Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Megugranak Pesten a bérek

Szeged - A megyében alacsonyabbak a bérek, mint Budapesten – ezt állította egy országos álláskereső portál nem reprezentatív felmérése. Mi azokat faggattuk, akik elköltöztek Csongrádból.
Szegedről elszármazott pincért, orvost és fodrászt kérdeztünk arról, többet lehet-e keresni a fővárosban, mint Magyarország egyik legdélibb megyéjében.

– Több vendéglőben dolgoztam a 10 év alatt Vásárhelyen, majd Szegeden: először rendesen, 8 órára bejelentve, majd 6 órában, legutoljára pedig 4-ben – ez adta meg az utolsó lökést ahhoz, hogy a fővárosba menjek – mondta a 28 éves felszolgáló, Bálint.

PIncérnek is a fővárosban lenni jó. illusztráció.
PIncérnek is a fővárosban lenni jó. illusztráció.

 Drágább az élet is

Az interjúkból kiderült az is, hogy Budapesten ugyan általában jobban lehet keresni, de élni is drágább. A legtöbbe a lakhatás, az utazás és a szórakozás kerül.

– Borravalóval együtt nettó 80–90 ezer forintnál többet nem sikerült megkeresnem, telente gyakran előfordult, hogy utcára kerültem, majd tavasszal újra felvettek. Budapesten megkeresem a nettó 150 ezer forintot is, ami 800 forintos órabérnek felel meg, ez a régi keresetem duplája. Heti 45 órát kell dolgoznom.

– Az orvosi jövedelmekben a pálya első 10–20 évében nincs jelentős különbség a vidék és a főváros között – nyilatkozta a 36 éves belgyógyász Péter, aki Szegeden végzett, majd Csongrád megyében helyezkedett el.

– A közalkalmazotti bértáblák szerint állapítják meg minden kórházban, klinikán a fizetésünket, ügyeletre pedig egy hónapban legfeljebb 6 alkalommal oszthatnak be bennünket. Ez átlagosan heti 56 órás munkát jelent. A nettó jövedelmem most eléri a 300–320 ezer forintot, ami 1400 forintos órabér. A vidék és a főváros közötti különbség az előrelépési lehetőségekben rejlik, és abban, hogy bedolgozhattam magam egy magánklinikára, ahol jelentős pluszjavadalmazásra tehetek szert.

– Makón kezdtem a pályámat, társultam fodrásszal, műkörmössel: újak voltunk, nem ment az üzlet, Szegedre jöttem – kezdte történetét a 32 éves fodrász, Irén.

– Itt se volt könnyű, nem ismertem senkit, kezdetben alig volt vendégem: szerencsémre szinte fillérekért béreltem egy garázsüzletet. Áldom az eszemet, hogy a nagyszülői örökségemet drága tanfolyamokra költöttem, sok kollégát megismertem: közülük az egyik csábított el Pestre. Egy forgalmas szalonban dolgozom: míg legutoljára Szegeden nettó 100 ezer forintot sikerült összeszednem 50 órás munkahéttel, itt sokszor megkeresem a nettó 250 ezret is, 40 órában. Szegeden 500, a fővárosban 2000 forintot keresek óránként, borravalóval együtt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindenki lelkes a baz*megelő Mucsi-reklámért

A BorJour csapata küldetésének tartja, hogy széles körben elterjessze a minőségi borfogyasztást.… Tovább olvasom