Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Megújul az Alabárdos

Szeged - Új tulajdonosok működtetik az Alabárdos éttermet, a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon. A színfalak mögött zajlik az átalakítás, a Sonka és borbárt szombaton nyitják meg.
Jövőre lesz 50 éves

Szeged legelegánsabb helye volt az Alabárdos étterem az 1967-es nyitáskor. Treplán Antal vezette az üzletet feleségével, Évával egészen 1979-ig (Treplánék nyitották meg az Alabárdost, 1967. október 17.). Az Alabárdos névtől 2002-ben váltak meg a későbbi tulajdonosok, 2007-ig Zodiákus néven működött. Most az új tulajdonosok ismét az Alabárdos nevet megtartva vezetik a patinás vendéglőt.
– Harminc éve mondtam először, hogy szeretnék éttermet nyitni, később már azt, hogy ha nyitok, akkor csak jót üzemeltetek, legutoljára pedig kijelentettem: egy vendéglő jöhet szóba, az Alabárdos – mondta Gellért Ákos szegedi üzletember, a Naturtex Kft. és a Gellért Szabadidőközpont tulajdonosa.

Az adásvételig azonban még hosszú út vezetett: 2015 novemberében írták alá a szerződést a régi tulajdonossal. Az Alabárdos-Szeged Kft.-t és az étterem bérleti jogát a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon vásárolta meg. Az operatív feladatok Radnóti Ramonra hárulnak majd, de a tulajdonosok érdekei közösek: minőségi éttermet szeretnének vinni a város szívében.

– Az Alabárdost úgy vettük át a személyzettel együtt, hogy a vendégek nem vettek észre semmit. Ez nem azt jelentette, hogy a háttérben nem indult el egy gépezet: milyen legyen az étlap, az asztalok, a falak, mit, hogyan építsünk át, beleértve a konyhát is, mindezt a műemlékvédelemmel egyeztetve – tette hozzá a szegedi születésű Radnóti Ramon, aki a főiskola után Írországban és Budapesten is dolgozott, majd Szegedre, a Fehértói Halászcsárdába került csárdagazdának. Ezt követően ő „építette fel" szinte az alapoktól a Szeged Nova ételudvarát, most az Alabárdost, új nevén Alabárdos Étterem – Delikát – Sonka és borbárt „találja ki".
 
Fotó:
Az étterem új tulajdonosai: Gellért Ákos és Radnóti Ramon. Fotó: Karnok Csaba

Milyen lesz az Alabárdos Szeged? Gellért Ákos szerint minden szegediben van egy Alabárdos-kép: benne ez a hely úgy él, mint egy elegáns vendéglő, jó konyhával. Azt ígérik, a jövőben is elegáns hely lesz, több arculattal: a borozót Sonka és borbárnak hívják majd, egy borozó, egy bisztró és egy tapasbár keveréke. Radnóti Ramon szerint is a vendéglő régi fényét kell visszahozni, de már modernizálva, a középkori jelleget teljesen elhagyva. Még az is kérdéses, megmarad-e a legendás alabárdos figura, ha igen, hol legyen a helye.

A Sonka és borbár sajtómegnyitóját csütörtökön, a zárt körű megnyitóját pénteken tartják, szombattól várják a vendégeket. Az előtér május 1-jére alakul át delikát résszé: itt az italok mellett sonkát, sajtot lehet kóstolni. Az alapanyagok egy része a Gellért-majorból, Vajhátról származik, ezeket csomagolva meg is lehet majd vásárolni.

Az étterem ars poeticája: legelőtől az asztalig. Az alapanyagok a cégcsoport saját, hagyományos tartásból kikerülő állatainak feldolgozásából származnak. Ugyancsak május 1-jétől ülhetnek ki a vendégek az új kerthelyiségbe is. Egységről egységre haladnak a felújításban: legutoljára, a szabadtéri játékok idei első előadása napjára, július 1-jére az étterem készül el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset szemtanúit keresi a Szegedi Rendőrkapitányság

A Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya 06010/686/2016. bűnügyi számon folytat… Tovább olvasom