az életük olvasóink segítségével

Megváltozott az életük olvasóink segítségével
Tovább olvasom